Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Įgyvendintas aplinkosauginio švietimo projektas "Ekodirbtuvės - socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms"

2021 m. gruodžio mėnesį buvo baigtas Šiaulių miesto savivaldybės finansuojamas projektas, kurį įgyvendino VšĮ Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biuras – „#EKOdirbtuvės“. Projekto pagrindinis tikslas buvo  įtraukti žmones, gyvenančius Šiaulių mieste į tvarų santykį su savo aplinka, maisto atliekų rūšiavimą, su maisto atliekomis susijusių plastikų antrinį panaudojimą. Projekte buvo numatytos praktinės ir teorinės veiklos, kurių metu gaminome žibintus iš antrinių žaliavų (medinių padėklų, maistinių maišelių, traškučių pakelių ir t.t.). Teorinių susitikimų metu buvo organizuotos 2 paskaitos apie atliekų rūšiavimą, sąmoningą vartojimą, maisto nešvaistymą, žiedinę ekonomiką. Taip pat buvo suorganizuotos 2 paskaitos, kurių metu gaminome maistą iš „Maisto Banko“ skirtų paskutinės vartojimo dienos produktų, lektorė dalyvius mokė kaip panaudoti paskutinės dienos produktus, ką pagaminti iš maisto likučių. Projekte dalyvavę asmenys patys įsitraukė į gamybos procesą, sužinojo kaip naudojantis tam tikromis maisto ruošimo gudrybėmis, kaip galima paskaninti maistą, neturint daug prieskonių, kaip sunaudoti maisto likučius ir panašiai.

Šiaulių miesto savivaldybė finansavo tam tikrų gamybinių priemonių įsigijimą: projektinėms veikloms vykdyti nupirkome medžio šlifavimo, pjovimo stakles,  LED prožektorius, karštų klijų pistoletus ir kitas medžio apdirbimo priemones.

Užsiėmimų metu veiklos buvo filmuojamos ir fotografuojamos, vaizdo medžiaga buvo viešinama VšĮ ŽISPB tinklapyje ir Facebook platformoje. Žibintai, pagaminti iš antrinių žaliavų visą šventinį laikotarpį buvo eksponuojami Šiaulių vyskupijos kurijos pastoraciniame centre, juos galėjo apžiūrėti visi miestiečiai ir miesto svečiai.

Vykdant EKOdirbtuvių projekto maisto gamybos dirbtuves susiformavo graži tradicija ir tęstinumas – projektui net ir pasibaigus, mes tęsiame maisto gamybos užsiėmimus, kuriuose naudojame paskutinės vartojimo dienos produktus, kalbamės apie tvarią aplinką, nešvaistymą, ugdome socialinius įgūdžius atskirtį patiriantiems asmenims.

Šis kūrybinis projektas įkvėpė tolimesniems planams skleisti informaciją apie besibaigiančius aplinkos išteklius, taršą plastiku ir kitomis antrinėmis žaliavomis, perdirbimą ir bendradarbiavimo svarbą sprendžiant ekologijos klausimus regione ir pasaulyje.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLE1wPI38qmmObGP3SoNtgxUvEYX29sBED

VšĮ "Žmogiškųjų išteklių plėtros ir stebėsenos biuras"

Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus informacija
el. p. [email protected]