Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Kovo 11-ąją – Šiaulių „Aušros“ muziejaus įkūrimo 100-metis

2023 m. kovo 11 d., šeštadienį, Šiaulių „Aušros“ muziejus minės 100-tąsias įkūrimo metines. Ši sukaktis – tai gilių tradicijų ir sukauptos patirties įprasminimas bei pristatymas visuomenei per įvairias veiklas. Tądien bus atidaryta Šiaulių istorijos muziejaus naujausia ekspozicija, vyks ekskursijos, visuose „Aušros“ muziejaus padaliniuose bus galima apsilankyti nemokamai bei išvysti jubiliejui skirtą parodą „Šiaulių albumas“.
Šiaulių istorijos muziejuje (Aušros al. 47) vyks 100-mečio minėjimo renginys ir ekspozicijos, atskleidžiančios Šiaulių praeitį nuo seniausių laikų iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1918 m., atidarymas. Muziejuje kovo 11 d. 11 ir 12.30 val. vyks nemokamos ekskursijos. Į jas būtina išankstinė registracija tel. (8 41) 37 53 45 arba internetu – https://www.ausrosmuziejus.lt/Ekskursijos/

Atidaromoje ekspozicijoje bus galima sužinoti apie svarbiausius įvykius, formavusius Šiaulių miestą, nulėmusius tam tikrus posūkius jo raidoje, surasti miesto istorijos kodus ir kartu pažinti miesto dvasią. Lankytojams bus pristatyti seniausi krašto gyventojai, jų kasdienybė, užsiėmimai, taip pat bus parodyta, kokią vietą miestas ir regionas užėmė XIII a., kuriantis Lietuvos valstybei. Čia bus parodytas ir legendomis apipintas Šiaulių (Saulės) žemėje vykęs pergalingasis Saulės mūšis. Taip pat bus galima sužinoti, kokią vietą Šiauliai užėmė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, Abiejų Tautų Respublikoje, kaip pergyveno istorinį lūžį, patekdami į carinės Rusijos imperijos gniaužtus ir kas buvo tie židiniai, palaikę ir išsaugoję lietuviškumą. Ekspozicijoje bus pristatytas ir Pirmasis pasaulinis karas, atnešęs miestui nelaimes, stipriai jį nuniokojęs.

Simboliška, kad istorinis „Aušros“ muziejaus pastatas (į kurį muziejus įsikėlė 1933 m.) jubiliejiniais metais kviečia į atsinaujinusias, modernias erdves, ekspozicijas, edukacines erdves.

„Aušros“ muziejaus istorija neatsiejamai susijusi su Šiauliais, tad įprasminti muziejaus 100-metį pasirinkta per parodą „Šiaulių albumas“, jungiančią visus muziejaus padalinius. Kaip šeimos albumuose saugome mūsų gyvenimą nužyminčias ir įprasminančias šeimos relikvijas, taip ir į šį, parodos forma formuojamą miesto gyvenimo albumą, sugula miesto istorijos momentai, kuriantys jo tapatybės paveikslą. Parodoje dėmesys sutelkiamas ne į didžiuosius istorinius įvykius, bet į besikeičiančių epochų atspindžius miesto kasdienybėje. Tai – ir kintantis miestovaizdis, kaip istorinių įvykių scena, kurioje įvairiu laiku pasirodo epochą identifikuojantys personažai ir ženklai, taip pat atskirų vietų bei pastatų gyventojai.
Pirmą kartą parodos pasakojimas prasidės viename muziejaus padalinyje ir tęsis kitame, taip aplankant 7 muziejus: Chaimo Frenkelio vilą, Venclauskių namus, Žaliūkių malūnininko sodybą, Šiaulių istorijos, Fotografijos, Dviračių, Radijo ir televizijos muziejus. Kiti ekspoziciniai taškai bus įrengti prie istorinių pastatų miesto gatvėse. Prisikėlimo aikštėje veiks paroda „Šiauliai. Prisikėlimo aikštė“, Šiaulių pėsčiųjų bulvaro ir Tilžės gatvių sankirtoje šalia laikrodžio „Gaidys“ – šiauliečio fotografo Vlado Mikalausko (1942–2011) fotografijų paroda „Šiauliai. Vilniaus gatvė“. Parodą lydės interaktyvus edukacinis maršrutas Šiaulių senamiestyje ir virtualioje erdvėje „Šiaulių TOP vietos ir herojai“, aktualizuojantis esmines Šiaulių dvasią formuojančias miesto vietas ir istorines asmenybes. Taip pat yra parengtas edukacinis leidinys vaikams „Šiaulių TOP herojai“ apie ryškiausias visų laikų miesto asmenybes.

Kovo 11 d. 11–17 val. visi Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniai yra lankomi nemokamai: Chaimo Frenkelio vila-muziejus (Vilniaus g. 74, Šiauliai), Venclauskių namai-muziejus (Vytauto g. 89, Šiauliai), Fotografijos muziejus (Vilniaus g. 140, Šiauliai), Dviračių muziejus (Vilniaus g. 139, Šiauliai), Radijo ir televizijos muziejus (Vilniaus g. 174, Šiauliai), Šiaulių istorijos muziejus (Aušros al. 47, Šiauliai), Žaliūkių malūnininko sodyba-muziejus (Architektų g. 73, Šiauliai).

Fot. Pelikso Bugailiškio iliustracija, autorė – Reda Tomingas.
Šiaulių „Aušros“ muziejaus informacija