Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Olimpinė diena Šiauliuose: ypatingas šimtmetis pažymėtas išskirtiniu dalyvių aktyvumu

Šiauliuose praūžė didžiausias Lietuvoje vasaros sporto ir pramogų renginys Olimpinė diena. Šiemet ši šventė dedikuota Lietuvos olimpinio judėjimo 100-mečio paminėjimui bei Paryžiaus olimpinių žaidynių laukimui. Renginio organizatoriai pastebi, kad šios šventės dalyviai buvo ypač aktyvūs. Skaičiuojama, kad visą dieną vykusiame renginyje apsilankė apie 20 tūkstančių.

Olimpinė diena į Šiaulius sugrįžo po aštuonerių metų pertraukos. Šventėje kiekvienas norintis galėjo išbandyti daugiau nei šimtą įvairiausių sporto ir pramoginių veiklų, taip pat rungtis įvairiose varžybose, susipažinti ir pabendrauti su olimpiečiais. 

 

Tūkstantinę minią dalyvių pritraukęs renginys Saulės mieste džiugino miesto merą Artūrą Visocką: „Gera Šiauliuose matyti ne tik sportuojančius ir olimpiniu judėjimu besidominčius miesto gyventojus, bet ir tūkstančius svečių iš visos Lietuvos. Ypatingai vertiname turėję galimybę priimti masiškiausią iš didžiausią Lietuvos sporto ir pramogų renginį Saulės mieste.”

 

Kaip pasakojo LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, kiekvienas olimpinis komitetas yra įpareigotas švęsti olimpinę dieną. „Ši šventė yra skirta visiems – nuo pačių mažiausiųjų iki tų, kurie gal ir neturi galimybės sportuoti, tačiau čia vis tiek gerai praleidžia laiką. Dauguma rungčių yra pritaikytos tiesiog besidomintiems aktyviomis veiklomis ir norintiems kažką išbandyti”, – sakė ji. 

 

Rungtyse – gerai žinomi sportininkai

Dalį sportinių ir pramoginių veiklų išbandė ir šventės ambasadoriai. Ne kartą Olimpinėje dienoje dalyvavusiems olimpiečiams bėgikei Eglei Balčiūnaitei ir baidarininkui Edvinui Ramanauskui šįkart labiausiai patiko fechtavimosi sportas, stalo tinklinis bei kukurūzinis. Sportininkai taip pat įveikė lietuvišką olimpinę mylią (1988 m), o E. Balčiūnaitė dar ir 10 km bėgimo distanciją. 

 

Olimpinėje dienoje dalyvavo visa E. Ramanausko šeima: „Olimpinę mylią bėgau kartu su vyriausiuoji sūnumi, o mažasis pasirinko 600 m. Žmona renginio dalyvius padėjo plukdyti Drakono valtimis Talkšos ežere. Smagu, kad visi galėjome prisidėti prie šios gražios šventės.”

 

E. Balčiūnaitė džiaugėsi, kad šiemet Olimpinė diena vyko jos gimtajame mieste ir susirinko tiek daug dalyvių. „Tai yra didelė garbė ir atsakomybė, kad čia būtų tikra šimtmečio šventė ir visi tai prisimintų dar ilgai. Aš tikiuosi, kad kartelę iškėlėme gan aukštai ir kitiems miestams", – sakė bėgikė. 

 

Šiauliuose buvo galima sutikti ir žiemos sporto atstovų – 10 km bėgimo varžybose dalyvavo ir lygumų slidininkas olimpietis Tautvydas Strolia. Tokią pat distanciją buvo pasirinkęs ir buvęs irkluotojas olimpietis Saulius Ritteris. 

 

Įžiebė šventės ugnį

 

Antrą kartą Šiauliuose vykstanti Olimpinė diena tradiciškai prasidėjo simbolinės šventės ugnies estafete nuo Sukilėlių kalnelio, per Šiaulių bulvarą, iki pagrindinės renginio scenos prie Geležinės lapės. Šiemet garbė deglą estafete paeiliui nešti patikėta septyniems sportininkams – olimpiečiams Eglei Balčiūnaitei, Edvinui Ramanauskui, Pauliui Viktoravičiui, Santai Pakenytei-Čepulei, Remaldai Kergytei-Dauskurdienei bei paralimpiečiams Mindaugui Biliui bei Raimedai Bučinskytei, kuri ir užbaigė estafetę deglą perdavusi LTOK prezidentei D. Gudzinevičiūtei.

 

„Jausmas kaip prie starto linijos – širdis daužosi, o minčių jokių nebėra”, – ką tik po ceremonijos jaudulio neslėpdama kalbėjo paralimpietė šaulė R. Bučinskytė. 

 

Paralimpietis disko metikas M. Bilius akcentavo, kad yra ypač svarbu, jog deglą nešė ir olimpiečiai, ir paralimpiečiai: „Tai yra labai svarbu visai bendruomenei, kad mes visi kartu nešėme Olimpinės dienos deglą.” 

 

Bėgikė R. Kergytė-Dauskurdienė deglą nešė kartu su savo sūnumi ir sakė, kad tai jai yra didelė garbė. Nors ji yra kilusi iš Telšių, tačiau pastaruoju metu gyvena Šiauliuose. „Labai myliu šį miestą. Džiaugiuosi, kad pavyko surengti gražų ir labai didelį renginį mūsų mieste, – sakė ji ir, renginio metu bendraudama su žiniasklaida, palinkėjo būsimiems Paryžiaus olimpinių žaidynių dalyviams nepasiduoti: – Kad ir kaip gali atrodyti, kad sunku ar net nebeįmanoma – nepasiduokite.”

 

Vėliava perduota Klaipėdai

 

Sporto ir pramogų šventę Šiauliuose organizavo LTOK, Lietuvos olimpinis fondas ir Šiaulių miesto savivaldybė. Šventės svečiai galėjo išbandyti įvairias sporto šakas, gyvai pabendrauti su profesionaliais sportininkais, susitikti su olimpiečiais, įsitraukti į žaidimus, turnyrus, prisijungti prie edukacinių, olimpinio švietimo renginių. Už aktyvų dalyvavimą kiekvieno laukė malonios motyvacinės dovanos – buvo išdalyti tūkstančiai prizų. 

 

Į renginį įsitraukė sporto federacijos, klubai, šventės dalyviams buvo pristatytos ne tik vasaros, bet ir žiemos olimpinės bei neolimpinės sporto šakos, atskiras veiklas paruošė ir Lietuvos paralimpinis komitetas.

 

Kitais metais Olimpinė diena vyks Klaipėdoje. Šeštadienį, po varžybų apdovanojimų scenoje prie Geležinės lapės Šiaulių miesto meras A. Visockas simboliškai Olimpinės dienos vėliavą perdavė Klaipėdos miesto vicemerei Linai Šukytei-Korsakei. Šventę vainikavo Donato Montvydo su grupe koncertas. 

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto informacija ir nuotr.