Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Jau žinoma, kaip vyks egzaminai abiturientams

Šiais metais brandos egzaminų pagrindinė sesija abiturientams prasideda birželio 7 d. lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu. Brandos egzaminai bus organizuojami laikantis nurodytų saugumo reikalavimų. Didelė dalis Šiaulių abiturientų, siekdami saugiai dalyvauti sesijoje ir savo dėmesį koncentruoti tik į egzaminus, jau pasiskiepijo. Kitiems irgi dar nevėlu tą padaryti, miestas jiems rezervavo viendozes vakcinas, kurių apsauga pradeda veikti jau po dviejų savaičių.

Šiemet pagrindinė brandos egzaminų sesija prasideda birželio 7 d. ir baigiasi liepos 2 d. Pakartotinė sesija baigiasi liepos 20 d. Visiems abiturientams vykstant į brandos egzaminus reikia turėti ne tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, bet ir nepamiršti apsauginės kaukės –  egzaminų metu privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija informuoja, kad egzaminų vykdytojams nedraudžiama, suabejojus dėl egzaminą laikyti atvykusio mokinio tapatybės paprašyti, kad jis, saugiu, ne mažiau kaip dviejų metrų atstumu, trumpam nusiimtų veido kaukę, respiratorių ar kitą apsauginę priemonę.

Egzaminų metu abiturientams ir egzaminų vykdytojams privalu išlaikyti ne mažesnį kaip dviejų metrų atstumą vienam nuo kito. Kaip ir anksčiau, abiturientai galės į egzaminus atsinešti geriamojo vandens – tik asmeniniam naudojimui.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas vienas pirmųjų Lietuvoje ėmė kelti klausimą dėl būtinybės kuo ankščiau skiepyti abiturientus ir su jais dirbančius mokytojus. Siekiant užtikrinti abiturientų saugumą valstybinių egzaminų metu ir sudarant galimybę jiems geriau pasiruošti egzaminams, Šiaulių miesto savivaldybė dar kovo pabaigoje ėmė kviesti abiturientus skiepytis. Abiturientams buvo sudaryta atskira vakcinavimo eilė, kuri leido pasiskiepyti itin anksti, dar tik įsibėgėjant vyriausių senjorų vakcinavimui. Nemaža dalis mokyklas baigiančių jaunuolių ta galimybe jau pasinaudojo.

Dar ir šiuo metu abiturientams nėra vėlu apsispręsti dėl skiepo nuo COVID-19. Šiaulių miesto savivaldybė specialiai egzaminams besiruošiantiems jaunuoliams yra rezervavusi vakcinos, kurios apsauga nuo COVID-19 ligos pradeda veikti maždaug 14 dienų po vakcinacijos. Taigi, jeigu ne pirmame, tai bent kituose egzaminuose, šiomis dienomis pasiskiepiję abiturientai galėtų dalyvauti nebijodami nei dėl savo, nei dėl aplinkinių saugumo.  

Tiems, kurie nepasiskiepys ir dėl COVID-19 ar kitos ligos negalės atvykti į egzaminą, bus sudarytos sąlygos juos laikyti vėliau, pakartotinės sesijos metu. Jei nutiktų taip, kad abiturientas sirgtų koronaviruso infekcija ir pakartotinės sesijos metu, abiturientas arba jo artimieji turi apie tai pranešti mokyklos vadovui ne vėliau kaip kitą darbo dieną po egzamino. Mokinys nuo pasirinktų ir nelaikytų brandos egzaminų bus atleistas. Daugiau informacijos čia.

 

Svarbi informacija laikantiems egzaminus (PDF)

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

 nuotraukos šaltinis: www.smm.lt