Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Žybsinčio parko magija Šiauliuose kūrė paslaptingą Joninių atmosferą

2024 m. birželio 23 d. Zubovų parke palydėta ilgiausia metuose diena. Šiemet Šiaulių kultūros centras stebuklingiausią vasaros šventę – Jonines – šiauliečius ir miesto svečius sukvietė švęsti magiškai. Viso vakaro metu Zubovų parkas, žibėdamas lyg jonvabalių skleidžiama šviesa, kūrė mistiško miško atmosferą, kurioje šventės lankytojų laukė ne tik senolių papročiai, bet ir stebuklingos nakties pojūčius stiprino netradicinės folkloro grupės „Electro Folk LT“ ir etnotronikos projekto „Dram Bam Burtai“ skleidžiama muzika.

Joninės Šiauliuose šiemet persikėlė į naują, dar ne visiems šiauliečiams atrastą – atsinaujinusį Zubovų parką, kuris dar šventei neprasidėjus netruko prisipildyti smalsių ir linksmai nusiteikusių miestiečių. Norėta parką aktualizuoti kaip puikią vietą laisvalaikio praleidimui miesto centre. Atvykusieji švęsti Rasas buvo sutikti prie Saulės virsmo vartų. Tai – tapo vienu pagrindinių šventės akcentų, mat senovėje tikėta, kad Joninių vanduo stebuklingas, galintis išvalyti ne tik kūnus, bet ir sielas.

Trumpiausios metų nakties išlydėtuvės neįsivaizduojamos be vainiko. Šventės simbolis ne tik puošia Jonų, Janių ar Janinų galvas, bet turi ir daug prasmių. Jis simbolizuoja saulę, yra pinamas iš žolynų, kurie savyje slepia gydomąsias galias ir dar daugiau. Zubovų parke šiauliečiai ir miesto svečiai buvo raginami ne tik pintis vainiką, bet ir pasigaminti kupolę. Surinkta puokštelė iš septynių ar devynių žolynų, tapo ateities pranašu, mat čia pat, Zubovų parke, magiškos šventės gerbėjų laukė būrėjos, kurios iš puokščių nuspėjo artėjančias sėkmes, būsimus gyvenimo vingius.

Šiais metais „Jonvabalių naktis. Joninės“ atmosfera priminė magišką parką. Organizatoriai miesto parko lapiją ir takelius apšvietė besimainančiomis spalvomis, tad šventės vieta priminė senovės mišką, žybsintį jonvabalių skleidžiama šviesa.

Renginį vainikavo ir Jonines išpildė lietuvių liaudies dainas naujam skambesiui prikėlusių netradicinės folkloro grupės „Electro Folk LT“ ir etnotronikos projekto „Dram Bam Burtai“, kurio kūrėjai-atlikėjai Marius Narbutis ir Edita Gumauskaitė, koncertas. Liaudiškos ir elektroninės muzikos sintezė sukūrė ne tik ypatingą atmosferą, bet ir sustiprino dangų papuošusios Joninių pilnaties magiją.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė. Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Informaciniai rėmėjai: „Owexx“, „Miesto naujienos“, „Etaplius“, „Saulės radijas“.

 

Šiaulių kultūros centro informacija. Rolando Parafinavičiaus nuotr.