Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Koncertas „Tebūnie šviesa“ – muzikinio meistriškumo apogėjus

Tarptautiniai meistriškumo kursai chorų dirigentams: meninio augimo šventė su Jan Schumacher ir „Polifonija“

2024 m. spalio 26–31 dienomis Šiauliuose vyksiantys tarptautiniai meistriškumo kursai chorų dirigentams taps svarbiu įvykiu tiek chorinės muzikos gerbėjams, tiek muzikos profesionalams. Šiuos kursus organizuoja Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ kartu su tarptautiniu lygmeniu pripažintu dirigentu Jan Schumacher iš Vokietijos. Tai puiki galimybė jauniesiems chorvedžiams tobulinti savo profesinius įgūdžius bei gilinti muzikinės interpretacijos žinias.

Jan Schumacher, su kuriuo choras „Polifonija“ bei Šiaulių publika susitiks jau antrąkart - vienas iškiliausių šiuolaikinių choro dirigentų pasaulyje. Be to, jog J. Schumacher vykdo aktyvią koncertinę veiklą, jau daugiau nei dvidešimt metų profesorius dėsto choro dirigavimą pradedantiesiems ir pažengusiems studentams, nuolat veda tarptautinius dirigavimo kursus ir meistriškumo kursus bei aktyviai dalyvauja visame pasaulyje kaip kviestinis dirigentas, teisėjas ir seminarų vadovas. Jo gilios muzikinės žinios, tarptautinė patirtis bei ypatinga kūrinių interpretacijos technika įkvepia ir motyvuoja tiek jaunuosius dirigentus, tiek labiau patyrusius muzikus.

Šiemet kursuose akcentuojama XX a. vokiečių ir XXI a. lietuvių chorinė muzika, kuri pateikia dalyviams naujų iššūkių tiek techniniu, tiek meniniu požiūriu. Šiauliuose susirinks chorų dirigentai iš įvairių šalių, tarp jų ir Lietuvos, Portugalijos, Vokietijos, Baltarusijos, todėl kursai įgaus tarptautinį atspalvį, prisidedantį prie skirtingų muzikinės raiškos tradicijų dialogo.

Baigiamasis koncertas – meistriškumo apogėjus

Spalio 31 d. 19 val. Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje įvyksiantis baigiamasis koncertas, kuris yra tradicinio koncertų ciklo „Tebūnie šviesa“ dalis, bus ne tik šių kursų kulminacija, bet ir ypatingas renginys Šiaulių miesto klausytojams. Choras „Polifonija“, garsėjantis savo profesionalumu ir įtaigia atlikimo maniera, kartu su net aštuoniais meistriškumo kursų dalyviais pristatys a cappella programą, kuri atspindi Vėlinių laikotarpio nuotaiką – tą ypatingą ramybės ir susikaupimo jausmą, kuris mus lydi per šį metų laiką. Šios muzikos gilumas ir subtilumas leis klausytojams įsijausti į rudenišką susikaupimo dvasią, kartu suteikiant viltingą šviesos spindulį.

Kursų dalyviai – Klaudija Aleksandravičiūtė, Augustė Andrijauskaitė, Gintarė Barisaitė-Mitkuvienė, Neringa Sidaugaitė, Gabrielius Gaidamavičius, Alberto Araújo (Portugalija), Burkard Euring (Vokietija) ir Ekaterina Madatova (Baltarusija) – per šias dienas įgis neįkainojamos patirties diriguojant chorui „Polifonija“. Kiekvienas iš jų pasižymi savo unikaliu muzikiniu stiliumi ir jausminėmis subtilybėmis ir gebėjimais, tad koncerte galėsime pajusti skirtingų muzikinių mokyklų ir kultūrų įtaką, susijungiančią į bendrą harmoningą visumą.

Tarptautinė bendradarbiavimo vertė ir ateities perspektyvos

Šis projektas, kurį finansuoja Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija, Šiaulių miesto savivaldybė ir Lietuvos chorų sąjunga, yra puikus tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdys. Tarptautiniai meistriškumo kursai chorų dirigentams ne tik skatina profesinį tobulėjimą, bet ir prisideda prie Lietuvos chorinės muzikos tradicijų sklaidos pasauliniu mastu. Šis renginys, jungiantis skirtingų šalių dirigentus, padeda užmegzti naujus profesinius ryšius bei skatina kūrybinius mainus, kurie turi ilgalaikę vertę tiek vietinei, tiek tarptautinei chorinės muzikos bendruomenei, tiek klausytojų muzikinio skonio lavinimui.

Projekto sėkmė liudija ne tik apie didėjančią Lietuvos chorinės muzikos įtaką, bet ir apie Šiaulių miesto kaip kultūrinio centro augimą. Šiauliai tampa tarptautiniu choro meno renginių centru, kuris pritraukia talentingus muzikus iš viso pasaulio. Jau kitąmet galima tikėtis dar daugiau tarptautinių projektų, organizuojamų choro „Polifonija“.

Tad spalio 31-osios vakaras – tai ne tik meistriškumo įrodymas, bet ir bendruomenės susitikimas, kurio metu muzika taps universalia kalba, jungiančia visus.

 

„Polifonija“ informacija ir nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis