Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Forume Šiauliuose kalbėta apie Lietuvos sporto gaivinimą

Šiaulių arenoje vykusiame sporto forume „Europos Sąjungos ir Lietuvos ateities sportas" dalyvavo didelė dalis Lietuvos sporto ekspertų. Forumo dalyvius sveikino ir trumpai sporto tematika pasisakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna. Apie sudėtingą didžiojo Lietuvos sporto situaciją kalbėjo ir sprendimus siūlė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Forumo dalyvius pasveikinęs Šiaulių meras pabrėžė, kad kalbant apie didįjį sportą, esamą sistemą būtina keisti, jei norime, kad būtų siekiama rezultatų ir sportininkai savo pasiekimais galėtų reprezentuoti mūsų šalį.

Šiaulių meras savo pranešime atskleidė, kad didžioji dalis Valstybės investicijų programos (VIP) lėšų numatyta mažesnėms savivaldybėms, o ne didiesiems Lietuvos apskričių centrams, kuriuose sportuoja virš 60% olimpinių sporto šakų sportininkų ir dirba didžioji dalis trenerių. Iki 2025 metų tiems didiesiems miestams numatoma skirti vos trečdalį VIP lėšų, tuo tarpu Šiauliams – 0 eurų.

„Negaudami finansavimo sporto bazių infrastuktūros problemas bandome spręsti savo jėgomis, tikrai turime kuo pasidžiaugti, galime ir patirtimi pasidalinti. Mainais už pastangas ir toliau gauname nulį“, – kalbėjo A. Visockas.

 Mero teigimu, Lietuvoje labai daug pradėtų sporto objektų, kuriuos užbaigti, matant planuojamą finansavimą, praktiškai neįmanoma. Nėra normalu statyti objektus keliolika metų, kaip nėra normalu daryti perteklines investicijas. A. Visockas įsitikinęs, kad laikas revizuoti, ar visi sporto objektai tikrai reikalingi.

„Valstybės investicijų programoje įrašyta 18 sporto objektų, kurių bendra sąmatinė kaina viršija 137 mln. eurų, reali būtų dar gerokai didesnė. Metams yra skiriama 13 milijonų, tai kiek metų prireiks tų objektų užbaigimui? Taip tik švaistome lėšas ir demoralizuojame sporto bendruomenę, visa sistema eina į dugną“,– teigė Šiaulių meras.

Anot Artūro Visocko, sporto infrastuktūros kūrimui skirtas lėšas reikėtų leisti naudoti metinėms koncesijos įmokoms už viešosios ir privačios partnerystės būdu pastatytus sporto objektus. Taip būtų galima visoje Lietuvoje per trumpiausią laikotarpį pastatyti visas reikalingiausias sporto bazes.    

Apie pokyčius, kurie būtini rytojaus sportui kalbėjo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos viceministras Linas Obcarskas.

apie Lietuvos olimpiečių rezultatus ir olimpinio sporto plėtros perspektyvas pasisakė Lietuvos tautinis olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Lietuvos parolimpinio sporto perspektyvas apžvelgė Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius. Gintaras Jasiūnas, Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos prezidentas, pristatė Lietuvos savivaldybių sporto koncepciją rengiant olimpinės pamainos sportininkus. Apie Lietuvos aukšto meistriškumo sportininkų rengimą ir sąsaja su socialinių sąlygų tobulinimu kalbėjo Nacionalinės sportininkų federacijos narys, Šiaulių olimpietis Aurimas Lankas.

Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Vasiliauskas pristatė Lietuvos sporto visiems judėjimo plėtros perspektyvas Lietuvos sporto įstatyminės bazės vertinimo kontekste. Lietuvos sveikatingumo klubų asociacija prezidentas Vidmantas Šiugždinis kalbėjo apie sporto ir sveikatingumo klubų raidą ir tolimesnes šios paslaugos plėtros kryptis. Tarptautinio sporto mokslo raidą ir jo įtaka aukšto meistriškumo sporto rezultatams apžvelgė prof. habil. Dr. Albertas Skurvydas.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

Vitalio Lebedžio nuotraukos