Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Artėja VI tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų stygininkų ir pianistų konkursas

Mintis surengti Sauliaus Sondeckio konkursą smuiko mokytojai ekspertei Nijolei Prascevičienei kilo artimai bendraujant su Vilniaus smuiko pedagogais. Tuomet, 2003 metais, vaikams konkursų buvo nedaug. Visų žvilgsnis krypo į Šiaulius, kaip į gimtąjį profesoriaus S. Sondeckio miestą.

Pasak mokytojos, iš pradžių Maestro labai priešinosi jo vardo konkursams, nes manė, jog tai tiesiog nekuklu. Tačiau jai pavyko profesorių įtikinti. Profesorius S. Sondeckis nepaprastai džiaugėsi visais konkursais ir bendravimu su mažaisiais dalyviais bei jų mokytojais.

Konkursas išskirtinis tuo, kad susideda iš dviejų turų (tradiciškai festivaliuose-konkursuose būna vienas turas), o tai reiškia ir solidesnę muzikinę programą. Išskirtinis šio konkurso bruožas – populiarinti lietuvių kompozitorių kūrinius. Konkurse atlikėjai groja privalomas lietuvių kompozitorių pjeses, atrinktas kiekvienai amžiaus grupei.

Pirmieji trys tarptautiniai konkursai įvyko 2003, 2006, 2009 metais. Pirmajame gausiai dalyvavo tik smuikininkai, o vėlesniuose ‒ ir smuikininkai, ir violončelininkai. Konkursai pasižymėjo aukštu grojimo lygiu, puikia organizacija, prie kurios ypač prisidėjo jų organizatoriai ‒ Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos bendruomenė.

Suteikus Šiaulių konservatorijai Sauliaus Sondeckio vardą ir pavadinus ją Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija, konkurso organizavimo rūpesčiai persikėlė į šios įstaigos rankas. Gimnazija nepaprastai nuoširdžiai ėmėsi šios veiklos.

2013 m. įvyko IV tarptautinis Sauliaus Sondeckio konkursas. Konkurse jau dalyvavo ne tik smuikininkai ir violončelininkai, bet ir pianistai. Profesoriui būdavo nepaprastai gera būti tarp jaunųjų atlikėjų, džiaugtis konkurso dalyvių gausa, bendrauti su mokytojais, jausti miesto visuomenės dėmesį, didžiuotis jo vardu pavadinta gimnazija. Na, o gimnazistai maloniai pasivadino ,,sondeckiukais“.

Po keturių metų (2017) vykusiame V tarptautiniame konkurse dalyvavo nemažas būrys naujokų bei jau paaugusių atlikėjų iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos. Anapilin iškeliavęs (2016) Maestro Saulius Sondeckis šiame konkurse jau nebegalėjo džiaugtis jaunaisiais dalyviais, su jais pabendrauti, padrąsinti juos šiltu, jautriu žodžiu.

Visuomenei reikšmingas, vienas iš 2022 metų Šiaulių miesto reprezentacinių renginių ‒ VI tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų stygininkų ir pianistų konkursas vyks tradiciškai birželį, 14–18 dienomis, kurio iniciatorė – šalies ir tarptautiniame muzikos pasaulyje žinoma pedagogė Nijolė Prascevičienė.

Šiais metais konkurse varžysis jaunieji atlikėjai iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Prancūzijos, Armėnijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos. Styginių instrumentų komisija: pirmininkas Zakhar Bron (Vokietija / Šveicarija), Blagoja Dimcevski (Prancūzija), Juris Švolkovskis (Latvija), Kaido Välja (Estija), Dace Zālīte-Zilberte (Latvija); pianistų komisija: pirmininkas Ventis Zilberts (Latvija), Ivetta Dimcevski (Prancūzija), Audronė Žigaitytė-Nekrošienė (Lietuva).

Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos koncertų salėje birželio 20‒22 dienomis vyks smuikininko profesoriaus Zakharo Brono vedamas V tarptautinis meistriškumo seminaras ,,Skambančios stygos“. Tai didelė šventė smuiko muzikos mylėtojams ir jos atlikėjams, pedagogams. Po atvirų meistriškumo pamokų pranešimus skaitys lektoriai: Zakhar Bron (Vokietija / Šveicarija), Blagoja Dimcevski (Prancūzija), Juris Švolkovskis (Latvija), Kaido Välja (Estija), Dace Zālīte-Zilberte (Latvija) ir styginių instrumentų restauratorius, gamintojas, meistras, meistrystės mokytojas Gerardas Rūkas (Lietuva). Šiose atvirose meistriškumo pamokose pedagogai ir mokiniai galės patobulinti savo žinias.

Pagrindinis reprezentacinio renginio rėmėjas ‒ Šiaulių miesto savivaldybė.
Visa informacija apie konkursą: https://www.sondeckis.lt/sondeckiokonkursas/

Kultūros skyriaus vyr. specialistė Edita Ramanauskienė