Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Keičiasi tvarka dėl didmaišių su žaliosiomis atliekomis tuštinimo

Informuojame, kad nuo balandžio 1 d. kas antrą savaitę pagal grafiką prasidėjo biologinių atliekų surinkimas, taip pat ir didmaišių su žaliosiomis atliekomis tuštinimas, ir visa tai tęsis iki lapkričio 30 d.

Grafikus galima rasti čia:

  1. Individualioms valdoms: https://www.sratc.lt/uploads/Grafikai/Siauliu_m/2022-individualios_valdos.pdf
  2. Daugiabučiams ir Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigoms, sporto centrams, viešosioms sveikatos priežiūros įstaigoms ir socialines paslaugas teikiančioms įstaigoms: https://www.sratc.lt/uploads/Grafikai/Siauliu_m/2022-zaliosios_daugiabuciu.pdf
  3. Sodininkų bendrijoms: https://www.sratc.lt/uploads/Grafikai/Siauliu_m/2022-zaliosios_sb.pdf

Šiuo laikotarpiu Šiaulių miesto savivaldybei, VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui, o ypač komunalinių atliekų vežėjui – UAB „Ecoservice projektai“ kyla problemos dėl didmaišių tuštinimo:

  1. pripildyti didmaišiai pastatyti neprivažiuojamose ar užstatytose teritorijose;
  2. žaliosios atliekos dedamos į neidentifikuotus didmaišius;
  3. žaliosios atliekos dedamos į plastikinius maišelius;
  4. į didmaišius metamos neleistinos atliekos;
  5. didmaišiai pripildyti po grafiko arba pasibaigus atliekų išvežimo grafikui ir kt.

Susidūrus su tokiomis problemomis, komunalinių atliekų vežėjas neištuština didmaišių, kyla Šiaulių miesto gyventojų ir įstaigų pasipiktinimas. Tačiau reikia įvertinti, kad komunalinių atliekų vežėjas didmaišius tuština su sunkiasvore transporto priemone, didmaišiuose esančios žaliosios atliekos vežamos į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, todėl turi būti tam tikra tvarka. Dėl šios priežasties, pakeistos Šiaulių miesto savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklės, įvedant naują tvarką dėl didmaišių su žaliosiomis atliekomis tuštinimo. Vadovaujantis Taisyklių 32.5 punktu, komunalinių atliekų turėtojai privalo užtikrinti, kad specialieji automobiliai netrukdomi privažiuotų prie atliekų konteinerių tuo laiku, kada jie turi būti ištuštinami pagal atliekų tvarkytojo ir Administratoriaus suderintą ir viešai paskelbtą grafiką, ir išstumti atliekų surinkimo priemones ištuštinti prie važiuojamosios kelio dalies. Daugiabučiams, sodininkų bendrijoms, savivaldybės švietimo įstaigoms, sporto centrams, viešosioms sveikatos priežiūros įstaigoms ir socialines paslaugas teikiančioms įstaigoms suteikti didžiatūriai 1 m3 maišai turi stovėti prie kolektyvinių (bendro naudojimo) ir (ar) individualių konteinerių, kad paslaugos teikėjas netrukdomai galėtų prižiūrėti atliekų surinkimo priemones.

Šiaulių miesto savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklės čia: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/9fc1f050b67c11ec8d9390588bf2de65

Didmaišiai tuštinami, jei atitinka šias sąlygas:

  1. stovėjimo vieta šalia kolektyvinių (bendro naudojimo) komunalinių atliekų konteinerių;
  2. atliekų išvežimo dieną pagal patvirtintą grafiką;
  3. didmaišis su aptarnaujančios įmonės logotipu ir identifikaciniu žymekliu;
  4. didmaišiuose tik palaidos žaliosios atliekos;
  5. atliekos renkamos tik iš didmaišių.

Taip pat pastebima, kad ištuštinti ir nenaudojami didmaišiai mėtosi viešosiose erdvėse, taip bloginant miesto estetinį vaizdą ir didmaišių kokybę. Todėl prašome daugiabučių namų bendrijų pirmininkų, administratorių, įstaigų tuščius ir nenaudojamus didmaišius susirinkti. Taip pat prašome nenaudoti didmaišių, jei ant jų nėra aptarnaujančios įmonės logotipo ir identifikacinio žymeklio, nes tokie didmaišiai nebus aptarnaujami. Jeigu dar neturite didmaišių su aptarnaujančios įmonės logotipu ir identifikaciniu žymekliu, siūlome daugiabučių namų bendrijų pirmininkams ar administratoriams pasirūpinti šiais didmaišiais, pateikiant prašymą dėl didmaišio (-ių) suteikimo VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui el. paštu [email protected]. Didmaišiai suteikiami ir tuštinami nemokamai.

Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus informacija
el. p. [email protected]