Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Atsinaujinantys energijos šaltiniai – siekiantiems aukščiausio kokybės standarto

Aplinkos projektų valdymo agentūrai (toliau – APVA) paskelbus 10-ąjį kvietimą atlikti daugiabučio namo renovaciją, vis daugiau gyventoju domisi šios galimybės įgyvendinimu bei finansavimo būdais. Investavimą į gyvenimo kokybės gerinimą lemia ne tik svyruojančios energetinių išteklių kainos, tačiau ir susirūpinimas aplinkosauga, todėl vienas dažniausių sprendimų – daugiabučio namo renovacija bei alternatyvūs energijos šaltiniai.

Geri pavyzdžiai užkrečia
Svyruojant gamtinių išteklių kainoms, vienas iš būdų sutaupyti -  atnaujinti daugiabutį namą bei padidinti jo energinį efektyvumą. Statistiškai nerenovuotų daugiabučių namų gyventojai suvartoja šilumos energijos bei moka už ją 2 ir daugiau kartų, nei tie, kurie gyvena modernizuotame name. 
Palyginkime!

Senos statybos ir prastos šiluminės izoliacijos daugiabučiuose namuose, palyginus 2015 ir 2016 m. ir 2020, 2021 ir 2022 m. mėnesius, šilumos suvartojimas sumažėjo apie 50 proc.

Dažniausiai daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojus susimąstyti apie galimybę atnaujinti savo namą paskatina didelės sąskaitos už šildymą ir temperatūrų skirtumas kambariuose ar butuose šildymo sezono metu. Šios problemos neatsiranda per vieną dieną, tai – eilės metų veiksnių pasekmė.

Svarbu akcentuoti, jog renovuotuose daugiabučiuose namuose ne tik ženkliai sumažėja suvartotas šilumos kiekis, atitinkamai ir šildymo sąskaitų dydis, bet ir prailgėja daugiabučio namo eksploatacijos laikotarpis, pagerėja pastato būklė, padidėja turto vertė bei gražėja Jūsų gyvenamoji aplinka.

Svarbu paminėti, jog gyventojai, gaunantys kompensacijas už būsto šildymą, taip pat ją gaus ir už renovaciją, tad papildomų išlaidų nepatirs.

  

Atnaujinama ne tik išorė, tačiau ir daugiabučio namo inžinerinės sistemos

Daugelyje daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų amžius sutampa su daugiabučių namų amžiumi. Gyventojai susiduria su nepakankamai šylančiais šildymo prietaisais, prasta karšto vandens cirkuliacija ar net pasikartojančiomis avarijomis. AB „Šiaulių energija“ specialistai pastebi, jog vamzdynų tarnavimo laiką sutrumpina ir patalpų, kuriose jie įengti, prasta būklė, pavyzdžiui daugiabučių rūsiuose esanti pastovi drėgmė, vamzdynų užbetonavimas, remonto metu panaudotos nekokybiškos ar netinkamos vamzdynų detalės, prasta izoliacija. Reguliariai neatliekant tinkamos inžinerinių sistemų priežiūros, gyventojai gali susidurti su dažniausiai pasitaikančia vamzdynų problema – trūkusiais vamzdžiais, kurie sukelia daug nemalonumų daugiabučio namo gyventojams: apliejami kaimynų būstai, sugadinama vidinė namų apdaila ar kitas namuose esantis turtas.

Dalyvaujant pastato renovacijos (modernizacijos) programoje, kurios metus sutvarkoma ne tik namo išorė ir daugiabučio namo vamzdynas, taip pat atliekami tokie darbai, kaip:

  • stogo dangos atnaujinimas ir šiltinimas;
  • fasado ir cokolio šiltinimas;
  • balkonų stiklinimas;
  • langų, durų keitimas,
  • liftų atnaujinimas;
  • elektros instaliacijos keitimas;
  • ventiliacijos sistemų atnaujinimas.

 

Atlikę šiuos atnaujinimo darbus, gyventojai gali džiaugtis saugia ir tvarkinga namų aplinka.

 

Saulės energija - kiekvieno būto savininko poreikiams tenkinti

Svarstantiems dalyvauti daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekte ir siekiantiems aukštesnių energinio efektyvumo rodiklių, valstybė suteikė galimybę įsirengti saulės elektrinę ant daugiabučio namo stogo. Šiuo metu Aplinkos projektų valdymo agentūra yra paskelbusi kvietimą gyventojams teikti paraiškas saulės elektrinių įrengimui. Bendrija ar kitas daugiabutį namą prižiūrintis subjektas, įrengęs elektrinę, galės leisti jos gaminama elektra naudotis atskiriems butams, kurie išsakė tokį pageidavimą ir sutikimą, arba visa ar dalis elektros galės būti skirta bendrosioms namo reikmėms.

Norintiems įsidiegti atsinaujinančius energijos šaltinius daugiabučiame name, geriausia tai būtų daryti vykdant daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektą.

Daugiabučiams namams, dalyvaujantiems atnaujinimo (modernizavimo) programoje, valstybė 100 proc. kompensuoja projektų ir kitų reikalingų dokumentų ir/ar procedūrų parengimą.

Daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) techninio darbo projekto rengėjai, įvertinę pastato techninę būklę, apskaičiuos tinkamiausius projekto įgyvendinimo sprendinius, o už šias paslaugas apmokės valstybė.

Tiek ekonominiu, tiek laiko atžvilgiu tai tinkamiausias būdas – gyventojams suteikiama galimybė iškart pasinaudoti dvejais finansavimo šaltiniais – daugiabučių namų atnaujinimo modernizavimo lėšomis bei Klimato kaitos programos lėšomis.

Daugiau informacijos: https://apvis.apva.lt/paskelbti_kvietimai/saules-elektriniu-irengimo-daugiabuciuose-skatinimas-2022-12

AB „Šiaulių energija“ informacija ir nuotrauka

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis