Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Miesto gimtadienio proga – kukli ir prasminga ceremonija

Tikrasis Šiaulių miesto gimtadienis minimas rugsėjo 22-ąją, kartu su Baltų vienybės diena. Ta proga Šiaulių širdyje nuskambėjo Tautiška giesmė, virš miesto suplazdėjo herbinė Šiaulių vėliava. Po iškilmingos ceremonijos susirinkusieji pakviesti į prasmingą ąžuoliukų dovanojimo ceremoniją.

Tikrojo Šiaulių gimtadienio vidurdienį Prisikėlimo aikštėje susibūrė minia jaunimo iš  miesto centre įsikūrusių mokyklų, kitų švietimo įstaigų. Trumpoje ceremonijoje dalyvavo Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir kiti Savivaldybės vadovai, NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vadas Peteris Nielsenas su kolegomis, vyriausias Šiaulių miesto garbės pilietis Kazimieras Župerka.

Susirinkusiems kartu su „Juventos“ progimnazijos, Juliaus Janonio gimnazijos bendruomenėmis ir vaikinų vokaliniu ansambliu užgiedojus Tautišką giesmę, Prisikėlimo aikštėje suplevėsavo Šiaulių herbinė vėliava. Ją pakėlė Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos (VU ŠA) botanikos sodo vadovas dr. Martynas Kazlauskas.

Iš karto po iškilmingos ceremonijos prasidėjo jauki sodinukų dalinimo akcija. VU ŠA botanikos sodo darbuotojai miesto gimimo dieną įteikė miestiečiams per 100 Prisikėlimo aikštėje sudygusių ąžuoliukų – vadinamojo Spaudos ąžuolo „vaikų“.

Po nudžiūvusiu ąžuolu botanikos specialistai aptiko daugybę sudygusių ąžuoliukų ir dar liepos mėnesį atliko jų perkėlimo į vazonėlius darbus. Daigai buvo iškasti stengiantis paimti juos su kuo didesniu dirvožemio kiekiu, išsaugant šaknis ir sėklaskiltes, iš kurių jauni ąžuoliukai maitinasi net iki 2 metų. Du mėnesius botanikos sode puoselėti sodinukai pasklido Šiauliuose – ąžuoliukai buvo padovanoti gyventojams, bendruomenėms, organizacijoms, įstaigoms bei įmonėms, kurios tik norėjo taip simboliškai pratęsti istorinio ąžuolo gyvenimą.

„Žmonės socialiniuose tinkluose pasidalino, kad po šiuo ąžuolu išaugo daug ąžuoliukų ir iš to kilo mintis, kuri buvo puikiai realizuota. Ačiū už tai VU ŠA Botanikos sodui. Mūsų visuomenėje mėgstama ieškoti kaltų, tai aš prisiėmiau atsakomybę už čia vykdytus darbus, po kurių šis ąžuolas nudžiuvo. Dabar, kai kaltųjų paieška baigta, galime judėti tolyn, šiandien ir yra tokia diena. Siūlau ieškoti šviesos toje mūsų sudėtingoje kasdienybėje. Tik paskelbus apie šią akciją daug žmonių ir organizacijų rezervavo ąžuoliukus. Man ypač džiugu dėl darželių ir mokyklų, kurių auklėtiniai patys sodins ąžuoliukus, juos prižiūrės, saugos, tai yra vertybė“, – komentavo Šiaulių miesto meras A. Visockas.

Ąžuoliukus atsiimančius šiauliečiams VU ŠA botanikos sodo specialistai patarė kaip ir kada juos sodinti, kaip auginti bei prižiūrėti. Vienas iš ąžuoliukų bus ruošiamas ypatingai sukakčiai, kaip sakė Juliaus Janonio gimnazijos direktorius Saulius Vaivada, kitais metais sustiprėjęs medelis bus paskirtas žymaus gimnazijos auklėtinio, keliautojo ir tyrinėtojo Olego Truchano atminimo įamžinimui.

Informacijos ir nuotraukų autorius Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas