Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

„MIESTOlabas“ - Šiaulių akademijos mokslininkų laimėtas projektas

Kas geriau miesto parke – lietuviška dilgėlė ar prancūziška rožė?

Atsakymas priklauso nuo to, kieno paklausime. Gamtininkas atsakys, kad miesto parke reikia užtikrinti biologinę įvairovę, dizaineris – kad vertėtų parinkti derančių spalvų augalus, mama, kuri kiekvieną dieną vaikšto su savo vaikais parke pasakys - svarbiausia, kad vaikas tarp augalų būtų saugus. O ką atsakytų, jei tik galėtų kalbėti bitė ar boružė? Kaip suderinti visų interesus vystant miesto parką?

 

„MIESTOlabas“ – tai LMT mokslininkų grupių mokslo projektas „Miesto žaliųjų erdvių ekosistemos paslaugų vertės bendrakūra gyvojoje laboratorijoje“ (Nr. S-MIP-24-18).

Šiaulių akademijos socialinių ir gamtos mokslų tyrėjų grupė kartu su dviem studentėmis ieškos efektyvių būdų suderinti suinteresuotųjų pusių poreikius svarstant apie Šiaulių miesto žaliųjų erdvių

ekosistemos paslaugas. Mokslininkai bendrakūros reiškinį tyrinės naudodami gyvosios laboratorijos metodologiją. Šis tyrimas padės priimti tvaresnius sprendimus vystant miesto žaliąsias erdves.

 

Projektą finansuoja Lietuvos mokslo taryba.

Projektą įgyvendins Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos socialinių ir gamtos mokslų tyrėjų grupė kartu su II studijų pakopos studentėmis:

Doc. dr. Milda Damkuvienė (vadovė), lekt. Sigitas Balčiūnas, doc. dr. Jurgita Joniškienė, doc. dr. Martynas Kazlauskas, doc. dr. Evandželina Petukienė, doc. dr. Jūratė Valuckienė, prof. dr. Ingrida Šaulienė, studentės: Darija Bučienė ir Milda Zubavičienė.

Projekto trukmė – 2024 09 01–2027 03 31.

 

VU Šiaulių akademijos informacija ir nuotrauka

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis