Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pagal COVID-19 susirgimus Šiauliai – vieni pirmųjų šalyje, Savivaldybė prašo verslo bendradarbiavimo

Karantinas šalyje yra atšauktas ir dalyje savivaldybių jau kurį laiką neregistruojama naujų susirgimų, tačiau Šiauliuose situacija pakankamai įtempta. Šiaulių mieste bene daugiausia susirgusiųjų tarp visų 60 savivaldybių, sergamumas net triskart lenkia šalies vidurkį. Šiaulių miesto savivaldybė, nuolat raginusi gyventojus neatsipalaiduoti ir kvietusi skiepytis, dabar gręžiasi į vietos verslą. Pastarieji didžiausi ligos židiniai fiksuoti būtent miesto įmonėse.

Tiesiogiai transliuojamos spaudos konferencijos metu, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis kvietė šiauliečius nenustoti laikytis saugumo reikalavimų ir kuo greičiau pasinaudoti kol kas vienintele apsauga nuo viruso plitimo – vakcina. Miestas turi pakankamą įvairių gamintojų vakcinų kiekį, tad pasiskiepyti galima pasirinkta vakcina, patogiu metu, arčiau namų esančiame skiepijimo punkte.

„Pandeminės situacijos suvaldymas ir reikalingo kiekio įvairių gamintojų vakcinų įsigijimas valstybei kainuoja išties brangiai. Tikrai nepilietiška būtų ignoruoti tokias pastangas ir neprisidėti prie galimybės kuo greičiau suformuoti kolektyvinį imunitetą. Pasiekus bent 70 procentų gyventojų imunizacijos lygį galėtume užkirsti kelią infekcijos plitimui ir rudenį pasitiktume be karantino“, – spaudos konferencijoje sakė Antanas Bartulis.

Gavus naujausius užsikrėtimų Šiauliuose duomenis, Šiaulių savivaldybės vadovai nedelsiant kreipėsi ir į miesto verslą. Pastarieji gausiausi COVID-19 ligos židiniai kaip tik ir buvo fiksuoti verslo įmonėse. Šiaulių miesto meras Artūras Visockas situaciją aptarė su Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentu Vyčiu Lembučiu, prašydamas didesnio įsitraukimo užtikrinant saugesnes šiauliečių darbo sąlygas verslo įmonėse. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis kreipėsi į miesto verslo bendruomenę dėl prevencijos priemonių užtikrinimo, tuo pačiu siūlydamas ir Savivaldybės pagalbą.

Savivaldybės atstovai planuoja susisiekti su visomis didesnėmis įmonėmis, kuriose imunizuotų darbuotojų dalis nesiekia 50 procentų.

Vakcinavimo ir imunizacijos įmonėse duomenys (Sveikatos apsaugos ministerija)

 Pridedamas dokumento tekstas

ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJA

Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmams

Šiaulių pramonininkų asociacijai

Šiaulių miesto verslo bendruomenei

KREIPIMASIS DĖL COVID-19 SITUACIJOS VALDYMO

Epidemiologinė situacija Šiauliuose yra sudėtinga ir pastaruoju metu tik blogėja. Sergamumas Šiauliuose yra tris kartus didesnis nei Lietuvos vidurkis ir vienas didžiausių tarp visų 60 savivaldybių.

Siekdama, kad kol kas vienintelė susirgimų valdymo priemonė – skiepai, šiauliečiams būtų kuo prieinamesni,  Šiaulių miesto savivaldybė susitarė su mieste veikiančiais prekybos centrais dėl vakcinavimo punktų atidarymo. Skiepijimo punktai tam tikromis savaitės dienomis jau veikia prekybos centruose „Akropolis“, „Saulės miestas“ ir „Bruklinas“. Skiepijimas bus organizuojamas ir Rėkyvos ambulatorijoje. Miesto įmonių patogumui yra suformuota ir mobili vakcinavimo brigadą. Nepaisant to, skiepijimo statistika kol kas nedžiugina, vakcinavimo tempai yra sulėtėję.

Vertinant didesnius pastarųjų savaičių COVID-19 ligos protrūkius, kurie registruojami Šiauliuose veikiančiose verslo įmonėse, taip pat fiksuojant mieste pirmuosius, dar grėsmingesnės Delta atmainos atvejus, prašome miesto pramonę, paslaugų ir prekybos įmones vienijančių asociacijų ir visos verslo bendruomenės bendradarbiavimo suvaldant pandeminę situaciją.

  1. Kviečiame ir raginame įmones iš naujo įvertinti nuo viruso plitimo saugančias vidines tvarkas ir sistemas. Jas patobulinti pagal naujausias rekomendacijas, kad būtų galima užtikrinti saugias darbo vietas darbuotojams ir iki minimumo sumažinti galimybes platesnei užkrato sklaidai.
  2. Jei nepavyktų išvengti ligos židinio, prašome užtikrinti geranorišką ir visapusišką bendradarbiavimą su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovais. Operatyviai teikti jiems išsamią informaciją aiškinantis viruso plitimą, įgyvendinti jų rekomendacijas situacijai suvaldyti.
  3. Pakviesti ir paraginti skiepytis savo darbuotojus, ypač tuos, kurie dirba su klientais ar didesnėse kolektyvo grupėse. Šiaulių miesto savivaldybė yra pasiruošusi tarpininkauti organizuojant įmonių darbuotojų skiepijimą tiek Šiaulių miesto vakcinavimo centre, tiek įmonių patalpose.

Siekiant tinkamai įsivertinti situaciją didžiausiose Šiaulių miesto įstaigose ir įmonėse, kviečiame susipažinti su vakcinavimo ir imunizacijos duomenims iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Pridedamoje lentelėje matyti, kad daugiausiai pasiskiepijusių darbuotojų yra sveikatos apsaugos, globos ir švietimo įstaigose, mažiausiai – transporto įmonių sektoriuje. 

 

Šiaulių miesto savivaldybės                                                                                     Antanas Bartulis

administracijos direktorius