Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Gimnazistė žygiuos S. Šalkauskio gyvenimo keliu – pėstute į Kauną

Kovo 22-oji – Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos abiturientei Miglei Jankutei ir visai gimnazijos bendruomenei išties išskirtinė diena. Miglė, siekdama įprasminti gimnazijos baigimą ir prof. Stasio Šalkauskio atminimą, pasiryžo pėsčiomis įveikti 137 kilometrus – būtent tiek metų sukanka nuo prof. Stasio Šalkauskio gimimo.

Loreta Tamulaitienė, S. Šalkauskio gimnazijos direktorė, neslepia pasididžiavimo ir susižavėjimo šia išskirtine gimnazistės idėja.

„Ši iniciatyva, mums, kaip pedagogams, didžiausias ir maloniausias grįžtamasis ryšys. Miglė, 64-osios laidos abiturientė, iškėlė idėją, kad norėtų įprasminti paties S. Šalkauskio atminimą, gimnazijos 85 metų jubiliejų ir pasidalinti savo pilietiškumu ne tik su mokyklos, bet ir visos šalies mokiniais. Miglė ryžosi išeiti į žygį pėsčiomis ir nukeliauti būtent tiek kilometrų kiek šiais metais sukanka prof. S. Šalkauskiui metų – 137. Iš tiesų manau, kad gražesnį akcentą baigiant mokyklą ir įprasminant visus savo mokymosi metus, būtų sunku surasti“, – kalbėjo gimnazijos direktorė Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje.

„Noriu paskatinti aktyvumą tarp jaunų žmonių, pilietiškumą, kuris ypač aktualus šiuo metu. Pasiekus Ariogalą, joje susitiksiu su Ariogalos gimnazijos mokiniais. Nuo ten prasidės antras žygio etapas, kurio pagrindinis tikslas – Kaunas. Į Kauną eisiu jau nešina mokyklos vėliava“, – kalbėjo abiturientė Miglė Jankutė.

Kalbėdama apie įprasminimo pasirinkimą, Miglė neslepia, kad ilgi žygiai jai nėra naujiena ir tai labiausiai artima jai. Priklausant Šaulių sąjungai, tekdavo įveikti ir 40 – 50 kilometrų žygius. Tačiau penkių dienų žygio dar neteko įveikti. Būtent dėl to visas žygis padalintas į apyilges dalis ir per vieną dieną planuojama įveikti apie 30 kilometrų. Vienai dienai paskirta 7 valandos ėjimo.

„Pirma idėja buvo nueiti tiek kilometrų kiek sukanka S. Šalkauskiui metų. Pasidomėjusi daugiau apie jo istoriją, radau, kad Kaune jis buvo paskutinis Vytauto Didžiojo Universiteto rektorius tarpukario Lietuvos laikais. Atstumas iki Kauno lygiai toks kiek sueina jam metų – 137. Tad sujungus šiuos du faktus, gaunasi dar gražesnė idėja. Ir apsisprendžiau – einu į Kauną“, – dalinosi idėjos atsiradimu Miglė.

Miglės žygio maršrutas prasideda kovo 22 d. Šiauliuose ir baigiamas kovo 27d. Kaune. Pakeliui abiturientė aplankys Tytuvėnus, Betygalą, Ariogalą, Vilkiją. Ariogaloje, – Stasio Šalkauskio gimtinėje, susitiks Ariogalos gimnazijos mokiniais

Žygiui Miglė pasirinko vietas, žyminčias tam tikrus S. Šalkaluskio gyvenimo ir veiklos įvykius. Ariogala - vieta, kurs Stasys Šalkauskis gimė, Šiauliai – Stasio Šalkauskio tėvų namai, čia jis baigė Šiaulių berniukų gimnaziją, praleido paskutiniuosius savo gyvenimo metus ir atgulė amžinojo poilsio senosiose Šiaulių kapinėse. Kauno Vytauto Didžiojo Universitetas, – mokslo įstaiga, kurioje jis profesoriavo ir tapo paskutiniuoju rektoriumi nepriklausomos tarpukario Lietuvos laikais.

Nors visą žygį Miglė pasiruošusi įveikti viena, tačiau abiturientė sulaukia tikrai gausaus palaikymo iš visos gimnazijos bendruomenės. Keli drabužiai, minimalios maisto ir vandens atsargos, ryšio ir pagrindinės medicinos priemonės – viskas ką su savimi pasiims gimnazistė.

„Miglė yra ypatingai atsakinga, ypač geba planuoti savo laiką, jos patirtis Šaulių sąjungoje ir įvairiuose tarnystės projektuose bei kūrybiškumas mums suteikia absoliutų pasitikėjimą ir mes labai džiaugiamės, kad ji mokosi būtent mūsų gimnazijoje“, – didžiavosi gimnaziste S. Šalkauskio gimnazijos direktorė Loreta Tamulaitienė.

 Šiaulių miesto savivaldybės informacija/ Eva Šimkevičiūtė 

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis