Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Kvietimas į konferenciją „Prieinamumas ES – užtikrintas žmonių su negalia savarankiškumas“

Prieinamumas, universalus dizainas turi plisti greičiau už virusą, o prie jo platinimo galime prisidėti visi: žmonių su negalia nevyriausybinės organizacijos, savivaldybės, ministerijos. Kartu galime sukurti aplinką, kurioje gera gyventi visiems! Maloniai kviečiame dalyvauti supratimo apie prieinamumo plėtimą neįgaliems žmonėms ir žmonėms, turintiems individualių poreikių, renginyje - konferencijoje „Prieinamumas Europos Sąjungoje - užtikrintas žmonių su negalia savarankiškumas“. Renginį spalio 11 d. 11-15 val. organizuoja Lietuvos žmonių su negalia sąjunga. Renginys vyks nuotoliniu būdu.

Kas yra prieinamumas? Turbūt dažniausia kylanti asociacija – žmogus su negalia, judantis neįgaliojo vežimėliu, ir pandusas, leidžiantis jam patekti į pastatą. Taip, tai yra prieinamumas ir, be abejo, jis būtinas.

Tačiau prieinamumas – kur kas platesnė sąvoka. Pvz., kaip interneto svetainėje turėtų būti pateikta informacija, kad ją būtų galima suvokti bent dviem pojūčiais? Kad ją būtų galima ne tik perskaityti, bet ir išgirsti. Ne tik išgirsti, bet ir pamatyti pateiktą gestų kalba. Lengvai suprantama kalba. Tinkamu šriftu ir tinkamu kontrastu.

Prieinamos turi būti ne tik patalpos, bet ir kompiuteriai, bankomatai, išmanieji telefonai, transporto, banko, telefonijos, informacijos teikimo ir kitos paslaugos. 2025 m. įsigaliojus Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymui, kuriuo į Lietuvos teisę bus perkeliama ES direktyva, visi minėti įrenginiai ir paslaugos turės atitikti specialius prieinamumo reikalavimus.

Žodis „reikalavimas“ neskamba patraukliai, tačiau ar prieinamumo reikalavimai tik kainuoja? O gal jie ne tik atsiperka, bet ir uždirba papildomas pajamas?

Į šiuos ir kitus klausimus bus atsakyta Lietuvos žmonių su negalia sąjungos rengiamoje ir „Accessible Eu“ centro bei Neįgaliųjų reikalų departamento prie SADM remiamoje konferencijoje Prieinamumas Europos Sąjungoje –  užtikrintas žmonių su negalia savarankiškumas“.

Renginys bus verčiamas į gestų kalbą. Taip pat bus išbandyta vis dar didelė naujovė Lietuvoje - bėganti teksto eilutė!

Kviečiame registruotis paspaudus šią nuorodą: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/c2345a30-2bae-1850-da32-530b7eb4963b. Prisiregistravusiems dieną iki renginio bus atsiųsta prisijungimo nuoroda.  

Renginio programa prisegtuke

Šiuo kvietimu galima dalintis be apribojimų.

 Kilus klausimams dėl šio renginio, skambinkite Jurgitai Tarasevičienei, tel. 865217882

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas