Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lietuvoje pradedamos minėti sukilimo metinės

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pakvietė šiais metais Lietuvoje minėti 1863-1864 m. sukilimo 160-ąsias metines ir taip stiprinti istorinę Lietuvos laisvės kovų atmintį. Sukilimo dalyvių kova už Lietuvos laisvę pagerbta ir Šiauliuose.

Šiaulių mieste prasidėjo renginių ciklas, skirtas 1863-1864 metų sukilimo 160-ųjų metinių paminėjimui. Sausio 22 d. yra laikoma šio svarbaus istorinio įvykio pradžia, minint šią datą,  Šiaulių Sukilėlių kalnelyje prie paminklo Nepriklausomybei Šiaulių mero pavaduotojas Egidijus Elijošius padėjo gėlių, uždegta atminimo žvakutė.

Sukilimo atminties įprasminimui Šiauliuose taip pat numatoma surengti edukacines programas-konkursus mokiniams, bus organizuojama literatūros paroda, vyks ekskursijos, kiti renginiai.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus leidinyje „1863-1864 metų sukilimas: veidai, vardai, istorijos“ rašoma, kad 1863 m. pradžioje Lenkijoje ir Lietuvoje prasidėjęs ginkluotas sukilimas buvo tarsi 1830-1831 m. sukilimo tęsinys. Pagrindinis sukilimo tikslas buvo siekis atkurti prieš septynis dešimtmečius prarastą valstybingumą. Lenkijoje jis prasidėjo 1863 m. sausio 22 d.

Tuometinė situacija Lietuvos sukilėliams buvo labai nepalanki. Rusija, baimindamasi naujo karo su Anglija ir Prancūzija, Lietuvos žemėse sutelkė gausias karines pajėgas. Prieš prasidedant sukilimui, vien tik Vilniaus karo apygardoje jau buvo daugiau nei 66 tūkst. Rusijos kariuomenės karių. 1864 m. pavasarį Rusijos kariuomenės karių skaičius jau siekė net 145 tūkst. Prieš tokią jėgą galima buvo atsilaikyti tik sulaukus didžiųjų Vakarų Europos valstybių politinės ir materialinės paramos. Jos nesulaukus, sukilimas buvo pasmerktas pralaimėti. Susiklosčius tokiai situacijai, sukilimas rusų valdžios buvo žiauriausiomis priemonėmis numalšintas.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis