Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Su aplinkos ministru aptartos atliekų tvarkymo ir vandentvarkos aktualijos

Šiaulių krašte apsilankęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas dalyvavo susitikime su Šiaulių miesto savivaldybės vadovais. Kartu aptartos bene aktualiausios aplinkosauginės problemos – atliekų surinkimo sistemos ir vandentvarkos iššūkiai, su kuriais didiesiems vandens tiekėjams teko susidurti po „Grigeo Klaipėda“ skandalo. Kalbėta ir apie pavojingų invazinių augalų – Sosnovskio barščių naikinimo programą.

Aplinkos ministerijos Šiaulių miesto savivaldybės vadovų susitikime aptartos regioninės atliekų tvarkymo sistemos. Šiaulių mero Artūro Visocko nuomone, atliekų tvarkymo grandis veikia silpnai, ją būtina iš esmės tobulinti, tam prašoma ministerijos pagalbos.

Pasak ŠRATC vadovo Žilvino Šilgalio, į sąvartynus vis dar patenka per didelis atliekų srautas, dėl to būtina modernizuoti mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginius, esamieji tinkamo atliekų sutvarkymo problemos nesprendžia, tik didina išlaidas gyventojams.

Ministro Simono Gentvilo teigimu, reikėtų stiprinti pirminį rūšiavimą, tada antrintis rūšiavimas bendro atliekų srauto taptų nebe toks svarbus. Tam bus suteikta daugiau galimybių. Dėl MBA įrenginių ministerija taip pat pažadėjo pagalbą.

Kalbant apie vandentvarkos situaciją, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas akcentavo situaciją, kuri susidarė po „Grigeo Klaipėda“ skandalo. Tuomet Seimui patvirtinus įstatymo pakeitimus, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įmonės prieš savo valią tapo didesnėmis „teršėjomis“ ir turi mokėti daugiau mokesčių už išleidžiamas išvalytas nuotekas. Tie vandens tiekėjų kaštai perkeliami ant vandens vartotojų pečių didinant vandens įkainius.

Pasak bendrovės „Šiaulių vandenys“ vadovo Jono Matkevičiaus, mokesčius vandens tiekėjams didina ir nurodymas apmokestinti ftalatus nuotekose, kurių visiškai išvalyti net nėra technologinių galimybių.

Simonas Gentvilas patikino, kad fltalatų apmokestinimo normatyvus planuojama koreguoti, vandens tiekėjų ir visų vartotojų išlaidos tikrai mažės. Ministras pažadėjo padidinti įgaliojimus vandentvarkininkams ir savivaldybėms, kad jie turėtų daugiau galimybių išsiaiškinti ir kontroliuoti tikruosius nuotekų teršėjus, didinti jiems baudas. Tuomet daugiau mokėtų tiktieji teršėjai, o ne visi gyventojai.

Su aplinkos ministru taip pat aptarta ir invazinių augalų – Sosnovskio barščių naikinimo programa. Savivaldybė siūlo, kad ta programa būtų tęstinė, nes šiems augalams nepakanka vienkartinio naikinimo, būtinas nuoseklus, keletą metų trunkantis įdirbis.

Po susitikimo Savivaldybėje, ministras Simonas Gentvilas su administracijos direktoriumi Antanu Bartuliu išskubėjo į ceremoniją, kurioje „Metų renovacijos projekto 2021“ apdovanojimas buvo įteiktas Stoties g. 14 daugiabučio namo atstovams. 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

V. Lebedžio nuotraukos