Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliai vėl sužibėjo Lietuvos sporto vadybos apdovanojimuose

Šiauliai prieš dvejus metus pelnė pagrindinę Lietuvos sporto vadybos apdovanojimų nominaciją ir buvo pripažinti Metų sporto miestu. Šiais metais Lietuvos sporto vadybos apdovanojimams Lietuvos sporto federacijų sąjunga (LSFS) pristatė šešias nominacijas, keturiose iš jų buvo pasiūlyti su Šiauliais susiję kandidatai, iniciatyvos ir organizacijos. Apdovanojimų ceremonijoje paaiškėjo, kad Šiauliai ir toliau išlieka sportiškiausių šalies miestų elite,  Šiauliams atiteko dvi nominacijos.  Metų sporto iniciatyvos apdovanojimą atsiėmė Šiaulių meras Artūras Visockas. 

Lietuvos sporto vadybos apdovanojimuose Metų sporto iniciatyva pripažintas Šiaulių sporto šimtmetis. Organizuoto sporto Šiauliuose pradžia yra 1921 m. birželio 23 d., kuomet įregistruotas pirmasis mieste sporto klubas („Makabi“). Šimtmečio proga pristatyta inovatyvi fotografijų ekspozicija, sukurta socialinių tinklų paskyra „Sporto miestas Šiauliai“, sukurti 5 trumpametražiai filmai, vyko daugybė sporto renginių, išleistas riboto tiražo proginis pašto ženklas, organizuojamas Šiaulių gimnazijų „protmūšis“, skatinantis moksleivių sporto pažinimą. Metus vainikuos iškilmingas Šiaulių sporto apdovanojimų renginys. Nominacijoje Metų sporto iniciatyva Šiaulių sporto šimtmetis varžėsi su Jaunimo lyderystės akademija ir „Žalgiris Insider“ turinio platforma.

Į Metų sporto renginio nominaciją kandidatavo ir tarptautinis „Šiauliai 7‘s“ turnyras. Lietuvos regbio sostinėje – Šiauliuose surengtas regbio septynetų turnyras buvo skirtas paminėti Lietuvos čempionų „Baltrex“ klubo 30-mečio, Lietuvos regbio 60-mečio ir Šiaulių organizuoto sporto 100-mečio jubiliejus. Regbio išsiilgę žiūrovai Šiauliuose išvydo tikrą spektaklį, kuriame netrūko atkaklių kovų ir įspūdingų akimirkų.

Metų sporto vadybininku pripažintas šiaulietis Irmantas Kukulskis. Užaugęs su regbiu ir perėjęs per visas Lietuvos regbyje esančias struktūros pakopas, šiandien I. Kukulskis vadovauja Lietuvos regbio federacijai ir savanoriškai vykdo socialinius projektus, orientuotus į gatvės vaikus bei senjorus. Šiemet jis buvo išrinktas Europos regbio asociacijos verslo komiteto vadovu.

Į Metų sporto vadybininko nominaciją pretendavo ir kitas visiems puikiai žinomas sporto žmogus – Šiaulių miesto garbės pilietis ir paralimpinis čempionas Mindaugas Bilius. Lietuvos paralimpinio komiteto prezidento veikla svarbi populiarinant ir garsinant paralimpiečių pasiekimus, įtraukiant žmones su negalia į sportą. Pritraukdamas privačių rėmėjų, M. Bilius padėjo sportininkams geriau pasiruošti Tokijo paralimpinėms žaidynėms, Europos čempionatams. Pirmą kartą paralimpines žaidynes Lietuvoje transliavo televizija, o susidomėjimas paralimpiniu sportu didėja kaip niekad sparčiai. Ypač didelę reikšmę paralimpiniam sportui turi varžybų integravimas su sveikaisiais atletais – jau keletą metų organizuojami bendri čempionatai. Vilniaus centre atverta Paralimpiečių krantinė, vykdomas projektas „Mes draugiški negaliai”, siekiant gerinti sporto objektų prieinamumą ir pritaikomumą kiekvienam. M. Bilius išrinktas į Europos paralimpinio komiteto vykdomąjį komitetą.

Plačiau apie Šiaulių sporto šimtmetį

Specialiai Šiaulių sporto šimtmečio progai paminėti buvo sukurtas, patvirtintas ir sistemingai vykdomas iniciatyvų planas. 

Įgyvendinant sporto šimtmečio minėjimo iniciatyvą miesto Prisikėlimo aikštėje buvo sukurta inovatyvi fotografijų ekspozicija „Šiaulių sportui 100“, menanti Šiaulių šimtmečio sporto istoriją. Fotografijų paroda miesto gyventojams ir svečiams nemokamai buvo prieinama pusę metų. Ekspozicija sukurta specialiai pagamintuose „kubuose“ su šviesos instaliacijomis, todėl miestiečiai, svečiai ja galėjo grožėtis ir tamsiuoju paros metu. Sutemus parodos ekspozicija pačioje miesto širdyje sukūrė ypatingą atmosferą ir traukė gyventojus susipažinti su Šiaulių miesto sporto istorija. 

Šiaulių sporto šimtmečio progai pažymėti sukurta socialinių tinklų paskyra „Sporto miestas Šiauliai“. Joje aktyviai komunikuojama apie praeities ir dabarties miesto sportininkų pasiekimus, renginius, skatinamas gyventojų įtraukimas į miesto sporto istorijos pažinimą. Paskyra sukurta su ilgalaike vizija, o jos atspirties taškas išliks įsimintinas – 100 metų Šiaulių sportui. Ši paskyra ir joje skelbiama informacija sulaukia ne tik šiauliečių, bet ir visos Lietuvos sporto bendruomenės aktyvaus įsitraukimo. 

Vykdant iniciatyvos „Šiaulių sportui 100“ komunikacijos plane numatytus tikslus ir uždavinius, sukurti 5 trumpametražiai filmai, kuriuose kalbinti iškilūs Šiaulių sportininkai, istorikai, žinomos asmenybės, juose atskleidžiami įdomūs faktai, negirdėtos istorijos, įsimintinos patirtys ir emocijos, Šiaulių sporto kelias iki pat šių dienų. 

Šiaulių sporto šimtmečio minėjimo metais vyko daugybė sporto renginių, skirtų šiai sukakčiai paminėti. Šiauliuose buvo organizuotas vyrų regbio septynetų tarptautinis turnyras „Šiauliai 7's“, Lietuvos futbolo federacijos taurės finalo rungtynės, Šiaulių dviračių lenktynės, masinės „IKI ėjimo varžybos“, Šiaulių sporto festivalis, karate, krepšinio, futbolo, fechtavimosi sporto turnyrai. 

Šiaulių apskrities žydų bendruomenės iniciatyva buvo išleistas riboto tiražo proginis pašto ženklas su vieno žymiausių Šiaulių miesto pramonininkų, ženkliai prisidėjusio prie sporto vystymo Saulės mieste, Chaimo Frenkelio atvaizdu. 

Įgyvendinant sporto šimtmečio minėjimo iniciatyvas, skatinant gyventojų domėjimąsi sporto istorija, bendradarbiaujant su Šiaulių apskrities žydų bendruomene organizuota sporto šimtmečio istorijos konferencija. 

Gruodžio mėnesį, užbaigiant vienus įsimintiniausių Šiaulių sporto metų, vyks atviras Šiaulių gimnazijų „Protmūšis“, skatinantis moksleivių sporto pažinimą, o prieš didžiąsias metų šventes bus surengtas iškilmingas Šiaulių sporto apdovanojimų vakaras.

Sporto skyriaus vyr. specialistė Indrė Bubelytė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas