Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

50 metų jubiliejaus proga pasveikintas moterų imtynių treneris Aivaras Kaselis

Šiaulių sporto gimnazijoje pasveikintas Lietuvos nacionalinės moterų imtynių rinktinės treneris, šiaulietis Aivaras Kaselis. Trenerį 50 metų jubiliejaus proga sveikino Šiaulių miesto mero patarėjas Vincas Urbonavičius, Sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas, vyr. specialistė Indrė Bubelytė, Šiaulių sporto centro „Atžalynas“ direktorius Giedrius Snudaitis ir Šiaulių sporto gimnazijos direktorius Andrius Stočkus.

Šiaulietis moterų imtynių treneris Aivaras Kaselis sausio 18 d. šventė garbingą 50-ties metų jubiliejų. Šiaulių sporto gimnazijos direktorius Andrius Stočkus paminėjo, kad Aivaras Kaselis buvo jo pirmasis graikų-romėnų imtynių treneris ir kad būtent Aivaras Kaselis Lietuvoje sukūrė moterų imtynes, nors pats yra klasikinių imtynių atstovas. Kaip pasakoja A. Stočkus, viskas prasidėjo maždaug 1998 m., kai į vaikinų treniruotes atėjo mergaitė – Viktorija Kančauskytė, kuri vos išmokusi keletą veiksmų, jau laimėdavo prieš vaikinus treniruotėse. 2005 m. Vilniuje vykusiame pasaulio jaunimo (U-20) moterų imtynių čempionate Viktorija užėmė 11 vietą. Vėliau mergina emigravo į užsienį, o treneris jau turėjo sudaręs merginų komandą, kurią papildydavo jaunosios sportininkės iš visos Lietuvos, nes buvo sudarytos sąlygos sportą ir mokslą derinti tuometinėje Šiaulių Vijolių vidurinėje mokykloje – sporto internate (šiuo metu – Šiaulių sporto gimnazija).

Aivaras Kaselis pasidalino atsiminimais, kai atrankiniame Europos turnyre į olimpines žaidynes kelialapis tiesiog išsprūdo iš pirštų per anksti patikėjus pergale – tai tie momentai, kurie dar iki šiol neduoda ramybės ir yra išanalizuoti jau ne kartą. Būta ir daugybė malonių akimirkų, kai merginos iškovodavo medalius Europos ir pasaulio čempionatuose.

Įsibėgėjant naujiems olimpiniams metams, treneris Aivaras Kaselis pasidalino savo įžvalgomis, linksmomis istorijomis ir vykstančiu pasiruošimo olimpinei atrankai maratonu. Jis su moterų imtynių rinktine nuolat stovyklose ir varžybose. A. Kaselis prasitarė, kad su nekantrumu laukia vasario 12–18 d. Bukarešte, Rumunijoje, vyksiančio Europos čempionato, o po jo – ir paskutinių dviejų galimybių iškovoti ilgai lauktą kelialapį į šių metų Paryžiaus olimpines žaidynes. O tai padaryti galima tik įveikiant varžoves Europos žemyno ir viso pasaulio atrankos turnyruose, kurie vyks balandžio 5–7 d. Baku, Azerbaidžane ir gegužės 9–12 d. Stambule, Turkijoje. Europos turnyre reikia patekti į finalą, o pasauliniame – užimti 1–3 vietas.

Truputis Aivaro Kaselio biografijos:

Būsimasis treneris mokėsi Šiaulių miesto 16-vidurineje mokykloje ir baigė Vilniaus miesto sporto mokyklą-internatą LOSC. 2002 m. įgijo LKKA Sporto technologijų ir turizmo fakulteto, sporto bakalauro laipsnį ir trenerio profesinę kvalifikaciją. 2007 m. įgyta UWW tarptautinė imtynių sporto trenerio kvalifikacija (Kazachstanas, Almata), 2008 m. baigė FILA aukštesniąją trenerių mokyklą (Vokietija, Henefas) ir pabaigė UWW tarptautinio sporto trenerio kvalifikacijos kėlimo kursus. 2010 m. dalyvavo „Person premier“ mokymuose, tema – „Aktualių teisės aktų praktinis interpretavimas“. 2020–2021 m. dalyvavo tęstiniuose mokymuose VDU, kur analizuota tema „Judėjimas ir metakognicija“ – naujas būdas suprasti fizinio aktyvumo ir pažintinių procesų sąsajas, eksperto pareigose. 2012–2023 m. dalyvavo daugelyje kvalifikacijos kėlimo seminarų ir kursų Lietuvoje ir užsienyje, visi jie pagrįsti diplomais, sertifikatais, pažymėjimais.

1995 m. pradėjo dirbti Šiaulių sporto mokykloje „Atžalynas“ (dabar – sporto centras „Atžalynas“) treneriu. Nuo 2005 m. išrinktas LR nacionalinės moterų imtynių rinktinės vyriausiuoju treneriu, 2005 m.  tapo Lietuvos imtynių federacijos prezidiumo nariu, 2007 m. pripažintas „United World Wrestling“ tarptautiniu treneriu. Nuo 2010 m. tapo tarptautinės IBWA asociacijos nariu, taip pat pradėjo dirbti Šiaulių Vijolių vidurinėje mokykloje (dabar – Šiaulių sporto gimnazijoje), mokytoju-sporto treneriu. 2011 m. įkūrė „Saulės miesto atletikos klubo“ asociaciją, valdybos pirmininkas. Nuo 2020 m. dirba VDU ekspertu, o 2022 m. – VU ekspertas.

Treneris yra išugdęs ir parengęs daug sportininkų, kurie pasiekė svarių pergalių Lietuvos, Europos ir pasaulio čempionatuose, taip pat ir tarptautiniuose turnyruose. 2005 m. sportininkas Robertas Budris tapo pasaulio ir Europos jaunimo graikų-romėnų imtynių 3 vietos laimėtoju.  Kiti Lietuvos jaunių ir jaunimo rinktinės nariai ir prizininkai: Andrius Taškūnas, Tomas Gricius, Povilas Žukauskas, Audrius Alėjūnas. Moterų imtynių sportininkių pasiekimai tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygmeniu: 2006 m. Roberta Jarušaitė Europos čempionatas – 10 vieta, 2012 m. D. Domikaitytė dalyvaudama Europos jaunučių čempionate užėmė 3 vietą, jaunimo – 2 vietą. 2014–2020 m. D. Domikaitytė tapo pasaulio ir Europos prizininke. Kamilė Gaučaitė 2016–2023 m. tapo pasaulio ir Europos jaunių, jaunimo čempionatų prizininke. Giedrė Blekaitytė 2017 metų pasaulio čempionate užėmė 10 vietą. 2022 m. Anastasia Polska tapo Europos jaunių čempionato čempione. Aukštus pasiekimus Europos ir pasaulio jaunių ir jaunimo čempionatuose pasiekė šios sportininkės: Gabija Dilytė, Laura Stanelytė, Ugnė Laurinskytė, Vestina Danisevičiūtė, Iveta Česnauskaitė, Adriana Danisevičiūtė, Luka Stanelytė.

2004–2023 m. trenerio A. Kaselio sportininkai apdovanoti geriausių Šiaulių sportininkų rinkimuose. 2006 m. Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento išrinktas į geriausių Lietuvos trenerių penketuką ruošiančių olimpinės pamainos sportininkus, o 2007 m. išrinktas geriausiu metų treneriu. Už Lietuvos Respublikos vardo garsinimą pasaulyje ir aukštus sportinius pasiekimus, Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė valstybinį apdovanojimą. Treneris už aukštus pasiekimus Europos ir pasaulio čempionatuose bei nuopelnus Lietuvos sportui apdovanotas LTOK, LIF, ŠMSM. Už indėlį šalies ir miesto sportui ne kartą buvo apdovanotas Šiaulių miesto savivaldybė administracijos, Sporto skyriaus apdovanojimais.

Jau pačioje darbo pradžioje treneris A. Kaselis pasižymėjo įžvalgumu ir profesionalumu, nuolat tobulėjantis, savo sporto šakoje naudojantis naujus metodus ir siekiantis maksimalių rezultatų, išugdęs ne vieną olimpinės rinktinės ir pamainos moterų imtynių kandidatę. Puikūs bendradarbiavimo ryšiai su daugelio pasaulio šalių sporto visuomene, nacionalinėmis rinktinėmis, olimpinėmis rinktinėmis bei sporto įstaigomis. Treneris išsiskiria iniciatyvumu, gebėjimu spręsti sudėtingas situacijas. Tai disciplinuota, sąžininga, atvira ir nuoširdi asmenybė. 

Juliaus Vyšniausko nuotraukos,

biografija – Šiaulių sporto centro „Atžalynas“  informacija

Sporto skyriaus vyr. specialistė Indrė Bubelytė