Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Jonvabalių naktis: nuo magiškų Joninių burtų iki netradicinio folkloro grupių

2024 m. birželio 23 d. nuo 21 val. Zubovų parkas (Aušros al. 50) Šiauliuose virs magiškiausios vasaros nakties traukos centru. Renginio organizatoriai atskleidžia: lankytojų lauks tradicinės Joninių apeigos, ritualai bei burtai, o žybsintis parkas taps vakaro akcentu. Šventės metu lietuvių liaudies dainas naujam skambesiui prikels netradicinio folkloro grupės „Electro Folk“ ir „Dram Bam Burtai“, veiks poilsio zonos.

Joninės, dar kitaip Rasomis ar Kupolėmis vadinamos, tapo neatsiejama šiltojo sezono puošmena. Šiemet į Šiaulių miesto širdį sugrįžtanti šventė šiauliečius ir miesto svečius džiugins ne vien tradiciniais ritualais, bet ir šiuolaikiniais sprendimais, besimainančiomis spalvomis, kitokiomis jausminėmis skalėmis. Šių metų šventė, savyje apjungsianti senolių papročius ir šių dienų miesto žmogaus inovacijų poreikį, parką aktualizuos kaip puikią vietą laisvalaikio praleidimui miesto centre.

Joninės – paslaptinga, gamtos didybės, burtų ir vasaros šėlsmo kupina šventė. Jos išvakarės Šiauliuose prasidės tradicinėmis apeigomis. Patekti į parką bus galima peržengus Saulės virsmo vartus. Tikimasi, kad pirmasis šventės ritualas ne tik simboliškai apvalys miestiečių kūnus ir sielas, bet taps kelrodžiu į šventinį parką. Organizatoriai intriguoja, kad atnaujinto miesto parko lapija ir takeliai ne tik švies, bet ir primins jonvabalių skleidžiamos šviesos žybsnius.

„Seniau jaunimas, švęsdami Jonines, į paparčio žiedo ieškojimą pasitelkdavo jonvabalius. Surinkę juos ir patalpinę skaidriame inde, jie leisdavosi į nuotykių kupinas paieškas, kuriose vienintelis šviesos šaltinis tuo metu buvo jonvabalių skleidžiama šviesa“, – prisiminimais dalijasi šventės organizatoriai.

Joninės neįsivaizduojamos be svarbiausio šventės simbolio – vainiko – ar iš devynių žolynų surinktos puokštelės. Tikima, kad Joninių išvakarėse visi burtai, sietini su augalais, gali ne tik išpranašauti ateitį, bet ir netekėjusioms atsakyti į jas neraminantį klausimą: kada įvyks vestuvės. Šventės organizatorius – Šiaulių kultūros centras – informuoja, renginyje bus galima pintis vainiką, kupoliauti ir išsiburti: ateitį pranašaus bei Joninių burtais užsiims tikrų tikriausios raganos.

Ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventę išpildys koncertinė programa. Šiemet Joninių burtus ir magiją lydės netradicinio folkloro grupių „Electro Folk“ ir „Dram Bam Burtai“ pasirodymai. Liaudiškos ir elektroninės muzikos sintezė atgys įvairiausių žanrų kontekste, tad klausytojams beliks palydėti ilgiausią metuose dieną nepakartojamos muzikos fone.

Viliamasi, kad Joninių tradicijomis alsuojantis parkas lankytojams dovanos ne tik nepamirštamus vasaros prisiminimus, bet ir įkvėps atrasti jei ne paparčio žiedą, tai bent tamsoje žybsinčius jonvabalius.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė. Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Informaciniai rėmėjai: „Owexx“, „Miesto naujienos“, „Etaplius“, „Saulės radijas“. Renginys nemokamas.

Šiaulių kultūros centro informacija. Rolando Parafinavičiaus ir Gintarės Daknytės nuotr.