Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

DĖL SERGAMUMO GRIPU, ŪMINĖMIS VIRŠUTINIŲ KVĖPAVIMO TAKŲ INFEKCIJOMIS IR COVID-19 LIGA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas informuoja, kad Šiaulių apskrityje padaugėjo sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) ir gripu. Dominuoja ŪVKTI. Epideminis sergamumo lygis neregistruotas nei vienoje savivaldybėje.

Apibendrinus šių metų 46-osios savaitės (2023 m. lapkričio 13–19 d.) duomenis, bendras sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 ligos rodiklis padidėjo nuo 1062,7 iki 1113,40 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Per savaitę ŪVKTI susirgo 2 620 Šiaulių apskrities gyventojų, (89,12 proc. visų susirgusiųjų) iš jų 44,5 proc. sudarė vaikai. Gripas kliniškai diagnozuotas 17 Šiaulių apskrities gyventojų. Praėjusią savaitę į Šiaulių apskrities ligonines medicinos pagalbos dėl gripo ir ŪVKTI kreipėsi 48 asmenys, iš jų vienas asmuo buvo hospitalizuotas. 
Pateikiame rekomendacijas kaip sumažinti tikimybę užsikrėsti gripu, Covid-19 liga ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis:

  • tinkamai ir dažnai plauti rankas;
  • dezinfekuoti rankas;
  • vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;
  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;
  • neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
  • gerai vėdinti patalpas;
  • susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas.


Duomenys apie registruotus gripo, ŪVKTI ir COVID-19 ligos atvejus Šiaulių mieste pateikti prisegtuke.

Detalesnė COVID-19 ligos statistinė informacija pateikiama Valstybės duomenų agentūros interneto informacijos šaltiniuose: https://osp.stat.gov.lt/coviddashboards