Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Naujas rūšiavimo įprotis nuo 2024 metų pradžios – maisto ir virtuvės atliekų atskyrimas

Informacija gestu kalba Informacija lengvai suprantama kalba
Maisto ir virtuvės atliekos – tai ne tik tai, ko nesuvalgome. Kiekvieno iš mūsų namuose lieka vaisių ir daržovių likučių, kavos tirščių, mėsos ir žuvies kaulų, maisto produktais suteptų servetėlių. Visas šias atliekas nuo 2024 m. sausio 1 d. turėsime atskirti iš bendro mišrių komunalinių atliekų srauto tam, kad jos būtų tinkamai perdirbtos.

Kaip rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas nėra sudėtingas. Rekomenduojame maisto atliekas kaupti gyventojams patogiuose virtuvės atliekų kibirėliuose, naudojant panaudotus plastikinius ar popierinius maišelius, ir mesti juos į maisto ir virtuvės atliekų surinkimo konteinerius.

Kodėl verta ir būtina rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas

Atskyrus maisto atliekas nuo mišrių komunalinių atliekų didėja atliekų perdirbimo galimybės, nes neužteršiamos perdirbimui ir pakartotiniam naudojimui tinkamos antrinės žaliavos.

Atskirai surinktos maisto atliekos bus pristatomos į VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro atliekų apdorojimo įrenginius, kuriuose bus tinkamai apdorotos pagaminant medžiagą energijos išgavimui ir kompostą. Aktyviai rūšiuodami maisto atliekas ir naudodamiesi nauja infrastruktūra visi gyventojai prisidės prie tvaresnės ateities kūrimo.

Ar jau galima mesti atliekas į pastatytą maisto ir virtuvės atliekų konteinerį?

Prašome gyventojų maisto ir virtuvės atliekoms skirtais konteineriais pradėti naudotis nuo 2024 m. sausio 1 d. Iki šios datos skatiname išlikti atsakingus ir nemesti maisto ir virtuvės atliekų į minėtus konteinerius.

Kaip rūšiuos daugiabučių namų gyventojai

Nuo 2024 m. sausio 1 d. iš daugiabučių namų gyventojų bus renkamos tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės maisto ir virtuvės atliekos.

Daugiabučių namų gyventojai į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį gali mesti:

  • vaisius, uogas, daržoves ir jų likučius;
  • duonos ir kepinių atliekas, jų likučius;
  • termiškai apdoroto ir neapdoroto maisto likučius (mėsa, žuvis, virtos bulvės, košė, sriubos tirščiai, kotletai, pieno produktai ir t. t.);
  • kaulus, kiaušinių lukštus;
  • arbatos ir kavos tirščius, arbatos pakelius;
  • prieskonius;
  • skintas gėles ir kambarinius augalus (be žemių);
  • kavos tirščius ir jų filtrus;
  • riebalais ar kitais maisto produktais suteptas servetėles, popierinius rankšluosčius ir suteptas maisto pakuotes.

Negalima mesti:

Skystų maisto likučių, maisto atliekų su stiklinėmis pakuotėmis, tabako gaminių, vaistų, namų augintinių kraiko, kitų šiai atliekų rūšiai netinkamų atliekų.

Kaip rūšiuos individualių valdų gyventojai

Individualių namų gyventojams nuo 2024 m. sausio 1 d. rūšiavimo tvarka nesikeičia. Gyventojai ir toliau į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerius gali mesti tik augalinės kilmės maisto atliekas.

Individualių namų gyventojai į žaliųjų atliekų konteinerį gali mesti:

  • virtuvėje susidariusias vaisių, uogų, daržovių atliekas ir jų likučius;
  • arbatos ir kavos tirščius;
  • želdynų karpymo ir sodo bei daržo atliekas;
  • nukritusius medžių lapus;
  • nupjautą žolę;
  • gėles ir kambarinius augalus;
  • piktžoles;
  • medžių žievę;
  • pjuvenas, drožles, skiedras;
  • smulkias medžių, krūmų genėjimo šakas.

Negalima mesti:

Gyvūninės kilmės maisto atliekų, riebalų, skystų maisto likučių, maisto atliekų su stiklinėmis pakuotėmis, tabako gaminių, vaistų, namų augintinių kraiko, kitų šiai atliekų rūšiai netinkamų atliekų.

Kviečiame gyventojus sekti viešai skelbiamą informaciją apie maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimą ir surinkimą interneto svetainėje www.sratc.lt/mva ir socialinio tinklo Facebook paskyroje www.facebook.com/sratc.

 

VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro informacija ir iliustracijos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis