Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Aktualu juridinių asmenų steigėjams

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2018 m. liepos 25 d. pakeitė  Juridinių asmenų registro nuostatus, todėl nuo 2020 m. sausio 1 d. registruojant juridinių asmenų pavadinimus kalbos ekspertizė neprivaloma. Tačiau tebegalioja Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2004 m. vasario 2 d. nutarimas Nr. N-2(91) „Dėl Įmonių, įstaigų ir organizacijų simbolinių pavadinimų darymo taisyklių patvirtinimo“. Už juridinių asmenų pavadinimų atitiktį šių taisyklių nuostatoms yra atsakingi juridinių asmenų steigėjai.

Todėl, norėdami išvengti netinkamo įmonės pavadinimo registravimo ir su tuo susijusių neigiamų pasekmių, dėl įmonių pavadinimų nemokamai konsultuokitės su Valstybine lietuvių kalbos komisija el. paštu [email protected]  arba telefonu (8 5) 272 4520.

 

Lietuvos Respublikoje steigiamų įmonių, įstaigų ir organizacijų (juridinių asmenų) pavadinimų sudarymą reglamentuojantys teisės aktai  

______________________  

1 CIVILINIS KODEKSAS

2.40 straipsnis. Juridinio asmens pavadinimo sudarymas

  1. Juridinio asmens pavadinimas yra sudaromas iš žodžių ar žodžių junginių, vartojamų perkeltine reikšme arba turinčių tiesioginę reikšmę.
  2. Juridinio asmens pavadinimas turi būti sudarytas laikantis lietuvių bendrinės kalbos normų ir negali būti sudarytas tik iš tiesioginę veiklos daiktų ar paslaugų rūšį nurodančio bendrinio žodžio (žodžių) arba tik iš vietovardžio, arba tik iš kitokio žodžio, neturinčio skiriamojo požymio.
  3. Juridinio asmens pavadinimas gali būti sudarytas iš raidžių, kurios negali būti suprantamos kaip žodžiai, ir skaitmenų arba jų derinių tik tada, jeigu toks pavadinimas yra nusistovėjęs visuomenėje. Juridinio asmens, susijusio su užsienio juridiniu asmeniu ar kita organizacija, pavadinimas gali būti sudaromas taip, kad jis būtų tapatus ar panašus į užsienio juridinio asmens ar kitos organizacijos pavadinimą, jei yra šių sutikimas naudoti pavadinimą.

 

2 VALSTYBINĖS KALBOS ĮSTATYMAS

16 straipsnis. Visų Lietuvos Respublikoje veikiančių įmonių, įstaigų ir organizacijų pavadinimai daromi laikantis lietuvių kalbos normų ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos prie Lietuvos Respublikos Seimo patvirtintų taisyklių.

 

Parengta pagal VKI ir VLKK informaciją

 

 

   

Kultūros sk. kalbos tvarkytoja (vyr. specialistė) Aušrinė Rinkevičienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas