Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lituanistinio mokytojo premiją pelnė Šiaulių miesto ambasadorė Airijoje

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje įteikti Metų mokytojų apdovanojimai aštuoniems Lietuvos mokytojams. Lituanistinio mokytojo premija užsienyje dirbančiam mokytojui atiteko Šiaulių miesto ambasadorei Airijoje.

Minint Tarptautinę mokytojų dieną, Tarptautinę mokytojų dieną, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė įteikė Metų mokytojų apdovanojimus aštuoniems Lietuvos mokytojams. Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė sveikindama mokytojus pažymėjo pašaukimo svarbą ir pedagogo profesijos reikšmę visuomenei ir valstybei.

Metų mokytojo premijos laureatais tapo:

Andželika Aleksandravičiūtė, Vilniaus Sofijos Kovalevskajos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja;

Danguolė Beinarytė, Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos estradinio dainavimo mokytoja ekspertė;

Julija Ikamaitė, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos keramikos mokytoja ekspertė;

Vitalijus Kabelis, Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos profesijos mokytojas ekspertas;

Aurelija Kunigėlienė, Vilniaus Gerosios Vilties progimnazijos pradinio ugdymo mokytoja ekspertė;

Henrikas Mazūras, Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos dailės mokytojas ekspertas;

Nerijus Medeišis, Šiaulių r. Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijos vyr. biologijos mokytojas, chemijos mokytojas;

Andrius Storta, Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos fizikos mokytojas metodininkas.

Meilės Lukšienės premijos laureatu tapoAntanas Jonušas, Vilniaus Valdorfo ir „Karalienės Mortos“ mokyklų istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas.

Minint Tarptautinę mokytojų dieną tradiciškai taip pat įteikiama lituanistinio mokytojo (dėstytojo) premija. Šį kartą ji buvo paskirta Jurgitai Urbelienei, Airijos aukštesnio lygio kalbų agentūros lietuvių kalbos plėtros pareigūnei, lietuvių kalbos mokytojai.

Airijos švietimo ministerija mokyti lietuvių kalbos ją išrinko iš 70 pretendentų. Mokytoja, turinti 15 metų pedagoginės patirties, lietuvių kalbos trumpuosius kursus veda dviejose Balbrigano (Balbriggan) ir Sordso (Swords) miestų mokyklose. Ji taip pat vadovauja nuotolinei lietuvių kalbos mokymo klasei „Hansfield Educate Together“,  moko baigiamųjų klasių mokinius iš įvairių Airijos mokyklų. Mokytojos karjerą Airijoje J. Urbelienė pradėjo lituanistinėje Dublino „4 vėjų“ mokykloje. Ji daug nusipelnė ne tik mokydama lietuvių kalbos, bet ir publikacijomis, projektais prisidėdama prie lietuvių kalbos ir kultūros palaikymo bei sklaidos. Mokytoja Jurgita yra aktyvi renginių iniciatorė ir dalyvė, dalyvauja Airijos švietimo organizacijos „Languages Connect“ ir ES komisijos biuro Dubline projekte „Kultūros naktis“, veda viešas lietuvių kalbos pamokas. Mokytoja yra parengusi projektą - pamokų ciklą ,,Ugdome Lietuvos pilietį“, lietuvių kalbą yra pristačiusi ir tarptautinėse parodose, pvz., kalbų mugėje „Think Languages“. Mokytoja organizuoja tradicinių švenčių minėjimus mokyklose, subūrė lietuvių bendruomenę „Šaunieji Balbrigano lietuvaičiai“. Jurgita Urbelienė yra Šiaulių miesto ambasadorė Airijoje.

Greta Metų mokytojo apdovanojimo, prieš keletą dieną Jurgita Urbelienė tapo ir garbingo pasaulio lietuviams skirto apdovanojimo – garbės ženklo medalio „Už pasaulio lietuvių nuopelnus Lietuvai“ laureate. Vykusios diskusijos „Kodėl Lietuvai svarbios lituanistinės mokyklos užsienyje?“ metu šį apdovanojimą  Jurgitai Urbelienei įteikė užsienio reikalų viceministras E. Meilūnas.

Pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos informaciją

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir Jurgitos Urbelienės asmeninio archyvo nuotraukos