Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pacientai „užkemša“ ligoninės priimamąjį, ieškoma sprendimų

Šiaulių miesto savivaldybės mero kabinete susitiko Respublikinės Šiaulių ligoninės ir miesto poliklinikų vadovai. Aptartos problemos su kuriomis susiduria šios sveikatos įstaigos, kartu ieškota galimų sprendimo būdų, kad šiauliečiams bei viso regiono gyventojams medicininės paslaugos taptų dar prieinamesnėmis. Vienas didžiausių rūpesčių – rimtesnių sveikatos problemų neturintys gyventojai dažnai be didesnio reikalo užima vietas ligoninės priimamajame, nors turėtų konsultuotis su šeimos gydytoju. Tuo tarpu tiems, kam iš tiesų reikia skubios pagalbos, tenka laukti.

Šiaulių meras Artūras Visockas surengė susitikimą, kuriame dalyvavo Respublikinės Šiaulių ligoninė, abiejų miesto poliklinikų vadovai, mero pavaduotojai Simona Poteliene ir Egidijus Elijošius. Diskusijos metu išgrynintos pagrindinės problemas sveikatos priežiūros sistemoje, kurias reikia spręsti ne regioniniu, bet valstybiniu lygmeniu. Tai susiję ne tik su sveikatos priežiūros įstaigų darbu, bet ir su visuomenės požiūriu į sveikatą.

Neseniai  Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovo pareigas pradėjęs eiti Mindaugas Pauliukas iškarto ėmėsi rimtų iššūkių. Vienas jų – sustyguoti priėmimo ir skubios pagalbos teikimą.

„Pacientų srautas Skubiosios medicinos pagalbos skyriuje yra didžiulis – per parą sulaukiame nuo maždaug nuo 120 iki 150 pacientų, kai kuriais periodais ir daugiau. Iš jų gydytis ambulatoriškai išleidžiama net apie 70 proc. Pacientų srautas savaitgalio dienomis siekia iki 380 pacientų – ir čia ambulatoriškai gydytis išleidžiamų pacientų srautas panašus. Taigi skaičiai kalba patys už save. Didžioji dalis ambulatoriškai gydytis išleidžiamų pacientų sveikatos problemas galėtų spręsti jų šeimos gydytojų kabinetuose.

Bėda, kad dažnu atveju pacientai Skubiosios medicinos pagalbos skyrių suvokia, kaip visą parą dirbantį šeimos gydytojų kabinetą. Taip galvoti klaidinga ir šį supratimą būtina keisti. Šeimos gydytojo kabineto „apėjimas“ yra viena pagrindinių priežasčių dėl kurių girdime gyventojų pasipiktinimus apie ilgą laukimo laiką, specialistų dėmesingumo trūkumą, tačiau būtent užkimštas priėmimo skyrius ir sukelia šias problemas. Sąmoningai įsivertinus bendrą savijautą, negalavimus, pagalbos ir išsamiai konsultacijai visų pirma reikėtų kreiptis į šeimos gydytojus. Tai padėtų sumažinti priėmimo skyriui tenkantį pacientų srautą, pagerinti teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę pacientams, kuriems būtina skubi pagalba. Skubiosios medicinos pagalbos skyriuje dirbantiems medikams tenka susidurti ne tik su sudėtingais klinikiniais atvejais, pastarosiomis savaitėmis stebimas išaugusį girtų, agresyvių pacientų skaičių. Medikai susiduria su darbo trikdymu, medicininės įrangos gadinimu, nepagarbiu elgesiu“, – teigė Mindaugas Pauliukas.

Šiaulių centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Aurika Koncienė tvirtina, kad priežasčių, kodėl gyventojai gudrauja ir vietoj šeimos gydytojo renkasi ligoninės priimamąjį, yra įvairių. Dažniausia dėl to, kad poliklinikoje gavus siuntimą dar tenka laukti konsultacijos su gydytoju-specialistu, atskirai darytis įvairius tyrimus, atvykus į priimamąjį ir pasiskundus pablogėjusia situacija, skubiai padaromi reikalingi tyrimai, pakonsultuoja reikiamos specializacijos medikai.

Susitikimo metu svarstyta galimybė Šiauliuose steigti savaitgaliais dirbančią šeimos gydytojo tarnybą, tačiau poliklinikų vadovai įsitikinę, jog tam tiesiog pritrūktų žmogiškųjų resursų. Šiaulių centro poliklinikoje šiuo metu dirba  22 šeimos gydytojai, trūksta dar penkių, Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre situacija panaši, dirba 18 šeimos gydytojų, trūksta taip pat penkių.

Jei poliklinikų šeimos gydytojams, kurių dalis jau yra vyresnio amžiaus, būtų nurodyta dirbti naktimis ar savaitgaliais, jie greičiausiai pasirinktų darbą kitose, privačiose sveikatos priežiūros įstaigose su patogesniu darbo grafiku. Prisikviesi jaunų šeimos gydytojų, net ir siūlant nemenkus atlyginimus, sunkiai sekasi. 

„Šeimos gydytojų tarnyba galėtų veikti tik sutelkus bendrai abiejų poliklinikų ir visų privačių šeimos gydytojų kabinetų pajėgas. Būtų logiška atidaryti nuolat dirbančio šeimos gydytojo kabinetą, pavyzdžiui, ligoninės patalpose. Aš tokį sprendimą palaikyčiau. Tačiau tokie pasikeitimai būtų ateityje, o dabar įstaigų vadovų ir sunkiai dirbančių medikų vardu, visų šiauliečių ir regiono gyventojų prašau mažareikšmes ir neskubias sveikatos problemas spręsti konsultuojantis su šeimos gydytojais, o ne savo nuožiūrą vykstant į ligoninę“, – kvietė meras Artūras Visockas.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje ruošiama tvarka ir naujos bendradarbiavimo sutartys su miesto poliklinikomis bei privačiomis pirminėmis sveikatos priežiūros įstaigomis (PSPC). Pagrindinis kuriamos sistemos tikslas – pagerinti sveikatos paslaugų teikimo prieinamumą PSPC nedarbo metu, užtikrinti miesto ir regiono gyventojų sveikatos priežiūros paslaugas ūmiai susirgusiems, poliklinikose bei privačiose pirminės sveikatos priežiūros įstaigose prisirašiusiems, apdraustiems pacientams.

Miesto ir sveikatos įstaigų vadovai sutarė toliau organizuoti tokius susitikimus, kurių metu bus gryninamos sveikatos paslaugų teikimo problemos, ieškoma būdų joms spręsti. Kadangi dalis kylančių iššūkių yra aktualūs ne tik miestui, bet ir visai respublikai, juos aptarti planuojama su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu. 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis