Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose toliau tiesiamas pietrytinis aplinkkelis, įgyvendinamas ir Lietuvos kariuomenei svarbus susisiekimo projektas

Šiauliuose po žiemos sezono atnaujinti infrastruktūros plėtros darbai – toliau tiesiamas pietrytinis aplinkkelis, kuris sujungs miestą kertančius magistralinius kelius, taip pat pradedamos rekonstruoti Lietuvos kariuomenei svarbios Aerouosto ir Lakūnų gatvės. Abu šie valstybei svarbūs vietinės reikšmės kelių projektai iš dalies finansuojami Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšomis.

„Jau antri metai Šiauliuose vykdomi didelės apimties darbai, kurie pagerins tiek tranzitinio eismo sąlygas, tiek susisiekimą miesto pietrytinėje dalyje, kur įsikūrę verslo ir pramonės įmonės, Šiaulių pramonės parkas ir laisvoji ekonominė zona, Šiaulių tarptautinis oro uostas bei krašto apsaugos objektai. Tiesiamas Šiaulių aplinkkelis ir rekonstruojamos karinei logistikai reikalingos gatvės yra valstybei svarbūs projektai, todėl jiems įgyvendinti skirta KPPP lėšų. Miesto gyventojams bus užtikrintos patogesnės ir saugesnės eismo sąlygos, prie rekonstruojamų gatvių bus nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai“, – sako susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas.

„Džiaugiamės, kad dėl sėkmingo bendradarbiavimo su Susisiekimo ministerija jau ne pirmus metus galime įgyvendinti ne tik visuomenei, bet ir Lietuvos kariuomenei ypač reikšmingus ir reikalingus projektus. Be jokios abejonės, pietrytinis aplinkkelis turės strateginę reikšmę ir sukurs reikšmingą ekonominę vertę bei palengvins susisiekimą tiek gyventojams ir miesto verslui, tiek ir tranzitiniam eismui. Tuo tarpu Aerouosto ir Lakūnų gatvių rekonstrukcija reikšmingai prisidės prie kariuomenės sąlygų pagerinimo ir, tuo pačiu, regiono bei valstybės saugumo sustiprinimo. Tikiuosi tokio pat produktyvaus ministerijos bei savivaldos bendradarbiavimo ir ateityje, įgyvendinant tokius svarbius projektus, kaip geležinkelio vėžės į Šiaulių LEZ ir Šiaulių oro uostą tiesimas. Esu tikras, jog Šiauliai visai netrukus dar ryškiau atskleis savo didžiulį potencialą“, – teigia Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Šiaulių pietrytinis aplinkkelis sujungs europinėms magistralėms priklausančius magistralinius kelius A9 Panevėžys–Šiauliai ir A12 Ryga–Šiauliai–Tauragė–Kaliningradas (Karaliaučius). Aplinkkelio trasoje – dalis jau esamų miesto gatvių ir naujai tiesiamos atkarpos. 2022 m. pradėjus tiesti aplinkkelį, pernai buvo nutiesta apie 2,4 km naujų aplinkkelio ruožų, 0,5 km Baltų ir Išradėjų gatvių ruože įrengta po dvi papildomas eismo juostas ir žiedinė sankryža. Šiais metais tęsiant darbus, bus įrengta dar 1,2 km aplinkkeliui priklausančios Aukštabalio gatvės – numatoma rekonstruoti esamą 0,44 km gatvės ruožą ir nutiesti naują 0,78 km ilgio šios gatvės tęsinį, įrengti pėsčiųjų ir dviračių taką. Šiuos darbus planuojama baigti 2024 m.

Pradedamas įgyvendinti antras projektas svarbus karinei logistikai – 2023–2024 m. planuojama rekonstruoti prastos būklės Aerouosto gatvės ruožą tarp Dubijos g. ir Lakūnų g. bei Lakūnų gatvę, kuriomis važiuoja Lietuvos kariuomenės ir NATO oro policijos misiją vykdančių užsienio padalinių kariai, vežama įranga. Numatoma, kad eismo intensyvumas šiose gatvėse didės ir dėl naujo karinio miestelio statybos Šiauliuose, iš kur kariai vyks į Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų aviacijos bazę Lakūnų gatvėje. Atsižvelgiant į kariuomenės poreikius, taip pat pradėta kapitališkai remontuoti intensyvaus eismo Pramonės ir Serbentų gatvių sankryža. Šioje sankryžoje darbus planuojama baigti šį rugsėjį.

Naujas Šiaulių pietrytinio aplinkkelio tiesimo etapas ir minėti krašto apsaugai reikalingos infrastruktūros gerinimo projektai – tai dalis Lietuvos savivaldybėse įgyvendinamų projektų, kuriuos iš skirtingų institucijų sudaryta komisija šiemet atrinko kaip valstybei svarbius vietinės reikšmės kelius, finansuotinus šių metų KPPP lėšomis. Aplinkkeliui tiesti Šiaulių miesto savivaldybei šiemet skirta 794,7 tūkst. eurų (pernai – 613,3 tūkst. eurų) KPPP lėšų. Aerouosto ir Lakūnų gatvėms bei Pramonės ir Serbentų gatvių sankryžai rekonstruoti skirtas beveik 1,3 mln. eurų KPPP finansavimas. Dalį lėšų skiria pati savivaldybė.

 Susisiekimo ministerijos ir Šiaulių miesto savivaldybės informacija 

Nuotraukų autorius Vitalis Lebedis