Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose įvyko unikalaus koncerto - performanso „30 metų šviesos“ premjera

Šiaulių miesto gimtadienio išvakarėse Valstybiniame Šiaulių dramos teatre nuskambėjo baigiamasis XXXVIII festivalio „Resurrexit“ akordas – performatyvus koncertas „30 metų šviesos“. Prieš renginį scenoje pasirodžiusi ir žodį tarusi koncertinės įstaigos Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ vadovė Nijolė Saimininkienė nuteikė susirinkusią publiką būti pasiruošusiai išvysti kažką visiškai netikėto ir unikalaus.  

Projektas „30 metų šviesos“ buvo sumanytas ir skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio, kurį mūsų šalis minėjo 2020 metais, įprasminimui. Puikų sumanymą iki galo įgyvendinti sutrukdė pasaulį užgriuvusi pandemija. Džiugu, kad tai pavyko padaryti šiemet. Šiaulių savivaldybės administracijos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos skirto finansavimo dėka šio užmanymo rezultatą išvysti pirmieji turėjo galimybę šiauliečiai – reprezentacinio mūsų miesto renginio – festivalio „Resurrexit“ – gerbėjai.

Šio išskirtinio projekto idėja gimė choro „Polifonija“ meno vadovui ir vyriausiajam dirigentui Linui Balandžiui. Jo noras buvo suburti profesionalius menininkus, nevengiančius eksperimentuoti, todėl pasirinkimas bendrai intriguojančiai veiklai pakviesti režisierių Augustą Gornatkevičių ir gerai Lietuvoje žinomą eksperimentinės muzikos kūrėją ir atlikėją Ramintą Naujanytę-Bjelle pasiteisino su kaupu. Naujus kūrybinius potyrius mėgstančius jaunus menininkus sužavėjo dar viena savirealizacijos galimybė. 

„Mūsų tikslas buvo, kad veiklose dalyvautų jauni žmonės su savo koncepcijom, įdomiu požiūriu, įdomiomis idėjomis. Aš manau, kad tai tikrai pasiteisino. Šio koncerto formatas yra neeilinis – į dienos šviesą ištraukti choristai (tai Lietuvoje nėra labai aktualizuojama), o jų išsakytom nuomonėm kurtas visas naratyvas. Turbūt buvo sudėtingiausia įkalbėt choristus šnekėt ir dalintis savo mintimis“, – sakė Linas Balandis.

Jaunosios kartos režisierius Augustas Gornatkevičius, sumąstęs unikalią projekto įgyvendinimo koncepciją, teigė, kad tokio projekto ėmęsis pirmą kartą. Kai kurie režisūriniai sprendimai tapo nemenku iššūkiu – teko labai pasistengti derinant vizualines projekcijas ir šviesų dailę. Tačiau daugiausiai darbo įdėta kuriant pasirodymo dramaturgiją, kurioje pinasi tikri choro dainininkų atsiminimai ir ateities fantazijos. Jų interviu – viso koncerto pagrindas. „Aš pabandžiau įsibrauti į muzikų erdvę ir į ją atnešti šiek tiek savęs, šiek tiek teatro arba dokumentikos. Man šitas žanrų sumaišymas buvo labai įdomus“, – savo mintimis dalijosi režisierius. Jis kvietė choristus į visiškai jiems nepažįstamą teritoriją, kurioje premjerinio renginio metu atsidūrė ir žiūrovai.

Lietuvos visuomenės modelį atspindinčio choro balsus papildė elektroninė ir eksperimentinė muzika – skambėjo kompozitorės ir atlikėjos Ramintos Naujanytės-Bjelle‘s kūryba. Anot jaunosios muzikės: „Šis projektas yra labai jautrus, bendruomeniškas ir savo tema svarbus tiek mums, tiek kiekvienam žiūrovui. Nešama žinutė yra tokia – įsiklausykime į save ir į kitus“. Ji taip pat akcentavo didelį Leonardo Pilkausko, padariusio profesionalias aranžuotes chorui, indėlį į projekto sėkmę.

Po renginio kalbinti žiūrovai teigė, kad tai buvo visiškai netikėta, sunkiai įvardijama, dar niekada nematyta ir labai jautru. Daugelis prisipažino, kad tai, ką jie išvydo ir išgirdo, privertė giliau susimąstyti, įvertinti savo nueitą gyvenimo kelią ir pasvajoti apie ateitį. Publiką sužavėjo ir kitame amplua save pateikusi „Polifonija“, sugebėjusi nustebinti naujovėmis bei tuo pačiu išlaikyti aukštai iškeltą profesionalių atlikėjų kartelę.

Gera naujiena tiems, kurie dėl įvairių priežasčių negalėjo stebėti renginio teatro salėje: visai netrukus koncerto įrašas bus prieinamas virtualioje erdvėje. Beje, derėtų paminėti, kad finaliniu koncertu šiųmetis festivalis „Resurrexit“ dar nesibaigė. Renginio gerbėjų laukia dar vienas siurprizas – virtualus koncertas „RESURREXIT Post Scriptum“. Tad kviečiame sekti visas naujienas interneto svetainėje www.polifonija.lt arba FB paskyroje.

 „Polifonijos“ informacija

Nuotraukų autorius Jonas Vapsva

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas