Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Balandžio 29-oji - Tarptautinė imunologijos diena

Balandžio 29-ąją minima Tarptautinė imunologijos diena. Visuomenė skatinama didinti sąmoningumą apie imunizaciją, nes tik nuo visuomenės požiūrio į skiepus, skiepų saugumą ir jų būtinumą, priklauso vykdomų skiepijimo programų veiksmingumas.

Nuo visuomenės požiūrio į skiepus, skiepų saugumą ir jų būtinumą, priklauso vykdomų skiepijimo programų veiksmingumas. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, skiepijimo mastas, leidžiantis kontroliuoti ar net likviduoti užkrečiamąsias ligas, yra ne mažiau kaip 90–95 proc. paskiepytų vaikų. 2020 m. dėl COVID-19 (koronaviruso) pandemijos įvesto karantino vaikų profilaktinio skiepijimo apimtys ženkliai sumažėjo. Šiaulių mieste stebima 1 metų amžiaus vaikų DTP (difterijos, stabligės, kokliušo vakcina), poliomielito ir B tipo Haemophilus influenzae infekcijos (3 dozės) skiepijimo apimčių mažėjimo tendencija, kuri dar labiau suprastėjo nuo 2019 m. - vakcinacijos apimtys Šiaulių mieste tesiekė tik 87,7 proc. 2020 m. – 89,1 proc.

Mažėjant skiepijimo apimtims, mažėja kolektyvinis imunitetas visuomenėje ir kyla grėsmė vėl grįžti užkrečiamosioms ligoms, kurios gali būti valdomos profilaktiniais skiepais.

Visuomenės sveikatos specialistai ragina pasitikėti mokslu ir vakcinų nauda bei sutelkti dėmesį  į Lietuvoje vykdomą vaikų profilaktinių skiepų programą, kad sugrįžtume prie buvusio skiepijimo lygio.

Plačiau apie imunizaciją skaitykite čia: Tarptautinė imunologijos diena


Sveikatos skyriaus vyr. specialistė D. Marcinkienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas