Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Magiška naktis Šiauliuose: miestiečiai kviečiami įsitraukti į aktyvų žaidimą „Joninės mieste“

2021 m. birželio 23 d., trečiadienį, 19–24 val. Šiaulių kultūros centras ragina šiauliečius ir miesto svečius dalyvauti aktyviame žaidime „Joninės mieste“. Tradicinė vasaros šventė, įprastai vykdavusi prie Rėkyvos ežero, šiemet miestiečius džiugins gerai žinomose ir pamėgtose Šiaulių miesto erdvėse. Organizuojamas žaidimas skatins pėsčiomis, dviračiais, paspirtukais ar riedučiais ne tik smagiai ir aktyviai praleisti laiką, bet ir puoselėti pagrindines Joninių tradicijas. Žaidimas nemokamas. Būtina išankstinė registracija adresu www.siauliukc.lt.

Joninės, dar vadinamos Kupolėmis arba Rasomis – senus papročius puoselėjanti tradicinė lietuvių šventė, kasmet mininti ilgiausią dieną ir trumpiausią naktį. Pastaroji nuo seno laikoma stebuklinga. Lietuvių taip laukiama ir pamėgta šventė švenčiama naktį iš birželio 23-osios į birželio 24-ąją. Joninių pagrindinės tradicijos – žolelių rinkimas, vainikų pynimas, paparčio žiedo ieškojimas, burtai, laužų deginimas ir kitos apeigos – išlikusios ir įsitvirtinusios iki pat šių dienų.

Šiaulių kultūros centras, įprastai Jonines organizuodavęs prie Rėkyvos ežero, šiemet šiauliečius bei miesto svečius kviečia atšvęsti ne mažiau smagiai – susitikti įvairiose Šiaulių miesto erdvėse ir pasinerti į aktyvų žaidimą „Joninės mieste“.

Šiųmetinė vasaros šventė vilios pėsčiomis, dviračiais, paspirtukais ar riedučiais aplankyti gerai pažįstamas miesto erdves ir, įsitraukiant į energingas pramogas, prisiminti Joninių tradicijas ir papročius. Leistis į stebuklingos nakties kelionę kvies smagios ir įtraukiančios užduotys, kurias įvykdyti turės kiekvienas žaidimo dalyvis.

Miestiečiai pradėti aktyvų žaidimą kviečiami 19 val. prie Šiaulių kultūros centro (Aušros al. 31). Dalyviai, susipažinę su žaidimo taisyklėmis ir gavę žemėlapius, bus raginami atlikti šventės pradžios ritualą: simboliškai apsivalyti ir žengti per Saulės virsmo vartus. Šventės metu varduvininkų – Jonų, Janinų ir Janių – šiame žaidimo punkte lauks ir paruoštos dovanėlės, kurias jie bus kviečiami atsiimti. Vakaro pramoga dalyvius kvies aplankyti Kaštonų alėją, Skverą prie Šiaulių miesto savivaldybės (Vasario 16-osios g. 62), Saulės Laikrodžio aikštę (Ežero g. 64) ir Talkšos ežero paplūdimį.

Joninės asocijuojasi su gamta, todėl šventei priskirtini keturi pagrindiniai, gamtos stichijų elementai – žemė, vanduo, oras ir ugnis. Keliaujant pagal paruoštą žemėlapį, žaidimo dalyviai aplankys visus šiuos gamtos stichijas atspindinčius punktus, kuriuos jungs apeiginiai momentai, susiję su kupole. Kiekviename iš jų jie bus pakviesti įvykdyti užduotį, o jos atlikimas bus įamžintas atitinkamu Baltų simboliu žemėlapyje.

Joninių išvakarėse netrūks magijos ir burtų: šiauliečiai ir miesto svečiai viename iš punktų rinks įvairių žolelių kupoles, o kitame, jas susirinkus, išsiburs savo ateitį. Tai jiems padaryti padės būrėjos iš Pakruojo dvaro.

Žmones linksmintis kvies ir pasirodymus dovanos Šiaulių kultūros centro kolektyvai: apeiginis folkloro ansamblis „Rėda“ (meno vad. J. Lipinskienė), liaudiškų šokių ansamblis „Kalatinis“ (meno vad. V. Verkulienė, kapelos meno vad. E. Šliauterienė, koncertmeisterė S. Giedrė) ir folkloro ansamblis „Sidabrinė gija“ (meno vad. V. Taučienė-Rezgienė), taip pat Kuršėnų miesto muzikos grupė „Tykiai“, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos muzikantai: mokinė Deimantė Žigaitė ir roko grupė „Penkios po penkių“ bei Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos ir Šiaulių „Juventos“ progimnazijos roko grupė „Garso labirintai“ (mokyt. L. Tamošiūnas).

Smagios ir Joninių tradicijas puoselėjančios užduotys baigsis finaliniame punkte – Talkšos ežero paplūdimyje. Žaidimo dalyviai čia bus kviečiami ne tik įvykdyti paskutines užduotis ir išsirinkti sau patinkantį Joninių amuletą, bet ir ieškoti pražydusio paparčio žiedo. Norint, kad išsipildytų visos žaidimo metu sudėtos geros mintys ir būrėjų įžvalgos, liepsnojant netradiciniam Joninių laužui ir skambant jaukiai muzikai, dalyviai degins susirinktą kupolę ir užbaigs svarbiausias Joninių šventės apeigas.

Organizatoriai primena, kad žaidimo metu būtina laikytis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytų saugumo reikalavimų, privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

 Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 615 83 983, e. p. .

 

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas