Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulius aplankė svečias iš Ukrainos: miesto-partnerio mero pavaduotojas M. Vavryščiuk negailėjo padėkos žodžių

Šiandien Šiaulius aplankė miesto-partnerio Chmelnickio (Ukraina) mero pavaduotojas Mykola Vavryshchuk (Vavryščiuk). Miesto savivaldybėje svečias dėkojo už nepailstamą paramą, susitiko su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku, ukrainiečių organizacijų: „Karpatai“, „Malva“ ir Ukrainiečių diaspora nariais, šiauliečiais, bei prieglobstį pas mus radusiais ukrainiečiais. Susitikimo pradžioje nuotoliniu būdų prie susirinkusiųjų prijungė ir Chmelnickio meras, negailėjęs padėkos žodžių.

Susitikimas prasidėjo nuo Lietuvos ir Ukrainos himnų giedojimo, juos atliko Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos smuikininkų ansamblis, vadovaujamas Nijolės Prascevičienės.

Po to Šiaulių miesto Tarybos posėdžių salėje pasigirdo aplodismentai, ekrane pasirodė Chmelnickio meras Oleksandr Symchyshyn (Symčyšyn).

Širdį verianti Chmelnickio mero kalba

„Labai gaila, kad negaliu betarpiškai su jumis pabendrauti, tačiau noriu padėkoti savo draugui Artūrui Visockui, visai tarybai, deputatams ir visiems šiauliečiams, kurie padeda. Net ir šiandien, kai bendrauju su jumis, pas mus veikia oro pavojaus sirenos, okupantai į mus paleido daugiau nei 30 raketų, prieš kelias minutes Ukrainos pajėgos numušė raketas skridusias į mūsų miestą. Mūsų gynėjų dėka dabar galiu kalbėtis su jumis.

Susidūrę su okupantais karo lauke mes supratome ir esame įsitikinę, kad nugalėję Ukrainą jie būtų patraukę į Lietuvą ir visą Europą. Mes su jais kaunamės kiekvieną dieną ir kiekvieną dieną laidojame savo piliečius. Visgi, didelėmis pastangomis sustabdėme priešą, o jūs prie to prisidėjote siųsdami neįkainojamą paramą:  transporto priemones, generatorius, termo drabužius“, – atvėręs širdį dėkojo meras O. Symčyšyn bei linkėjo Šiauliams ir Lietuviai klestėti.

Savo kalboje Chmelnickio meras dalijosi karo sukeltomis nelaimėmis, kurios pastaruoju metu palietė jo miestą: naujųjų išvakarėse rusų raketos nužudė jauną merginą, kuri ruošėsi naujus metus sutikti su draugais. Broliško miesto meras teigė, kad ir vakar dalyvavo jauno vaikino laidotuvėse – jis mirė kariaudamas šalia Bachmuto. Ir tai tik maža dalis nelaimių, kurios nuo karo pradžios sukrėtė šį miestą.

Draugą bėdoje pažinsi

„Kaip ir visada, taip ir šiuo atveju: vieni kitus geriausiai pažinome bėdoje. Ši bėda baigsis su  visiška Ukrainos pergale, o Šiauliai ir Chmelnickis sustiprins savo draugystę, taikioje padangėje tikrai turėsime ką veikti“, – linkėdamas didžiulės sėkmės kiekvienam broliško miesto gyventojui kalbėjo Šiaulių meras Artūras Visockas.

Po šių žodžių Chmelnickio mero pavaduotojas Mykola Vavryščiuk plačiau apžvelgė esamą miesto padėtį. Kariauti už Ukrainos išlikimą vien iš šio miesto iškeliavo 1000 žmonių, 170 iš jų jau niekada nebegrįš. Nemažiau žmonių laikomi dingusiais be žinios. Mero pavaduotojas prakalbo ir apie kareivių, palikusių savo šeimas, lemtį. Kariai žūsta, mažamečiai vaikai lieka be tėvų, mieste kasdien atsisveikinama su jaunuoliais.

„Štai tokia baisi kaina imperialistinių ambicijų, kurias atsinešė žmonės, trokštantys atimti iš mūsų namus“, – situaciją apibendrino mero pavaduotojas.

Mykola Vavryščiuk neslėpė – Šiaulių parama miestui ypatingai svarbi. Nuo karo pradžios Chmelnickis priėmė virš 40 tūkst. papildomų gyventojų, kurie nuo karo pabėgo iš Ukrainos gilumos. Tai ne tik 15 proc. papildomų miesto gyventojų, tai papildoma apkrova miesto transporto, švietimo ir sveikatos apsaugos sektoriui.

„Iš Šiaulių miesto sulaukėme 10 humanitarinės pagalbos siuntų, jose drabužiai, medicinos priemonės, transporto priemonės, generatoriai, įranga gaisrininkams. Tuos daiktus iškarto  perdavėme žmonėms, kurie laukė pagalbos“, – rodydamas nuotraukas, kuriose šiauliečių išsiųsta parama džiaugiasi ukrainiečiai, kalbėjo mero pavaduotojas.

Svečias perdavė Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui ypatingą dovaną – Ukrainos vėliavą iš fronto. Piešiniu iš karių kasdienybės ją papuošė vienas kovotojas, padėką užrašė Chmelnickio meras Oleksandr Symchyshyn.

Mykola Vavryščiuk dieną pradėjo apsilankymu Šiaulių Vinco Kudirkos progimnazijoje. Svečias susitiko su mokyklos bendruomene, bendravo su mokiniais, darbuotojais, atvykusiais iš Ukrainos. Kūrybinių dirbtuvių metu kartu gamino apyrankes ir angelus. Vaikų laiškai, piešiniai ir viltį nešantys žodžiai iškeliavo į Ukrainą.

Po susitikimo su Tarybos nariais ir miesto bendruomenės atstovais, Mykola Vavryščiuk, lydimas Savivaldybės atstovų, lankėsi Kryžių kalne, kur pastatė nedidelį kryželį su užrašu „Mes laimėsime! Šlovė Ukrainai! Šlovė Lietuvai!“ Jau tapo gražia tradicija, kad kasmet, minint Ukrainos gynėjo dieną,  Kryžių kalne pagerbiami už laisvę kovoję ir žuvę Ukrainos kariai.

Svečias iš Chmelnyckio taip pat vyko į UAB „Kalvis“, kur susitiko su savanoriais, kurie savo laisvalaikiu iš automobilių ratlankių gamina krosneles Ukrainos kariams ir civiliams.

Papildyta. Praėjus vos kelioms dienoms po Chmelnyckio miesto mero pavaduotojo Mykola Vavryščiuk vizito Šiauliuose, gautas Chmelnyckio mero Oleksandr Symčyšyn padėkos laiškas. Ukrainos miesto vadovas nuoširdžiai dėkojo už nuolatinę paramą ir dėmesį, kas leidžia ukrainiečiams nesijausti vienišais kare už savo šalies laisvę.  

Ištisus metus Šiauliai dosniai rinko paramą broliškam miestui

Nuo pat Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios Šiaulių miestas dosniai rinko paramą broliškam miestui. Pirmasis paramos paketas iš Šiaulių iškeliavo vos po keturių dienų nuo karo pradžios. Vasario 28-ąją du „Busturo“ autobusai išvažiavo pilnai pakrauti šiauliečių paaukotais medikamentais, rūbais bei kitais daiktais.  

Bendradarbiaujant su Lietuvos Raudonuoju kryžiumi ir Maisto banku jau 2022 m. kovo 3-ąją Chmelnickį pasiekė viena pirmųjų humanitarinės pagalbos siuntų, kurioje buvo 200 pripučiamų čiužinių ir miegmaišių, pledai, šilti rūbai, medikamentai, maisto produktai, geriamasis vanduo.

Vos už kelių dienų, kovo 7-ąją d. iš Šiaulių išgabenta antroji humanitarinės pagalbos siunta, joje beveik 8000 pagalvių ir antklodžių, puspenkto tūkstančio mėsos konservų dėžučių, pusantro tūkstančio šokolado ir sausainių pakuočių, 2000 geriamojo vandens butelių. Bendra krovinio į Chmelnickį vertė siekė 30 tūkst. Eurų.

Kovo 21-ąją dieną Chmelnickio miestą pasiekė dar du paramos vilkikai iš Šiaulių, kurie vežė maisto produktus ir specialią ukrainiečių prašymu surinktą įrangą. Ukrainiečius pasiekė ilgo galiojimo maisto produktai, atgabentos ir gaisrų gesinimui reikalingos priemonės, kurias padovanojo Šiaulių priešgaisrinė gelbėjimo valdyba.

Balandžio 7-ąją Šiaulių miesto savivaldybės taryba vienbalsiai nusprendė iš miesto biudžeto humanitarinės pagalbos Ukrainai reikmėms skirti 100 tūkstančių eurų sumą. Šios lėšos buvo pervestos Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijai, kuri vienintelė turi teisę teikti paramą medicininėmis priemonėmis.

Reaguodami į transporto situaciją broliškame mieste, balandžio 15-ąją Šiauliai jam išsiuntė SCANIA autobusą, su kuriuo iškeliavo ir labdaros siunta. Jis buvo pakrautas daugiau nei tona natūralių sulčių ir tekstilės gaminių Ukrainos kariams.

Nuo karo pasitraukusiems ukrainiečiams Šiaulių miesto savivaldybė spalį pradėjo dalinti apsipirkimo korteles. Nuo 2022-ųjų spalio, kas mėnesį apie 70  socialiai jautrioms grupėms priklausančių Ukrainos karo pabėgėlių gauna papildomą miesto paramą – 30 eurų vertės apsipirkimo korteles, o gruodžio mėnesį, pasipildžius specialiajai paramos sąskaitai,  Ukrainos karo pabėgėliams buvo išdalinta dar 270 kortelių. Tokia paramos iniciatyva finansuojama iš Šiaulių miesto savivaldybės specialios paramos sąskaitos, į kurią pinigines lėšas aukoja miesto verslas ir gyventojai.

Lapkritį Šiaulių miesto savivaldybės taryba nusprendė skirti dar 100 tūkstančių eurų vertės humanitarinę pagalbą iš Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto lėšų Chmelnickio miestui ir jo gyventojams. Į pagalbą atskubėjęs Raudonasis kryžius surinko ukrainiečiams reikalingiausius daiktus: 50 skirtingų talpų generatorių, 540 žieminių termo rūbų komplektų, virš 650 porų žieminių kojinių ir 430 žieminių termo striukių Ukrainos kariuomenei.

Gruodžio 1-ąją Taryba nusprendė neatlygintinai perduoti automobilį „Volkswagen Transporter“ Nacionalinės gvardijos Specialiųjų operacijų kariniam daliniui.

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija/ Alaina Štreimikytė inf./ Chmelnickio ir Šiaulių savivaldybių nuotr.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis