Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Ekspertai: Šiauliai pritraukė daugiausiai gyventojų šalyje

Lietuvos laisvosios rinkos institutas paskelbė 2022 m. Lietuvos savivaldybių indeksą, kuriame įvertinama savivaldybių situacija pagal 2021 m. duomenis. Naujausiame Lietuvos savivaldybių indekse – puiki žinia apie demografinę padėti Šiauliuose. Mūsų miestui teko pirmoji vietą Lietuvoje pagal gyventojų pritraukimą.

Lietuvos savivaldybių indekse, kuris leidžia gyventojams bei politikams palyginti savo savivaldybę su kaimyninėmis bei kitomis panašaus dydžio savivaldybėmis, yra atskiras skyrius, skirtas gyventojų migracijos rodikliams. Jame konstatuojama, kad iš daugumos savivaldybių̨ išvyksta daugiau gyventojų nei atvyksta, bet kai kuriose grynoji migracija yra teigiama. Ekonominį aktyvumą savivaldybėje gerai apibūdina grynos migracijos rodiklis, parodantis, ar gyventojai veržiasi gyventi čia ar išvyksta į kitas savivaldybes arba svetur. Aukščiausius vertinimus jame gavo savivaldybės, sulaukiančios didesnio atvykstančių gyventojų skaičiaus ir tuos gyventojus išlaikančios.

Santykinai daugiausiai gyventojų 2021 m. pritraukė ir pirmą vietą didžiųjų savivaldybių sąraše užėmė Šiaulių miesto savivaldybė. Šiauliai tapo lyderiais ir pagal pokytį, kuris vyko pastaraisiais metais. 2021 m. į Šiaulius atvyko dvigubai daugiau gyventojų nei 2020 m.

Antroje vietoje – Klaipėdos miesto savivaldybė, į kurią 2021 m. atvyko perpus daugiau gyventojų, palyginti su 2020 m. Tuo tarpu sostinėje atvykstančiųjų skaičius mažėjo, o blogiausia situacija tarp didžiųjų savivaldybių buvo fiksuota Kauno mieste, iš kurio minėtu laikotarpiu išvyko 80 proc. daugiau gyventojų.

Anot Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertų, duomenys rodo, kad kai kurios savivaldybės geba sukurti palankias ekonomines, socialines ir kitas sąlygas jose likti, gyventi ir dirbti, kad veikiančios įmonės pasiūlo pakankamai darbo vietų.

Lietuvos savivaldybių indekse taip pat įvertinta savivaldybių finansinė padėtis, investicinė aplinka, verslo sąlygos. Geriausiai įvertintos didžiosios savivaldybės – Vilniaus ir Šiaulių miestų. Geriausiai vertinamos didžiosios savivaldybės pasižymi aukščiausiais balais tiek biudžeto, tiek investicijų srityse.

Visą Lietuvos savivaldybių indeksą rasite šioje nuorodoje.

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis