Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliai pelnė Saugiausios savivaldybės apdovanojimą

Šiauliuose apsilankė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius. Aukštą pareigūną ir jo kolegas Savivaldybėje priėmė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. Saulius Greičius miesto vadovui įteikė „Saugiausios savivaldybės“ apdovanojimą. Kartu aptartos priešgaisrinės saugos priemonės, nelaimių prevencija.

Iš sostinės atvežtas ir miesto merui įteiktas apdovanojimas byloja, kad Šiauliai yra viena pačių saugiausių savivaldybių šalyje, konkurse „Saugiausia savivaldybė“ mūsų miestas gavo itin aukštus įvertinimus. Vertinant savivaldybių indėlį į gyventojų saugumą, buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad Šiauliai kasmet finansuoja su priešgaisrine sauga ir nusikalstamumo užkardymu susijusias prevencines programas, skiria daug lėšų specialių, gelbėtojams reikalingų priemonių įsigijimui. Savo ruožtu, Šiaulių ugniagesiai ir patys daug dėmesio skiria gaisrų ir kitų nelaimingų įvykių prevencijai, nuolat organizuoja patikrinimus ir reidus.

„Yra nemažai žmonių, kurie geba pasirūpinti savo ir net aplinkinių saugumu, tačiau yra nemaža dalis to nesugebančių. Štai čia savivaldos vaidmuo yra itin svarbus, išsiaiškinant potencialias grėsmes, užkertant joms kelią, rūpinantis prevencija. Kurdamos saugią aplinką savo gyventojams dalis  savivaldybių tikrai kryptingai ir nuoširdžiai dirba. Man tikrai garbė apsilankyti pačiose saugiausiose savivaldybėse ir susitikti su jų vadovais, kaip padėkos ženklą perduodu jums šį ugniagesių ir gelbėtojų globėjo šv. Florijono vitražą“, – įteikdamas dovaną sakė didžiausią gyventojų pasitikėjimą turinčios tarnybos – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) – direktorius Saulius Greičius.

„Šiauliuose tikrai labai atsakingai žiūrime į nelaimių prevencijos priemones, pagal galimybes visada prisidedame prie reikalingos įrangos įsigijimo. Net ir atlikęs tokius namų darbus nesi apsaugotas nuo nelaimių, tačiau turime nuolat stengtis, o saugiausios savivaldybės vardas įpareigos mus visuomenės saugumu rūpintis kaip įmanoma geriau“, – kalbėjo meras Artūras Visockas.

„Bendradarbiaudami su Šiaulių savivaldybe mes tikrai nemažai pasiekėme ne tik prevencijos srityje, ta įranga, kurios įsigijimą finansavo miestas, mums leidžia daug efektyviau ir greičiau atlikti gelbėjimo darbus, tiesiogine prasme, ji padeda gelbėti gyvybes. Kai kuriais atvejais, mes tarsi diktuojame madas šalies priešgaisrinėje sistemoje“, – teigė Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Kęstutis Bautronis.

Susitikimo metu taip pat aptartas bendradarbiavimas išaiškinant ir kontroliuojant potencialiai pavojingą veiklą vykdančius ūkio subjektus.

„Labai norėtųsi, kad ne tik mieste, bet ir visame regione nebūtų vykdoma tokia veikla, kuri potencialiai gali tapti ekologine bomba. Yra pavyzdžių, kai, neva, utilizavimo tikslais renkamos pavojingos atliekos tiesiog paliekamos likimo valiai, dar blogiau – užsidega ar patenka į vandens telkinius. Norint užbėgti tokiems netikėtumams už akių, reikalingas ne tik atsakingų tarnybų, bet ir visuomenės aktyvumas“, – kalbėjo A. Visockas.

Taip pat aptarta ir būtinybė pasirūpinti socialinės rizikos šeimų ar vyresnio amžiaus vienišų žmonių gyvenamųjų būstų saugumu. Dar labai daug gyventojų neturi įsirengę dūmų detektorių arba jie neveikia. Kalbėta ir apie dažnai gaisruose nukenčiančius benamius. Artūras Visockas išreiškė viltį, kad užbaigus netoli miesto centro esančio pastato atnaujinimą, jame tokiems žmonėms bus pradėtos teikti apnakvindimo paslaugos. Benamiai turės galimybę ne tik pernakvoti švariose ir tvarkingose patalpose, bet ir galės gauti švarių rūbų, nusiprausti. Tikimasi, kad tada nebeliks poreikio tiems žmonėms glaustis landynėse ar šiluminėse trasose, taip rizikuojant sveikata ar net gyvybe. Šiaulių miesto meras pakvietė PAGD direktorių apsilankyti vadinamųjų nakvynės namų atidaryme, kad būtų galima įsitikinti, kaip mieste sprendžiamos socialinės problemos, kartu užtikrinant ir visuomenės saugumą.

 

Iš Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto 2017–2020 m. su priešgaisrine sauga susijusiems projektams buvo skirta net 125 157 Eur. Kiekvienais metais (2017–2020) buvo skiriama lėšų tęstiniams projektams „Gyvenkime saugiai“ įgyvendinti. Savivaldybė nupirko ir priešgaisrinės saugos institucijoms panaudos sutartimis perdavė specialias priemones, skirtas priešgaisrinės saugos funkcijų vykdymui:

2017 m. už 9922 Eur nupirktas gelbėjimo oro pagalvės komplektas ir perduotas Šiaulių priešgaisrinei gelbėjimo valdybai (ŠPGV);

2018 m. už 8470 Eur įsigyta 11 komplektų narų kostiumų, kurie taip pat perduoti ŠPGV;

2019 m. už 82 965 Eur nupirktas priešgaisrinis lengvos konstrukcijos kateris su papildoma įranga, motovisureigiu, ugniagesių aprangomis bei kt. ir perduotas Asociacijai „Rėkyvos ugniagesių savanorių draugija“, prižiūrinčiai Rėkyvos ežero pakrantes, kuriose, dėl durpingos ir miškingos teritorijos, gaisrų kilimo rizika yra didelė.

 

2020 m. vykdyta akcija „Gyvenkime saugiai“, kurios metu aplankyta 119 namų (būstų), dalyje jų įrengti autonominiai dūmų signalizatoriai. Specialistai miesto švietimo įstaigų mokiniams ir vasaros stovyklų dalyviams vedė paskaitas „Saugi vasara“, kuriose mokoma saugaus elgesio gamtoje prie vandens ir vandenyje bei akcentuojamas gaisrų pavojus sausringuoju laikotarpiu. Akcijos „Nedegink žolės“ metu 15 kartų vykdyti reidai ir gaisrų prevencija atvirose teritorijose, Rėkyvos ežero pakrantėje.

Kasmet Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyriaus specialistai vykdo nenaudojamų žemės sklypų nustatymo Šiaulių mieste patikrinimus, kurių metu gyventojai raginami tvarkytis savo sklypus, siekiant išvengti gaisrų atvirose vietovėse.

 

Bendras Šiaulių miesto savivaldybės administracijos, Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Asociacijos „Rėkyvos ugniagesių savanorių draugija“ ir kitų Šiaulių miesto civilinės saugos pajėgų indėlis į priešgaisrinę saugą, vykdant gelbėjimo darbus, organizuojant prevencinius projektus, šviečiant visuomenę ir produktyviai išnaudojant įsigytą priešgaisrinę įrangą, yra itin svarbus, siekiant užtikrinti saugią aplinką miesto gyventojams ir konkurse „Saugiausia savivaldybė“ leido Šiauliams pelnyti aukštą 3-ąją vietą.

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

V. Lebedžio nuotraukos