Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Į Kupolinių šventę prie Žaliūkių malūno kviečia įspūdingo aukščio Rasos skulptūra

2021 m. birželio 24 d., ketvirtadienį, 15–20 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) bus švenčiamos Kupolinės – seniausias vasarvidžio tradicijas išlaikiusi šventė, kupina magijos, mistikos ir stebuklų. Renginys nemokamas.

Šventėje laukiami visi, norintys smagiai praleisti laiką ir prisiminti lietuviškus papročius. Lankytojų lauks Kupolinių apeigos, žolynų ir burtų valanda, folkloro ansamblių, kapelų, atlikėjų pasirodymai. Šventėje dalyvaus Šiaulių Gegužių progimnazijos folkloro ansamblis „Gasužis“ (vad. Rosita Kalinienė ir Arūnas Stankus), Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus), svečiai iš Radviliškio – folkloro ansamblis Aidija (vad. Donatas Stakvilevičius), iš Vilniaus – Žemyna Trinkūnaitė ir Donatas Bielkauskas, ir iš Klaipėdos – kapela „Martvežiai“ (vad. Jonas Kavaliauskas).

Apsilankiusieji sodyboje taip pat išvys 6 metrų aukščio Rasos, ridenančios saulę, skulptūrą, kurią specialiai šiai šventei sukūrė šiauliečiai dailininkai Reda ir Arūnas Uogintai. Įspūdingo dydžio nendrinė skulptūra matoma iš tolo ir taip tarsi kviečia visus užsukti į Žaliūkių malūnininko sodybą. Vasaros saulėgrįžos metu garbinamai lietuvių deivei Rasai – deivės Kaupolės dukrai – priskirta galia atgaivinti augaliją. Visi sutiks, kad šiomis kaitriomis vasaros dienomis gaiva augalijai tikrai reikalinga.

Vasarvidis arba vasaros saulėgrįža (nuo birželio 18 iki 24 d.) kitados buvo švenčiama net savaitę. Tuomet rinktos vaistažolės, kurios šiuo metų laiku turi daugiausiai gydomųjų galių bei laikomos namuose iki kitų metų vidurvasario. Jos gydo žmones ir gyvulius, gina nuo piktų akių nužiūrėjimo. Apie žolynų vaistingąsias galias per Kupolines papasakos VU Šiaulių akademijos botanikos sodo specialistai.  Atėjusieji netgi galės pamatyti, kaip atrodo augalas, kurio pavadinimas primena ir šventės pavadinimą – kūpolis. Bus galima nusipinti vainiką, susirinkti kupolės puokštę kitų metų laimei ar burtams nuspėti.

Šventėje veiks Kupolinių kermošius – bus galima įsigyti vienetinių rankų darbo gaminių, sukurtų liaudies meistrų – nuo šaukšto iki puodynės ar dar daugiau. Vyks ir įvairios edukacijos, kurias ves tradicinių amatų meistrai, muziejininkai, botanikai, dailės studija „Auksinė ochra“. Mažieji galės pašokinėti ant šieno, pasisupti, pasukti senoviškas akmenines girnas. Kiekvienas ras ką veikti, kas malonu jo širdžiai.

Meistras Albertas Martinaitis ir jo dirbtuvėlė tikrai užburs ir mažą, ir didelį. Jis šiais metais bus ne tik su „sava akmenais, zabuovuom i muzika“, bet ir su nepaprastai kilniomis dovanomis, apie kurias sužinosite atvykę į šventę.

 

Organizatorė – Žaliūkių malūnininko sodyba. Rėmėjos: LR kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Draugas – VU Šiaulių akademijos botanikos sodas.

 

 

 

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas