Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo atmintinė: kaip rūšiuoti Šiaulių mieste?

Nuo šių metų pradžios Šiaulių miesto daugiabučių namų gyventojai turi atskirti dar vieną atliekų rūšį – maisto ir virtuvės atliekas. VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras primena, kas yra priskiriama maisto ir virtuvės atliekoms, kaip jas tinkamai rūšiuoti ir kodėl svarbu tai daryti.

Kas yra maisto ir virtuvės atliekos?

Maisto ir virtuvės atliekos – tai ne tik tai, ko nesuvalgome. Kiekvieno iš mūsų namuose lieka vaisių ir daržovių likučių, kavos tirščių, mėsos ir žuvies kaulų, maisto produktais suteptų servetėlių.

Ką galima mesti į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį?

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį galima mesti:

  • Vaisius, uogas, daržoves ir jų likučius;
  • Duonos ir kepinių atliekas, jų likučius;
  • Termiškai apdoroto ir neapdoroto maisto likučius (mėsą, žuvį, virtas bulves, košę, sriubos tirščius, kotletus, pieno produktus ir t. t.);
  • Kaulus, kiaušinių lukštus;
  • Arbatos tirščius ir pakelius;
  • Kavos tirščius ir filtrus;
  • Prieskonius;
  • Skintas gėles ir kambarinius augalus (be žemių);
  • Riebalais ar kitais maisto produktais suteptas servetėles, popierinius rankšluosčius.

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį negalima mesti:

  • Skystų maisto likučių;
  • Maisto atliekų su stiklinėmis pakuotėmis;
  • Tabako gaminių;
  • Vaistų;
  • Namų augintinių kraiko;
  • Kitų šiai atliekų rūšiai netinkamų atliekų.

Kaip rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas?

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas nėra sudėtingas. Rekomenduojama maisto atliekas kaupti gyventojams patogiuose virtuvės atliekų kibirėliuose, renkantis panaudotus plastikinius ar popierinius maišelius. Atliekas galima mesti į artimiausią ar patogiausioje vietoje esantį šioms atliekoms skirtą konteinerį.

Kodėl svarbu rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas?

Teisingas pirminis atliekų rūšiavimas prisideda prie tolimesnių atliekų perdirbimo procesų įgyvendinimo. Atskirai surinktos maisto ir virtuvės atliekos yra tinkamai perdirbamos, atitinkamai mažėja mišrių komunalinių atliekų kiekis bei kartu kuriama švaresnė aplinka.

Iškilus klausimams, kaip tinkamai rūšiuoti, gyventojai skatinami kreiptis el. p. .

Miesto ūkio ir aplinkos skyrius