Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Metų festivalio titulas atkeliauja į Šiaulius!

Šiauliuose rengiamas tarptautinis folkloro konkursas-festivalis „Saulės žiedas“ sulaukė aukšto tarptautinio įvertinimo – P. Korėjoje vykstančiame tarptautinės šokių festivalių federacijos FIDAF generaliniame kongrese, kur kasmet apžvelgiami ir susumuojami praėjusių metų rezultatai,  kartu su dviem Lenkijos ir Filipinų tarptautiniais festivaliais pelnė geriausio 2023 metų festivalio vardą.

Tokį aukštą apdovanojimą ir tarptautinį pripažinimą asociacijos „Baltų centras“ Šiauliuose rengiamas tarptautinis folkloro konkursas-festivalis nusipelnė už aukštą meninį lygį, gerus dalyvių atsiliepimus ir puikią festivalio organizaciją.

Nuo 2005 metų Šiauliuose ir Šiaurės Lietuvos rajonuose kas dveji metai vykstantis tarptautinis folkloro  konkursas-festivalis  „Saulės žiedas“ tapo ne tik didžiausiu tarptautiniu folkloro renginiu Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Per iki šiol įvykusius devynis festivalius jame jau dalyvavo per 40 užsienio šalių atlikėjų iš Europos, Azijos, Šiaurės, Pietų ir Vidurio Amerikos. Savo šalių tradicinius šokius, dainas ir muziką šiame festivalyje jau yra pristatę folkloro atlikėjai net iš tolimiausių kraštų – Čilės, Puerto Riko, Panamos, JAV, Brazilijos, Meksikos, Kosta Rikos, Indijos, P. Korėjos ir kt.

Kiekviename „Saulės žiedo“ festivalyje dalyvauja per 400 atlikėjų iš įvairių Lietuvos regionų, kuriems dalyvavimas tokiame stambiame tarptautiniame renginyje yra puiki galimybė ne tik pristatyti savo programas, bet ir įsilieti į spalvingą pasaulio tautų šurmulį, užmegzti draugystės ryšius su užsienio šalių folkloro atlikėjais.

Šiame tarptautiniame festivalyje rengiama ir konkursinė programa, kurią sudaro tradicinių ir stilizuotų šokių, tradicinio ansamblių bei solistų dainavimo ir muzikavimo kategorijos, o dalyvių atliekamas programas vertina tarptautinė vertinimo komisija, kuriai nuo pat pirmojo konkurso vadovavo šviesios atminties muzikologė Zita Kelmickaitė, o nuo 2019 metų – muzikologė dr. Loreta Sungailienė.

Tarptautinė šokių festivalių federacija FIDAF,  į kurią „Saulės žiedo“ festivalis buvo priimtas 2014 metais, šiuo metu vienija įvairius festivalius net 86 šalyse ir yra didžiausia tarptautinė festivalių organizacija pasaulyje, o tarptautinio folkloro konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ direktorius Zenonas Ripinskis yra išrinktas į FIDAF vykdomąjį komitetą.

Pasak Z. Ripinskio, šis aukštas mūsų Lietuvoje rengiamo festivalio įvertinimas pelnytas didelio ir nuoseklaus viso organizatorių kolektyvo dėka. Z. Ripinskis: „Prieš beveik dvidešimt metų pradėdami rengti tarptautinį folkloro festivalį-konkursą, koks Lietuvoje iki tol nebuvo rengiamas, norėjome, kad jame būtų ne tik festivalio koncertai, vakaronės, bet ir konkursinė programa, edukacijos, tradicinių šokių mokymai. Kitas mūsų noras buvo paskleisti festivalį po visą Šiaurės Lietuvos regioną, kur kartu su užsienio šalių atlikėjais galėtų koncertuoti ir pavakaroti Akmenės, Joniškio, Kelmės, Radviliškio, Šiaulių, Pakruojo, Telšių rajonų bendruomenių folkloro kolektyvai. Džiaugiamės puikiais dalyvių atsiliepimais ir tarptautine reputacija. Pelnyti geriausio metų festivalio apdovanojimą yra ne taip lengva, nes pasaulyje kasmet vyksta labai daug įvairių festivalių, turinčių senas tradicijas. Šiemet geriausio metų festivalio titului buvo nominuoti 11 pasaulio festivaliai, tačiau tik keturiems iš jų atiteko garbingas apdovanojimas. Džiugu, jog mūsų, šiauliečių, rengiamas „Saulės žiedas“ yra vienas iš jų! Žinoma, konkuruoti su panašiais renginiais, vykstančiais Ispanijoje, Prancūzijoje, Turkijoje, Brazilijoje ar P. Korėjoje yra sunku, nes ženkliai skiriasi festivalių biudžetai, dalyvių apgyvendinimo galimybės, taip pat didelę reikšmę turi ir festivalį organizuojančios šalies žinomumas. Smagu, kad vis daugiau užsienio šalių atlikėjų atranda mūsų šalį, Šiaulius. Prie to, be abejonės, dar labiau prisidės ir garbingas apdovanojimas, kuris pirmą kartą pervežamas į Lietuvą“.

Jubiliejinis dvidešimtmetį minintis X tarptautinis folkloro konkursas-festivalis „Saulės žiedas“ vyks 2025 metais liepos 1–7 dienomis Šiauliuose. Numatoma, jog jame dalyvaus folkloro atlikėjai ir profesionalūs kolektyvai iš 10–15 šalių bei per 400 atlikėjų iš Lietuvos.

 

 Organizatorių informacija ir nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis