Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių akademijos Botanikos sode pasodintas Stelmužiukas

Lietuvos Respublikos Seimas ir Europos Parlamentas 2022-ieji paskelbė Lietuvos ir Europos jaunimo metais. Jaunimo metai  suteikia galimybę atkreipti visuomenės dėmesį į jaunimo situaciją ir jaunimo problemas Lietuvoje ir Europoje. 

Nacionalinė jaunimo reikalų koordinatorių asociacija kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija organizavo „Jaunimo parko“ idėjos įgyvendinimą ir  pakvietė savivaldybes  pasodinti medį, skirtą Lietuvos jaunimo metams paminėti. Planuojama, kad šalia kiekvieno medelio bus informacinės lentelės su QR kodais, kuriuos nuskenavus bus pateikiama informacija apie jaunimui aktualias veiklas - laisvalaikį, savanorystę ir pan. Šie QR kodai bus sujungti į bendrą Lietuvos žemėlapį, kuriame bus matoma, kur ir kokiose savivaldybių vietose yra pasodinti ąžuoliukai bei kokios veiklos tose vietovėse siūlomos jaunimui.

Ta proga Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sode pasodintas Stelmužiukas – iš Lietuvos gamtos paminklo – apie 1500 metų senumo Stelmužės (Zarasų r.) ąžuolo – seniausio ir storiausio Lietuvos bei vieno seniausių ąžuolų Europoje – gilės išaugintas ąžuoliukas. Spėjama, kad jo amžius yra apie 1000-1500 ar net 2000 metų.

Senovėje lietuviai ąžuolus laikė šventais medžiais, juos gerbė. Tai stiprybės, ilgaamžiškumo ir tvirtumo simbolis, jo šaknys yra taip giliai žemėje, kad jo negalima lengvai sulaužyti, todėl medis yra stiprybė ir galia kartu su patvarumas nuo visų jį supančio pasaulio sunkumų. Jie dažnai minimi dainose, pasakose, sakmėse.

Jaunimo parkui skirtus ąžuoliukus išaugino ir padovanojo Stelmužės bažnytinio meno muziejaus muziejininkė Aldona Miškinienė.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis