Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Dėl kompensacijos už būsto suteikimą užsieniečiams, pasitraukusiems iš Ukrainos dėl Rusijos federacijos karinių veiksmų Ukrainoje

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad būstų ir kitų tinkamų gyventi patalpų savininkai ar verslo atstovai, kurie apgyvendino žmones, bėgančius nuo karo Ukrainoje, kompensacijas gaus už laikotarpį iki 2023 m. gruodžio 31 dienos.

„Ukrainos žmonės mūsų šalyje puikiai įsitvirtino darbo rinkoje. Remiantis „Sodros“ ir Užimtumo tarnybos duomenimis, apie 30 tūkst. užsieniečių dirba ir gauna su darbo santykiais susijusias pajamas. Be to, jie turi geras sąlygas užsiimti savarankiška veikla, gauna socialinę paramą, naudojasi kitomis paramos būstui priemonėmis, pavyzdžiui, kreipiasi į savivaldybę, kurioje gyvena, dėl rinkos sąlygomis nuomojamo būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos. Tikimasi, kad tai dar labiau paskatins užsieniečius integruotis į darbo rinką ir apsirūpinti būstu savarankiškai“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Martynas Šiurkus.

Siekiant ilgalaikės perspektyvos, mūsų valstybes tikslas – ne tik teikti pagalbą, bet ir skatinti ukrainiečių savarankiškumą. Valstybės teikiama pagalba yra svarbus žingsnis integracijos procese. Labai svarbu palaikyti ukrainiečių iniciatyvą ir norą tapti visuomenės dalimi, atsakingai prisidedant prie jos gerovės.

Primename, kad kompensacija mokama už praėjusį užsieniečių apgyvendinimo mėnesį. Ministerija primena, kad pirmąjį mėnesį nuo karo pabėgusius ukrainiečius gyventojai ir verslas priima neatlygintinai, o kompensacija būstų ir kitų tinkamų gyventi patalpų savininkams mokama nuo antro mėnesio. Atsižvelgiant į tai, kad kompensacijos mokėjimo terminas yra 2023 m. gruodžio 31 d., kompensacijos už gruodį bus išmokamos sausio mėnesį.

Centrinės miesto dalies gyventojai kreipiasi adresu Tilžės g. 170, Šiauliuose, informacijos ir išankstinės  registracijos tel. (8 41) 370 443, (8 41) 386 488.

Pietinės miesto dalies gyventojai kreipiasi adresu Tilžės g. 22, Šiauliuose, informacijos ir išankstinės registracijos tel. (8 41) 370 444.

Už būsto suteikimą užsieniečiams iki 2023-12-31 prašymą galima atsiųsti pašto siunta, per kurjerį, ar per atstovą, kurio teisė atstovauti turi būti patvirtinta notaro ar kito asmens, įgalioto atlikti notarinius veiksmus, patvirtintu įgaliojimu.

Prašymas pateiktas elektroniniu paštu turi būti pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu.

Kartu su prašymu pateikiama  pagal Civiliniame kodekse atitinkančias sąlygas ir Įsakymo 3 punkte nustatytas sąlygas dėl su būsto išlaikymu susijusių mokesčių mokėjimo sudaryta  būsto panaudos sutartis (ar teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą jos kopiją), kurioje nurodytas panaudos gavėjas (-ai) (vardas (-ai), pavardė (-ės), asmens kodas (-ai) arba interesų Lietuvoje turinčio užsieniečio kodas (ILTU kodas) ir gimimo data, jei asmens kodo panaudos gavėjas neturi).

Prašymo forma juridiniams asmenims dėl kompensacijos už būsto suteikimą ukrainiečiams.

 Prašymo forma fiziniams asmenims dėl kompensacijos už būsto suteikimą ukrainiečiams.

Rekomenduojama panaudos sutarties forma.

Teisės aktai:

1. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas „Dėl laikinosios apsaugos Lietuvos Respublikoje užsieniečiams suteikimo“

2. Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2022 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. A1-254 patvirtintas "Kompensacijų už būsto suteikimą užsieniečiams, pasitraukusiems iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje, apskaičiavimo ir išmokėjimo tvarkos aprašas".

Informacija juridiniams asmenims teikiama tel. (8 41) 386 495, el. p.
Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriaus vyriausioji specialistė Rima Kundrotienė

Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriaus informacija
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas