Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose – Švedijos ambasadorės vizitas

Švedijos ambasadorė Lietuvoje Inger Buxton visą antradienį praleido Šiauliuose. Diplomatė lankėsi Švedijos kapitalo ar su Švedijos verslu bendradarbiaujančiose bendrovėse, susitiko su Savivaldybės vadovais, apžiūrėjo Laisvąją ekonominę zoną, atidarė dvi parodas Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje.

Šiauliuose antradienį įvyko vadinamasis Šiaurės regiono susitikimas, kurį organizavo Švedijos ambasada ir Švedijos prekybos rūmai. Ambasadorė Inger Buxton ir jos komanda pirmiausiai atvyko į Šiaulių bendrovę Artilux NMF, joje vyko susitikimas su miesto verslo ir Šiaulių savivaldybės atstovais.

Sveikinimo žodį tarusi Švedijos ambasadorė pabrėžė, kad šiuo metu, kai stipriai jaučiamas neužtikrintumas įvairiose srityse, verslas turi ypatingai svarbią rolę, puoselėjant mums visiems bendras vertybes, tokias kaip demokratija, bendruomeniškumas, socialinė įtrauktis, tvarumas ir net taikos išsaugojimas.

“Tikiuosi, kad šios dienos susitikimų metu mes daug ko išmoksime, matau tai, kaip naują galimybę naujai pradžiai“, – sakė Inger Buxton.

Šiaulių mero patarėjas Justinas Švėgžda susirinkusiems pristatė regiono ekonominę aplinką, su Švedijos investicijomis ar rinka susijusios verslo bendrovės pateikė savo veiklos pristatymus.

Vėliau, Šiaulių mero pavaduotojos Simonos Potelienės lydima, Švedijos ambasadorė Inger Buxton lankėsi ROL Lithuania  gamykloje, apžiūrėjo Šiaulių laisvąją ekonominę zoną.

Vizito metu Švedijos diplomatė taip pat dalyvavo VU Šiaulių akademijoje surengtų dviejų parodų atidaryme. Inger Buxton susitiko su VU Šiaulių akademijos direktore prof. dr. Renata Bilbokaite. Pasidalinta gerosiomis patirtimis, supažindinta su akademijos erdvėmis bei aptartos tolimesnės bendradarbiavimo galimybės.

Renginio metu sveikinimo žodį susirinkusiems tarusi Švedijos ambasadorė pristatė parodas „Tėvystė – lygios galimybės“ ir „Re:waste – kaip Švedija permąsto išteklius?“.

Ambasadorė priminė, kad Švedija yra šalis, kuri pirmoji pasaulyje, dar 1974 m. įvedusi vaiko priežiūros atostogas tiek motinoms, tiek tėvams. Švedijos institutas nori pabrėžti tėvų politikos poveikį lyčių lygybei. Vaiko priežiūros atostogos reiškia, kad moterims Švedijoje nereikia rinktis tarp karjeros ir šeimos. Tėvams tai suteikia galimybę patirti artimesnį ryšį su savo vaikais per bendras pareigas. Kaip teigė ambasadorė, pažanga jau įvyko, tačiau tėvai nepakankamai išnaudoja vaiko priežiūros atostogas, todėl šioje vietoje dar yra kur pasistengti. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ši problema aktuali ne tik Švedijoje, tačiau ir kitose šalyse. Vaiko priežiūros atostogų problematika tampa vis labiau akcentuojama ir Lietuvoje.

Kita, taip pat labai svarbi aktualija renginyje – vartotojiškumas bei atliekos. Ambasadorė pabrėžė, kad remiantis atliktų tyrimų duomenimis ir Pasaulio banko prognozėmis, komunalinių atliekų iki 2050 m. šis skaičius turėtų padidėti 70 procentų. Todėl šią problemą, pirmiausia, turi suprasti visuomenė ir daryti viską, kad spartus atliekų didėjimo iššūkis būtų išspręstas. Būtent todėl Švedijos instituto komunikacijos medžiaga „Re: wasteׅ“ kelia atliekų klausimus iš įvairių perspektyvų. Šioje parodoje atskleidžiamos pagrindinės problemos ir akcentuojami žingsniai, kurių visi turime imtis, kad sumažintume aplinkos taršą pasaulyje.

Parodų atidaryme dalyvavusi Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotoja dr. Simona Potelienė susirinkusiems taip pat akcentavo eksponuojamų parodų problematikos svarbą bei pasidalijo asmenine patirtimi.

Paroda eksponuojama VU bibliotekos Šiaulių akademijos Informacijos centro fojė adresu Vytauto g. 84, Šiauliai iki  2022 spalio 7 d.

 

Apie parodas

Paroda „Tėvystė – lygios galimybės“. Šiai parodai dokumentinių filmų fotografė Elin Berge pakalbino ir įamžino tėvus Švedijoje, kurie siekia gyventi lygų gyvenimą. E. Berge fotografijose užfiksuotos akimirkos atskleidžia, kiek reikia pastangų peržengti giliai įsišaknijusias lyčių vaidmenų ir lūkesčių sampratas lygesnės partnerystės link.

Paroda „Re:waste – kaip Švedija permąsto išteklius?“. Švedijos instituto parodoje atskleidžiama viena iš opiausių šiandienos problemų – žmonių vartotojiškumas bei atliekos. Netinkamai tvarkomos atliekos didina aplinkos toksiškumą, kelia potvynius, perneša ligas, kenkia atliekas ėdantiems gyvūnams, o deginamos sukelia kvėpavimo takų problemas. Šia paroda siekiama parodyti žmonėms, kad sėkmingas būdas išspręsti atliekų bei vartotojiškumo krizę turi būti pagrįstas tinkamai tvarkoma atliekų hierarchija, žiedinės ekonomikos principu.

VU ŠA ir Savivaldybės informacija

S. Jonuškės, V. Kušleikienės ir ROL Lithuania nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis