Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Kauno ir Šaulių merai: dėl sankcijų teršėjams neturi kentėti gyventojai

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis bendru raštu kreipėsi į aplinkos ministrą Simoną Gentvilą, atkreipdami dėmesį, kad bandant suvaldyti tikrus aplinkos teršėjus, nukentėjo paprasti gyventojai ir geriamojo vandens tiekėjai.

Praėjusių metų gruodį pasirašytame aplinkos ministro įsakymu apmokestinamuosius teršalus priskyrus jau nustatytoms teršalų grupėms, susidarė prielaidos žymiai didėti miestų vandentvarkos sektoriaus įmonių mokestinei naštai ir sąnaudoms. Taršos mokestis už išleidžiamose nuotekose aptinkamus elementus išaugo jau ne procentais, o kartais net iki keliolikos kartų! 

Rašte pateikiami duomenys, kad, pavyzdžiui, Šiaulių mieste viešąsias geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas teikiančios UAB „Šiaulių vandenys“ sąnaudos dėl šių teisės aktų pakeitimų 2021 metais padidės apie 50 tūkst. Eur, o įvertinus mokesčio už aplinkos teršimą tarifų didėjimą nuo 2021 m. sausio 1 d., metinės sąnaudos išaugs net apie 110 tūkst. Eur ir atitinkamai turės poveikį tiek teikiamų paslaugų savikainai, tiek taikomoms paslaugų kainoms. Vidutinė nuotekų tvarkymo paslaugų kaina Šiauliuose didėtų apie 0,03 Eur/m3.

Kauno mieste ir dalyje Kauno rajono geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas teikiančios UAB „Kauno vandenys“ atliktais skaičiavimais, per metus bendrovės sąnaudos išaugs apie 150 tūkst. Eur, o vidutinė nuotekų tvarkymo paslaugų kaina didėtų apie 0,01 Eur/m3.

„Norime atkreipti dėmesį, kad teršalų perskirstymas tarp grupių tik didina mokestinę naštą, tačiau niekaip nesprendžia taršos mažinimo, neprisideda prie aplinkos saugojimo ir nepagrįstas teršėjas moka principo įgyvendinimu. Priimti sprendimai didžiausią įtaką turės vandentvarkos įmonėms, nors jos nėra teršėjos, o tik urbanizuotų teritorijų taršos likvidatorės.

Siekiant efektyvaus taršos mažinimo, o ne mokesčių naštos didinimo, šią naštą perkeliant vartotojams ir apsunkinant verslo sektoriaus veikimą šalies ekonomikai sunkiu laikotarpiu, prašome Jūsų atsižvelgti į išdėstytus argumentus ir panaikinti priimtus sprendimus dėl apmokestinamųjų teršalų priskyrimo teršalų grupėms, lemiančius nepagrįstą mokesčių už aplinkos teršimą didėjimą“, – rašoma Kauno ir Šiaulių merų rašte aplinkos ministrui.

 

Pridedamas raštas Dėl teršalų, išleidžiamų į vandens telkinius, apmokestinimo

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija