Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lietuvių kalbos viktorinai pasibaigus

Baigėsi virtuali Lietuvių  kalbos viktorina, skirta valstybinės lietuvių kalbos statuso šimtmečiui paminėti. Viktorinos organizatorės – Šiaulių miesto savivaldybė ir Lietuvių kalbos draugija (LKD). Viktorinoje dalyvavo 195 gimtajai kalbai neabejingi žmonės. Jie turėjo atsakyti į 25 klausimus iš įvairių lietuvių kalbos sričių. Viktorinos klausimus sudarė ir dalyvių atsakymus vertino Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtinta komisija.

Baigiamajame renginyje, vykusiame Savivaldybėje, buvo apibendrinti viktorinos rezultatai ir apdovanota 11 geriausiai pasirodžiusių dalyvių. Renginio vedėja Aušrinė Rinkevičienė pirmiausia suteikė žodį Savivaldybės mero pavaduotojui Egidijui Elijošiui. Vicemeras emocingai kalbėjo apie lietuvių kalbos kaip valstybinės šimtmetį, dabartinę kalbos padėtį, jos kitimą, kalbos politiką ir politikų požiūrį, pasveikino visus susirinkusius su gražia sukaktimi.

LKD garbės narys, LKD Šiaulių skyriaus valdybos pirmininkas Algirdas Malakauskas kalbėjo  apie aktyvų šiauliečių dalyvavimą LKD organizuojamose viktorinose, pabrėžė itin glaudų Savivaldybės ir LKD Šiaulių skyriaus bendradarbiavimą, paminėjo, kad dalyviams sunkiausiai sekėsi atsakyti į 15, 20 ir 23 klausimus. Kalbininkas savo kalbą baigė tokiu sakiniu: „Prieš 30 metų Paryžiuje UNESCO žiuri paskelbus, kad gražiausia pasaulio kalba yra lietuvių kalba, VLKK pirmininkui Audriui Antanaičiui kalbant apie lietuvių kalbą akcentavus, kad „tokios kalbos, kuri būtų archajiška ir sykiu tokia moderni pasaulyje daugiau nėra“, ir prisiminus didžiojo lietuvių kalbos normintojo Jono Jablonskio žodžius „Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“, išvada aiški – būtina gimtąją lietuvių kalbą  mylėti ir gerai mokėti.“

Komisijos pirmininkė Aušrinė Rinkevičienė paskelbė viktorinos nugalėtojus ir prizininkus.

Suaugusiųjų grupėje daugiausia balų (23) surinko Simona Vaičekonė (Kompleksinių paslaugų namų „Alka“ socialinė darbuotoja).

Po 22 balus – UAB „Jurgvita“ direktorė dr. Rasa Rudžinskienė ir Danutė Slavinskienė (Šiaulių r. Raudėnų bibliotekininkė).

Moksleivių grupėje nepralenkiama buvo Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos mokinė Danielė Malinauskaitė (22 balai).

Po 21 balą surinko dvi dalyvės – Gabrielė Jokubauskaitė (Šiaulių r. Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazija) ir Goda Samalionytė (Šiaulių „Romuvos“ gimnazija).

Lituanistų grupėje po 24 balus surinko Šiaulių Rėkyvos progimnazijos mokytoja metodininkė Rita Mikučiauskienė ir Jurgita Dominauskaitė (UAB  „Pandos“).

2 balais atsiliko 3 dalyviai: Lina Zaboras (UAB „Extra  Services“ direktorė), Jurgita Levanaitienė (Šiaulių r. Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų mokyklos mokytoja metodininkė) ir Rimvydas Žuklija (senjoras).

Sveikinimo žodį šauniausiems, gudriausiems viktorinos dalyviams tarė ir LKD valdybos pirmininkė prof. dr. Genovaitė Kačiuškienė. Kalbėdama apie LKD ir jos rengiamas viktorinas, profesorė teigė mananti, kad Šiaulius jau galima vadinti lietuvių kalbos viktorinų sostine, ir pažymėjo gerą Savivaldybės požiūrį į rengiamas viktorinas ir konkursus, rodantį pagarbą lietuvių kalbai.

Viktorinos, skirtos valstybinės lietuvių kalbos statuso šimtmečiui, nugalėtojams ir prizininkams LKD valdybos pirmininkė Genovaitė Kačiuškienė ir mero pavaduotojas Egidijus Elijošius įteikė Savivaldybės ir Lietuvių kalbos draugijos įsteigtus prizus bei LKD diplomus. Džiugu, kad Šiaulių miesto savivaldybės interneto svetainėje vykusi virtuali Lietuvių kalbos viktorina sulaukė nemažo miestiečių ir Šiaulių rajono gyventojų susidomėjimo.

 

Kultūros skyriaus informacija

 

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis