Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

„Šiaulių gatvių apšvietimo” 2021-ųjų metų iššūkiai ir rezultatai

Praėję metai „Šiaulių gatvių apšvietimui“ buvo sėkmingi: pagrindiniai strateginiai ir finansiniai tikslai pasiekti, suplanuoti darbai atlikti. Apie nuveiktus darbus ir ambicingus planus ateičiai kalbamės su įmonės vadovu Tomu Petreikiu.

– Praėjusiais metais „Šiaulių gatvių apšvietimo“ bendrovė turėjo ambicingų tikslų. Ar visus juos pavyko pasiekti? Su kokiais sunkumais susidūrėte?

Galime tik pasidžiaugti, kad 2021 metai mums buvo ypač darbingi. 2021-uosius metus bendrovė pradėjo atsinaujinusi, po daugybės pokyčių ir Covid19 iššūkių, kurie buvo užklupę bendrovę 2020-aisiais. 2021-uosius metus baigėme pelningai – uždirbome 75,6 tūkst. Eur grynojo pelno. Taip pat pavyko pritraukti nemažai lėšų iš kitų užsakovų. Kryptingas ir nuoseklus bendrovės veiklos viešinimas, bendradarbiavimo plėtojimas su kitais rangovais ženkliai padidino pasiūlymų bendradarbiauti skaičių ne tik iš Šiaulių regiono rangovų, bet ir visos Lietuvos bei kaimyninių šalių (Latvijos). Dėl įdirbio plėtojant bendradarbiavimą su kitais rangovais pajamų dalis iš kitų užsakovų išaugo nuo 2,4 % nuo bendrų pajamų 2019-aisiais iki 17,7% 2021-asisiais.

Vienas iš sudėtingesnių ir nemažai kantrybės bei pastangų pareikalavęs projektas – 2021 m. pradėti vykdyti darbai pagal ES lėšomis dalinai finansuojamą Šiaulių miesto gatvių apšvietimo sistemos modernizavimo projektą. Atliktas Žemaitės g. nuo Dubijos iki J. Jablonskio g. atkarpos apšvietimo tinklo kapitalinis remontas – vietoje 65 čia buvusių senų natrio šviestuvų atsirado 95 LED šviestuvai, papildomai apšviestas šalia naujai įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas, kryptiniu apšvietimu apšviestos pėsčiųjų perėjos. Tad naujasis viadukas ir ši gatvės atkarpa įgavo tikrai šiuolaikišką praktiškai pagrindinės miesto transporto arterijos vaizdą.

Kartu su Šiaulių miesto savivaldybės vykdomu šaligatvio remonto ir pritaikymo neįgaliesiems projektu pakeitėme apšvietimo tinklą Vilniaus g. nuo Draugystės pr. iki miesto ribos. Čia į LED pakeisti 83 čia buvę natrio šviestuvai, atnaujintos kabelinės linijos, sustatytos naujos cinkuotos atramos. 2022 m. bus rekonstruojama ir antra šio Vilniaus g. ruožo pusė.

Projektas vyksta toliau ir per 2022 m. turime atlikti dar apie 30 km apšvietimo linijų pilną modernizavimą – nuo kabelių iki atramų ir šviestuvų, pakeisti viso miesto šviestuvus į LED bei modernizuoti 50 apšvietimo valdymo spintų. Iš viso šio projekto metu bus pakeista daugiau kaip 10 000 šviestuvų. Įgyvendinus projektą miestas gatvėms šviesti sunaudos apie 40% elektros energijos mažiau nei naudoja dabar. Elektros energijai brangstant šis taupymas įgyja ne tik gamtosauginę bet ir finansinę reikšmę.

Be ES projekto atlikome nemažai darbų ir savo pajėgumais – atnaujintas apšvietimo tinklas Gardino g., Tilžės g. tarp Žvejų sk. ir Aukštosios g., baigtas Bačiūnų g. kabelinių linijų ir atramų keitimas, beliko sukabinti šviestuvus, kurių labai laukiame. Šios ir kitų modernizuotų gatvių šviestuvai perkami vienu pirkimu kartu su visam miestui skirtais šviestuvais, deja tarptautinio pirkimo procedūros užtruko ilgiau nei galėjome tikėtis. Tad tiek Bačiūnų gatvėje, tiek kitose rekonstruotose vietose laikinai pakabinome senuosius natrio šviestuvus, kad gatvės neskendėtų tamsoje. Nuo 2019 m. į apšvietimo tinklo modernizavimą kasmet investuojama ir numatoma investuoti ateityje po 450 – 500 tūkst. Eur iš sukauptų amortizacinių atskaitymų.

Dirbome prie įvairių projektų, turėjome bendrų projektų ir su kitais rangovais – įrengėme naują apšvietimą Dainų parke, Motiekaičio g., modernizavome apšvietimą bei šviesoforus Serbentų – Dubijos g. sankryžoje, darbavomės Kuršėnuose, Pramonės g. Laimėję viešąjį konkursą, įrengėme kryptinį apšvietimą 20-yje Šiaulių miesto pėsčiųjų perėjų.

Be eilinių gatvių apšvietimo tinklo modernizavimo darbų turėjome ir keletą kūrybinių projektų – metų pradžioje apšvietėme šiauliečių ir miesto svečių traukos objektu tapusią „Geležinę lapę“, įsikūrusią Talkšos ežero pakrantėje, o metų pabaigoje sumeistravome 120 kalėdinių dekoracijų „Saulutė“, kurios papuošė naujai rekonstruotą Vilniaus bulvaro dalį bei Draugystės prospektą. Dar vienas įdomus projektas – „Gaidžio“ laikrodžio remontas. Po ilgų paieškų buvo rastas šiam laikrodžiui tinkamas mechanizmas ir valdiklis, pagamintas vienos iš Šveicarijos kompanijų. Menininkų V. Purono ir S. Jankausko pastangomis atnaujintas laikrodžio ciferblatas, tad po ilgos pertraukos „Gaidžio“ laikrodis vėl veikia ir kviečia visus į pasimatymą prie „Gaidžio“.

2020 m. pradėjote naują veiklą – mechanizuotą gatvių valymą. Kokie pasiekimai 2021-aisiais šioje srityje?

Metus pradėjome su nauju iššūkiu – miesto gatvių valymu po žiemos. Gatvių valymo paslaugą pradėjome teikti 2020 m. viduryje, tad pavasarinis gatvių valymas 2021-aisiais mums buvo netikėtai sudėtingas, teko darbuotis ir kastuvais, dirbti dviem pamainomis ir savaitgaliais, tačiau visų bendrovės darbuotojų pastangomis ir vieningu darbu pavyko iškuopti po žiemos likusias purvo sankaupas – iš gatvių per kelis mėnesius išvežėme daugiau kaip 500 tonų gatvių sąšlavų. Papildomai pradėjome darbuotis ir su šaligatvių bei viešųjų erdvių nedideliu valymo įrenginiu, su šia technika nuvalėme beveik 2,5 milijono kvadratinių metrų miesto šaligatvių ir viešųjų erdvių. Na, o per visus 2021 m. iš Šiaulių miesto gatvių išvežėme daugiau kaip 1 380 tonų sąšlavų.

Šių metų pavasarį pasitinkame sustiprėję, įsigijome papildomą gatvių vakuuminio valymo mašiną, tad tikimės, kad su pavasariniu miesto valymu susidorosime lengviau ir greičiau, o ir vasarą galėsime imtis didesnių miesto valymo apimčių.

– „Šiaulių gatvių apšvietimas“ nuolat ieško technologinių sprendimų, kaip kuo efektyviau panaudoti elektros energiją ir ją taupyti, nes energinis efektyvumas yra vienas iš rodiklių, apibrėžiančių paslaugos kokybę ir palankų kainos ir kokybės santykį. Ar pažangą planuojate ir šioje srityje?

 – Energinio efektyvumo bendrovė siekia iš esmės modernizuodama apšvietimo tinklus – diegdama šiuolaikinę išteklius tausojančią apšvietimo valdymo sistemą bei keisdama šiuo metu naudojamus šviestuvus į efektyvesnius LED šviestuvus.

Sprendžiant klimato kaitos problemas vis didesnis dėmesys skiriamas atsinaujinančių energijos ištekių panaudojimo galimybėms. Šiaulių miestas siekia tapti kuo draugiškesniu aplinkai miestu. Miesto vadovai labai daug dėmesio skiria švaraus, žaliojo ir tvaraus miesto strategijos vystymui, palaiko visas iniciatyvas, kurios prisideda prie Šiaulių miesto ekologiškos aplinkos kūrimo. Viena iš tokių iniciatyvų – žaliosios energijos gamyba.

„Šiaulių gatvių apšvietimas“, siekdamas tapti gamtą tausojančia ir moderniu energijos panaudojimu pasižyminčia įmone, surado galimybę panaudoti gamybinės bazės pastatų ypatybes ekologiškos elektros energijos gamybai – 2021 metais įrengta 50kW saulės elektrinė.

Preliminariais skaičiavimais saulės elektrinė atsipirks per 4 – 5 metus. Saulės jėgainės atsipirkimą pagreitintų įsigyti elektromobiliai, kurių įkrovimui būtų naudojama šios jėgainės pagaminta elektros energija. Pagaminta žalioji elektros energija sumažins poreikį naudoti energiją, kurios gamybos metu išsiskiria šiltnamio efektą sukeliančios anglies dvideginio (CO2) dujos. „Šiaulių gatvių apšvietimo“ pagamintas elektros energijos kiekis gali sumažinti CO2 emisiją 35 tonomis per metus.

Ateityje neatmetame galimybės saulės energiją naudoti ir miesto reikmėms – gatvių apšvietimui bei šviesoforams.

 

UAB „Šiaulių gatvių apšvietimas“ informacija

S. Jankausko nuotr.