Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Verslas prašo greičiau baigti geležinkelio vėžės tiesimą Šiauliuose

Šiaulių bei visos Lietuvos verslininkus ir pramonininkus vienijančios organizacijos prašo toliau tęsti naujos geležinkelio linijos link Šiaulių laisvosios ekonominės zonos ir Šiaulių oro uosto statybą. Šiuo metu įrengtos geležinkelio infrastruktūros – 1,4 km ilgio vėžės, esą nepakanka norint užtikrinti mieste veikiančių įmonių konkurencingumą ir naujų investicijų atėjimą.

Šiaulių pramoninis parkas (plotas 56 ha), laisvoji ekonominė zona (plotas 132 ha) ir Šiaulių oro uostas – tai objektai, į kuriuos pastaraisiais metais jau yra investuota daugiau nei 36 mln. eurų. Tačiau norint šią sukurtą ar atnaujintą infrastruktūrą tinkamai įveiklinti ir toliau sėkmingai plėsti, būtina užbaigti geležinkelio linijos tiesimą – įsitikinę Lietuvos ir Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentai, Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir Šiaulių pramonininkų asociacijos vadovai.

Verslą vienijančių organizacijų atstovai kreipėsi į Vyriausybės ministrus ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ vadovybę, teigdami, kad šiose pramoninėse teritorijose, Šiaulių mieste ar net regione veikiančių įmonių verslo sėkmingai plėtrai būtina užtikrinti efektyvų žaliavų ir produkcijos transportavimą geležinkelio transportu. Geležinkelio vėžė susietų pramonines teritorijas ir oro uostą su Klaipėdos jūrų uostu. Iki šios dienos kroviniai iš Šiaulių regiono jūrų uostą pasiekdavo daugiausia sausumos transportu. Atsiradus atšakai, transportavimas vyktų gerokai efektyvesniu ir ekologiškesniu geležinkeliu.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas jau ne kartą kreipėsi į valstybės institucijas, o pastarąjį kartą  ir į Ministrę Pirmininkę, primindamas, kad kuriama geležinkelio infrastruktūra yra būtina ne tik verslui – ji tarnautų ir Lietuvos kariuomenės reikmėms, karinių krovinių perkrovimui iš oro į geležinkelių transportą ar atvirkščiai.

Šiaulių miesto savivaldybė apskaičiavo, kad geležinkelio vėžei užbaigti reikėtų 23,5 mln. eurų. Savivaldybė, įgyvendinama Europos Sąjungos lėšomis bendrai finansuojamą projektą, už 5,5 mln. eurų numato įrengti privažiavimus prie geležinkelio infrastruktūros ir krovos bei konteinerių saugojimo aikšteles, tačiau projekto lėšomis nefinansuojamas geležinkelio bėgių įrengimas.

Savivaldybė Šiaulių miesto biudžete vėžei įrengti yra suplanavusi 3 mln. eurų, Vyriausybės prašoma 2022–2023 m. laikotarpiu skirti trūkstamas lėšas – 15 mln. eurų.

Daugiau informacijos prisegtame dokumente

Vitalio Lebedžio nuotrauka

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis