Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Gedulo ir vilties diena paminėta simbolinėje vietoje

Pagrindinis Gedulo ir vilties dienos minėjimas tradiciškai vyko prie geležinkelio rampos. Prieš daugiau nei 80 metų, būtent šioje vietoje tūkstančiai lietuvių buvo susodinti į Sibiro kryptimi riedančius vagonus. Didelė dalis jų niekada negrįžo.

 Birželio 14-oji kasmet primena skaudų Lietuvos gyvenimo periodą, sovietinių okupantų vykdytas represijas taikių lietuvių atžvilgiu. Nuo to lemtingo 1941-ųjų birželio, tūkstančiai žmonių patyrė netektį, žiaurumą ir neįsivaizduojamą kančią. Nedaug liko Lietuvoje šeimų, nepaliestų sovietinio teroro.

Minint Gedulo ir vilties dieną, tremtiniai, jų artimieji ir visi kiti šiauliečiai tradiciškai rinkosi prie geležinkelio rampos. Minėjimas pradėtas Lietuvos himnu, kurį kartu su susirinkusiais atliko Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“. 

Tremtyje žuvusių lietuvių atminimas pagerbtas tylos minute.

„Daugelis čia susirinkusiųjų žino, kas yra milžiniškas skausmas, kuomet yra praveriamos durys ir duodama valanda susirinkti daiktus, kad būtum išvežtas į svetimą atšiaurų kraštą. Minėdami šią datą, tikimės žmogiškumo pergalės prieš brutalumą, prieš kėsinimąsi į kito žmogaus prigimtines vertybes. Atrodė, kad represijos prieš laisvas tautas jau yra istorinė praeitis, bet ir šiandien Ukrainoje krenta bombos, žūsta žmonės dėl to pačio brutalumo, kuris atkeliauja iš tos pačios šalies“, – minėjime kalbėjo Šiaulių meras Artūras Visockas.

Tremties baisumus ir šios dienos reikšmę priminė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių filialo pirmininkė Valerija Jokubauskienė.

Minėjimo programoje suskambo karinės, istorinės ir patriotinės dainos, kurias jautriai atliko atlikėja Rasa Serra, jai subtiliais kanklių muzikos garsais pritarė kanklininkė Ingrida Sparauskaitė-Kurienė.

Renginį Lietuvos poetų eilėmis praturtino aktorė Virginija Kochanskytė.

Susirinkusieji tradiciškai gėlių žiedais papuošė geležinkelio rampos tvorą, prie jos degė žvakutes tremtyje mirusiems artimiesiems atminti.

17 val. Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje buvo aukojamos šv. Mišios, skirtos masinių trėmimų aukoms pagerbti. Po šv. Mišių, 18 val., Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“ pakvietė į koncertą „Motinos malda“.

Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija 19 val. dovanoja koncertą  Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje. Koncerte dalyvaus VII tarptautinio Sauliaus Sondeckio smuikininkų ir violončelininkų konkurso jaunieji atlikėjai, o taip pat ir pasaulio klasikinės muzikos virtuozai – Zakharas Bronas (smuikas, Vokietija / Šveicarija) ir Davidas Geringas (violončelė, Lietuva / Vokietija.

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis