Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliečiai kartu pagerbė karo ir Holokausto aukas

Šiaulių mero Artūro Visocko iniciatyva,  Pročiūnų žudynių įamžinimo vietoje pagerbtas karo ir Holokausto aukų atminimas. Ceremonijoje dalyvavo šiauliečiai, žydų bendruomenių atstovai ir kariškiai. Pročiūnų žudynių tragediją primena neseniai prie Aviacijos gatvės iškilusi originali skulptūra.

Šalyje minint Lietuvos žydų genocido atminimo dieną, Šiaulių miesto savivaldybė pakvietė į minėjimą Pročiūnų žudynių vietoje. Šimtų antrojo pasaulinio karo metais čia žiauriai nužudytų įvairių tautybių žmonių atminimą dabar saugo meninė kompozicija „Žymė 732“.

Ceremonija pradėta muzikine įžanga, melodiją iš kino filmo „Šindlerio sąrašas“ atliko Šiaulių pučiamųjų orkestro dirigentas – Gediminas Brūzga.  Padėjus gėles ir uždegus atminimo žvakes, pirmasis žodį tarė Šiaulių miesto meras.

„Galime tik pabandyti suprasti, kaip ir kas vyko prieš aštuonis dešimtmečius. Baisybės sekė viena po kitos –  karas, trėmimai, žydų tautos genocidas. Nesuprantama, kaip žmonės gali tapti nebe žmonėmis ir imtis spręsti, kada kitų žmonių pasaulis turi baigtis. Duok, Dieve, rasti atsakymą, kaip tokių dalykų išvengti dabartyje ir ateityje. Tikrai svarbu, kad visus mūsų darbus kas dieną turėtų lydėti žmogiškumas, juos turime daryti vadovaudamiesi širdies balsu“, – susirinkusiems kalbėjo Artūras Visockas.

 „Esame vietoje, kur žmonių skausmas tiesiogiai jaučiamas. To meto įvykiai iki šiol daugeliui neleidžia rasti ramybės. Čia nužudytųjų sielos, žvelgdamos į mus iš amžinybės, tikiu, kad labiausiai linki mums ir mūsų laikams meilės, tiesos ir teisingumo“, – ceremonijos metu sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Renginyje dalyvavęs ir kurinio „Žymė 732“ autorius Darius Linkevičius pabrėžė, kad galimybę realizuoti savo kūrybinį užmanymą šioje vietoje priėmė, kaip garbę.

„Tikiuosi, kad mano darbas trauks pravažiuojančių akis, žmonėms norėsis sustoti ir apžiūrėti šią vietą, sužinoti jos istoriją. Kompozicijoje panaudota metalo plokštė simbolizuoja tarsi likimo giljotiną, kuri nutraukė čia žuvusių žmonių gyvenimus ir prislėgė visų mūsų atmintį. Plokštėje matomas grotų fragmentas reiškia, kad čia žmonės buvo vežami iš karo metu veikusio sunkiųjų darbų kalėjimo, į jį pakliūdavo įvairiausių tautybių kaliniai. Akmuo čia – visiško beviltiškumo simbolis, įsirėžęs ir prislėgęs mūsų likimus, o tuo pačiu pakibęs ore, kaip priminimas žmonijai susimąstyti ir nekartoti tokių klaidų“, – sakė kurinio autorius.

 „Mes einame vieni kitų supratimo kelią, tačiau kurioje to kelio vietoje esame, dar sunku atsakyti. Visuomenė keičiasi, pradedama suprasti, kad šis skausmas yra bendras. Turime ir gražių pavyzdžių, kai lietuviai tais sunkiais karo laikais, rizikavo viskuo, savo ir šeimos gyvybėmis, kad išgelbėtų net nepažįstamą žydų tautybės vaiką. Dabar daugeliui jų jau yra suteiktas Pasaulio tautų teisuolių vardas. Jie parodė ne tik aukščiausią žmogiškumą, bet ir gynė Lietuvos garbę. Šiauliuose jau netrukus atsiras Pasaulio teisuolių skveras, kuriame bus įamžinti Šiaulių krašto Pasaulio tautų teisuoliai, turbūt Lietuvoje tai vienas iš įspūdingiausių atminimo projektų“, – kalbėjo Šiaulių apskrities žydų bendruomenės vadovas Sania Kerbelis.

Josifas Burnšteinas pabrėžė, kad žydų bendruomenių nariai vertina Šiaulių miesto savivaldybės pastangas išsaugant Holokausto metu žuvusiųjų atminimą. Aptikus žudynių vietas, buvo pakeista tiesiamo kelio trajektorija, pagarbiai paliekant palaikus nejudintus. Vėliau, greta Aviacijos gatvės atsirado šis paminklinis ženklas. Pasak J. Buršteino, tai pirmiausiai rodo supratimą, o taip pat drąsą nesibijant atminties įprasminimui prisiimti finansinius ir kitus reikalingus išteklius.

Lietuvos žydų genocido atminimo dienos renginiai tęsis ir kultūros įstaigose.

Rugsėjo 23 d. 18 val. „Laiptų galerijos“ organizuojamų litvakų (Lietuvos žydų) dienų metu galerijoje įvyks literatūrinis vakaras, kuriame Avromo Suckeverio tekstus iš rinktinių „Kapo vaikas“ ir „Žaliasis akvariumas“ skaitys VŠDT aktoriai Monika Šaltytė ir Juozas Bindokas, muzikuos Glebas Pyšniak (violončelė) ir Rokas Zubovas (fortepijonas).

Rugsėjo 24 d., penktadienį, 15 val. Venclauskių namuose-muziejuje (Vytauto g. 89) vyks Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus Arūno Bubnio paskaita „Šiaulių getas 1941-1944 m.“.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

Vitalio Lebedžio nuotraukos