Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Olimpinė diena Šiauliuose: renginio ugnį nešė būrys olimpiečių ir paralimpiečių

Šeštadienį Šiauliuose prasidėjo didžiausia sporto ir pramogų šventė Lietuvoje Olimpinė diena. Nuo ryto Talkšos ežero pakrantėje, prie Geležinės lapės skulptūros, renkasi tūkstančiai šiauliečių ir miesto svečių. Čia jie turi galimybę išbandyti daugiau nei 100 nemokamų sporto ir pramoginių veiklų, susipažinti su olimpiečiais bei smagiai praleisti laiką. Renginį iškilmingai atidarė per miestą vieningai nešusieji deglą ir ugnį įžiebę olimpiečiai ir paralimpiečiai.

Antrą kartą Šiauliuose vykstanti Olimpinė diena tradiciškai prasidėjo simbolinės šventės ugnies estafete nuo Sukilėlių kalnelio per Šiaulių bulvarą iki pagrindinės renginio scenos prie Geležinės lapės. Šiemet garbė deglą estafete paeiliui nešti patikėta septyniems sportininkams – olimpiečiams Eglei Balčiūnaitei, Edvinui Ramanauskui, Pauliui Viktoravičiui, Santai Pakenytei-Čepulei, Remaldai Kergytei-Dauskurdienei bei paralimpiečiams Mindaugui Biliui ir Raimedai Bučinskytei, kuri ir užbaigė estafetę deglą perdavusi Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentei (LTOK) Dainai Gudzinevičiūtei.

 

„Jausmas kaip prie starto linijos – širdis daužosi, o minčių jokių nebėra”, – ką tik po ceremonijos jaudulio neslėpdama kalbėjo paralimpietė šaulė R. Bučinskytė. 

Šių metų Olimpinės dienos ambasadorė bėgikė E. Balčiūnaitė taip pat dalijosi geru jausmu ir pakilia nuotaika: „Tai yra svarbi ceremonijos dalis, todėl džiaugiamės, kad ir mes prisidėjome prie deglo nešimo.” 

„Olimpinėje dienoje kartu su kitas sportininkais nešti ugnį yra didelė garbė. Smagu, kad bėgant per miestą sulaukėme žiūrovų palaikymo ir šypsenų”, – sakė renginio ambasadorius baidarininkas E. Ramanauskas. 

Paralimpietis disko metikas M. Bilius akcentavo, kad yra ypač svarbu, jog deglą nešė ir olimpiečiai, ir paralimpiečiai: „Tai yra labai svarbu visai bendruomenei, kad mes visi kartu nešėme Olimpinės dienos deglą.” 

Kartu su sportininkais Olimpinės dienos ugnį įžiebė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

„Jau dabar džiaugiamės, kad jūsų matome tiek daug. Čia susirinko ne tik šiauliečiai, bet dalyviai atvažiavo ir iš visos Lietuvos. Šiemet 100 metų lietuvos olimpiniam judėjimui, todėl tikimės, kad ši diena bus rekordinė dalyviais. Labai linkiu visiems gerai praleisti dieną, išbandyti kuo daugiau veiklų. Žinote olimpinį principą – svarbu dalyvauti ir nugalėti save”, – linkėjo D. Gudzinevičiūtė. 

„Už šią fantastinę dieną esu dėkingas absoliučiai visiems, kurie yra čia, atidarymo ceremonijoje ir kurie dar atvyks dalyvauti rungtyse. Prieš 100 metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje pirmą kartą dalyvavo Lietuva, o tarp sportininkų ir šiauliečiai, todėl sveikinu Šiaulius bei visos Lietuvos sporto bendruomenę su labai gražia diena miestui ir visai šaliai”, – kalbėjo Šiaulių miesto meras A. Visockas. 

Visai netrukus po šventės atidarymo prasidėjo bėgimai. Jų iš viso Olimpinėje dienoje – net 4 skirtingi, o pirmiausia buvo įveikta lietuviška olimpinė mylia (1988 m), žymint LTOK atkūrimo metus. Vėliau simbolinę 600 metrų distanciją įveikė mažiausieji. Galiausiai trasą perėmė 5 ir 10 kilometrų įveikti pasirinkę bėgikai. 

 

Retas kuris iš mūsų gali išvardyti 100 sporto šakų ir aktyvių fizinių veiklų, o Olimpinės dienos metu jas visas galima netgi išbandyti ir už tai gauti prizų. Renginio metu taip pat galima įveikti 10 km dviračių važiavimą, 6 arba 12 km pėsčiųjų trasą. Šventėje laukiami visi – nepaisant nei amžiaus, nei fizinio pasirengimo. Renginį vakare vainikuos dainininko Donato Montvydo koncertas. 

 

Šiauliuose Olimpinės dienos renginys vyksta simboliniais metais, kai Lietuvoje bus minimas olimpinio judėjimo šimtmetis, o Paryžiuje vyks 33-osios olimpinės žaidynės, tad renginio organizatoriai kviečia kartu aktyviai atšvęsti šias progas. 

 

Šventę organizuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Lietuvos olimpinis fondas ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto informacija. Elvio Žaldario nuotr.