Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pagerbti Šiaulių metų mokytojai

Iškilmingos ceremonijos metu įteikti garbingi Metų mokytojo apdovanojimai. Šiemet solidžiomis premijomis, autoriniais meno kūriniais ir Šiaulių mero padėkomis apdovanota dešimt miesto pedagogų, pasižyminčių lyderyste, kūrybiškumu, aktyvia veikla.

Kol Lietuvoje daugiau kalbama apie mokytojo profesijos prestižo didinimą, Šiauliai toliau puoselėja prasmingą tradiciją Tarptautinės mokytojų dienos proga pagerbti pasižymėjusius pedagogus.

Renginys  „Šiaulių miesto metų mokytojas“ rengiamas nuo 2017 m., o Šiaulių miesto metų mokytojai pagerbiami apdovanojant mero padėkomis, dovana, taip pat skiriama ir 2000 eurų premija. Metų mokytojo vardas šiemet suteiktas 10-čiai mokyklų ir darželių pedagogų, neformaliojo švietimo mokytojų. Atminimo dovanas laureatams kūrė žinoma Šiaulių miesto keramikė Irena Šliuželienė.

„Turime puikų miestą ir tame yra didelė dalis mokytojų indėlio. Šiemet šventėme dainų šventes „Teka saulelė“, „Kur giria žaliuoja“ – visur stebuklus kūrė mokytojai, tik reikėjo tai pamatyti. Dėkoju visiems pedagogams, už tai, kad esate mokytojo kelyje, kad ir koks nelengvas jis būtų. Jūsų labai labai reikia.  Viso miesto gyventojų vardu, nuoširdžiai sveikinu kiekvieną mokytoją ir mokytojo padėjėją, be abejo, ir šių metų mokytojus. Kurkime savo miestą ir savo gyvenimus“,  – šventės proga mokytojams linkėjo Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Mokytojų bendruomenę sveikino Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis ir Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė. 

Ceremonijos metu muzikinius kūrinius dovanojo jaunasis miesto talentas, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokinys pianistas Povilas Ušinskis. Kūrinius jis parinko kartu su savo fortepijono mokytoja eksperte Raimonda Sližiene.

Renginio pabaigoje Šiaulių miesto metų mokytojams ir renginio svečiams įteikta muzikinė dovana – Eglės Onos Bartkevičiūtės ir Bernardo Ručinsko koncertas. Eglė – iš Šiaulių kilusi išskirtinė akordeonininkė, jos unikalus stilius ir techninis meistriškumas pelnė jai tarptautinį pripažinimą. Bernardas – taip pat šiaulietis, šiuo metu gyvena Vokietijoje. Talentingas kontrabosininkas garsėja savo giliu ir ekspresyviu grojimu.

Apdovanojimu „Šiaulių miesto metų mokytojas“ Šiaulių miesto švietimo įstaigų mokytojai pagerbiami už paskutiniųjų dviejų metų lyderystę, aktyvumą, kūrybiškumą, reikšmingą veiklą miesto bendruomenei ir mokytojo profesijos prestiziškumo didinimą. Kasmet skiriama dešimt apdovanojimų – atminimo dovana ir premijos po 2000 Eur – po penkis Šiaulių miesto formaliojo ir neformaliojo ugdymo mokytojams. Apdovanojimai įteikiami Tarptautinės mokytojų dienos proga. Kandidatus apdovanojimui gauti gali siūlyti švietimo įstaigų vadovai, mokytojų metodinės veiklos būreliai, mokytojų, mokinių, tėvų ir kitos nevyriausybinės organizacijos, asociacijos ir kiti švietimo teikėjai. Kandidatūras svarsto ir siūlo Savivaldybės merui apdovanoti Savivaldybės Švietimo taryba.

2024 m. „ŠIAULIŲ MIESTO METŲ MOKYTOJAS“ apdovanojimų laureatai:

 

RASA STOŠKUVIENĖ, Šiaulių universitetinės gimnazijos muzikos mokytoja, savo darbe vadovaujasi patriotiškumo ir tautiškumo nuostatomis, siekia ugdyti menines ir pilietines vertybes, jos psichologinė įžvalga padeda rasti individualų kelią į kiekvienos jaunos asmenybės tobulėjimą, augimą. Ugdomojoje veikloje mokytoja Rasa daug dėmesio skiria liaudies muzikos, dainuojamosios tautosakos aktualizavimui. Ji ragina mokinius pažvelgti į liaudies dainą kitaip – išvysti ją „su aukštakulniais ir madinga skrybėlaite“. Rasos parengti mokiniai dalyvauja festivaliuose, projektuose, konkursuose. 2023 m. su mišriu choru POCO dalyvavo dokumentinio filmo „Mana rajons: pietinis“ filmavime. Ji veda atviras pamokas, seminarus, mokymus, buvo lektorė „Daina.LT“ mokymuose „Kaip sukurti muzikos kūrinį ištransliuojant videoklipą“, lektorė ir kūrybinių dirbtuvių „Teatro laboratorija“ organizatorė. Rasa organizuoja ir režisuoja renginius, meninius projektus, skirtus ne tik gimnazijos, bet ir Šiaulių miesto bendruomenei. Ji – kūrybos žmogus. Nuo 2001 metų užsiima profesionalia muzikine kūryba.

 

RASA KASPARIENĖ, Šiaulių „Juventos“ progimnazijos, specialioji pedagogė-logopedė sudaro palankias prielaidas sėkmingai įtraukiojo ugdymo praktikai mokykloje, skatina specialiųjų ugdymosi poreikių mokiniams saviraišką, pasitikėjimą savo jėgomis, ugdo komunikavimo, iniciatyvumo, kūrybiškumo, socialines kompetencijas, vertybines nuostatas, įtraukia mokinius į mokykloje, mieste, šalyje vykstančius renginius bei veiklas kitose ugdymo erdvėse. Specialistė sukūrė specialiųjų ugdymosi poreikių mokinių pasiekimų ir pažangos stebėsenos sistemą ,,Specialiojo pedagogo pagalba ir darbo būdai vedamose lietuvių kalbos ir matematikos pamokose bei individuali mokinio pažanga“. Specialioji pedagogė-logopedė padėjo organizuoti tarptautinę mokslinę-metodinę konferenciją ,,Ugdymo(si) poreikių ir patirčių įvairovė įtraukioje švietimo bendruomenėje: nuo teorinių paradigmų link gerosios patirties“ kartu su Vilniaus universiteto Šiaulių akademija. Rasa yra aktyvi mentorė – padeda naujai pradėjusioms dirbti kolegėms, jas motyvuoja taikyti naujausius ugdymo(si) metodus plėtojant įtraukųjį ugdymą švietimo įstaigoje.

 

LAIMA PERMINIENĖ, Šiaulių Gegužių progimnazijos dailės ir technologijų mokytoja, jau 23 metus dirba pedagoginį darbą. Mokytojos siekis ir tikslas – puoselėti mokinio saviraiškos laisvę, tyrinėjant meno, technologijų įvairovę, o įgytas žinias ir gebėjimus pritaikyti besikeičiančioje visuomenėje. Gerąja patirtimi Laima dalijasi su kolegomis, veda atviras pamokas. Skaito pranešimus šalies ir tarptautinėse konferencijose. Visuminio ugdymo tarptautinėje metodinėje – praktinėje konferencijoje „Visuminis ugdymas kompetencijomis grįstose klasės vadovo, neformaliojo švietimo pamokose“ vedė integruotą neformaliojo švietimo atvirą pamoką „Tvaraus šiuolaikinio meno akcentas“. Lietuvos labdaros ir paramos fondo „Baltasis balandis“ ir mokytojos iniciatyva organizuojamas respublikinis mokinių kūrybinių (dailės) darbų konkursas „Plunksna“. Mokytoja Laima bendradarbiauja su valstybės sienos apsaugos tarnybos, Pagėgių pasienio rinktine. Saviraiškos iniciatyvos „Palik pėdsaką“ metu geriausi mokyklos mokinių kūriniai Pagėgių pasienio rinktinės rūpesčiu buvo įamžinti ant neperšlampamų didelių tentų. Mokytojai svarbu padėti ugdytiniui įgyti pilietinių žinių ir sudaryti galimybes ugdyti pilietinės veiklos ir dalyvavimo joje gebėjimus.

 

SIMONA SKĖRĖ, Šiaulių techninės kūrybos centro neformaliojo švietimo mokytoja, „Sumaniosios inžinerijos“ būrelio vadovė. Simonos Skėrės, kaip mokytojos unikalumas – ji yra inžinierė, praktiškai pritaikanti savo kompetencijas ir įgūdžius Artiliux NMF įmonėje, kur dirba produktų vystymo vadove. Jos unikalus gebėjimas sujungti teorines sąvokas su praktiniu pritaikymu daro didelę įtaką mokinių akademiniam ir asmeniniam tobulėjimui. Įgyvendindama neformaliojo švietimo programą „Sumanioji inžinerija“ Simona taiko inžinerinio projektavimo proceso metodiką. Vaikai įgyja gebėjimų identifikuoti problemą, generuoti idėjas, planuoti sprendimą, kurti prototipą, atlikti bandymus. Tokiu būdu mokytoja siekia, kad kiekvienas mokinys galėtų mokytis savo tempu ir nei vienas nejaustų pernelyg didelio spaudimo ar nuobodulio. Per 2023–2024 mokslo metus mokytojos parengti mokiniai dalyvavo 27 tarptautiniuose, regioniniuose ir respublikiniuose konkursuose, kuriuose pelnė prizines vietas. Mokytoja Simona yra lektorė kasmetinėje tarptautinėje nuotolinėje STEAM konferencijoje EdStart Šiauliai, kurioje dalijasi savo patirtimi su Šiaulių miesto ir šalies mokytojais bei karjeros specialistais.  

 

IRENA KAZYMIRKIENĖ, Šiaulių Dainų progimnazijos pradinio ugdymo mokytoja, aktyviai dalyvauja Šiaulių miesto, šalies pedagoginėje, visuomeninėje, kultūrinėje ir savanorystės veikloje. Mokytoja Irena yra Šiaulių švietimo kompetencijų centro kvalifikacijos tobulinimo programų vertinimo ekspertė, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Edukologijos katedros bei Mokymosi visą gyvenimą centro lektorė. Mokykloje mokytoja aktyviai įtraukia pedagogus į profesinio tobulėjimo veiklas, organizuoja mokinių tėvų atvirų durų dienas, puoselėja švietimo įstaigos tradicijas. Mokytojos parengti ir perskaityti pranešimai „Skaitmeniniai ugdymo(si) įrankiai pradiniame ugdyme“, „Įtraukiojo ugdymo organizavimas pradinėse klasėse“, „Ugdymo(si) procesas, orientuotas į mokinio galių stiprinimą“ sulaukė didelio pedagoginės bendruomenės susidomėjimo. Mokytoja daug dėmesio skiria mokinių saugumui, skatina vaikus patirti sėkmę ir ja didžiuotis. Irena geba organizuoti ugdymą(si), atsižvelgdama į įvairius mokinių ugdymo(si) poreikius ir galimybes, sudaro sąlygas mokiniams dalyvauti planuojant ugdymo(si) procesą. Kasmet mokytoja pedagoginei bendruomenei veda nuotolines bendradarbiavimo pamokas, skirtas vasario 16-ajai paminėti.

INGRIDA ŽURAUSKĖ, Šiaulių Salduvės progimnazijos matematikos mokytoja, organizuodama ugdymo procesą, orientuojasi į skirtingas mokinių ugdymosi galimybes, diferencijuoja ir individualizuoja mokymosi proceso turinį, derina įvairius metodus, lanksčiai taiko vertinimo formas bei būdus, kuria mokytis padedančią fizinę ir emocinę aplinką. Ugdymo procese naudoja virtualias mokymosi aplinkas, įrankius: EDUKA, Microsoft Teams, Eduten, Padlet, Elicėjus platformas ir kt. Akademinių žinių ugdymą mokytoja sieja su mokinių kompetencijų ugdymu. Mokytoja Ingrida nuolat dalyvauja, skaito pranešimus konferencijose, vedė atvirą pamoką Rumunijos ir Čekijos mokytojams stažuotojams, Rumunijos mokiniams. Kartu su mokiniais mokytoja įgyvendino Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos projektą „Sumanaus moksleivio akademija“. Ingridos kuruojami ir konsultuojami mokiniai, dalyvaujantys Vilniaus TECH universiteto programoje „Ateities inžinerija“, per keturis metus sukūrė progimnazijos mokiniams poilsio erdvę, įkūrė mobilią klasę, įrengė „Žaliąją sienelę“ gamtos mokslų kabinete, parengė 10 verslo planų Canvas metodu.

 

LORA ANDRIUŠKIENĖ, Šiaulių Dainų muzikos mokyklos neformaliojo vaikų švietimo (muzikos) kanklių specialybės mokytoja, skatina jaunimą kankliuoti, moko juos groti įvairiais instrumentais orkestre bei skatina groti ansambliuose. Mokytoja su savo kolektyvais nuolat dalyvauja respublikiniuose ir tarptautiniuose tautinių instrumentų ansamblių ir orkestrų festivaliuose „Tūto“, „Tirlytis“, yra jų dirigentė. Mokytojos Loros, kartu su kolega D. Dakniu, įkurtas ir vadovaujamas liaudies instrumentų orkestras yra apdovanotas „Aukso puokštė“ apdovanojimu. Mokytoja organizavo festivalį „Pramoginė muzika ir tautiniai instrumentai“, paruošė 8 ansamblius. Lora parašė knygą „Šiaurės Lietuvos kanklininkai, birbynininkai ir kompozitoriai“, aranžavo „Lietuvių liaudies dainos, šokiai, žaidimai“, parengė metodinį leidinį „Kanklių specialybės techninio mokymo rekomendacijos muzikos ir meno mokyklose 1–8 klasėse“. Paruošė net 35 respublikinių konkursų laureatus ir 16 tarptautinių konkursų laureatus. Lora nuolat groja visuose miesto ir regiono koncertuose su kanklininkų trio „Aušrinė“, su miesto pučiamųjų orkestru, respublikiniame pedagogų orkestre.

 

JOANA MEKŠRIŪNIENĖ, Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos geografijos mokytoja, savo užsidegimu ir kūrybiškumu kelia mokinių mokymosi motyvaciją, stiprina savivaldų mokymąsi. Išskirtinis mokytojos gebėjimas – ugdyti mokinių lyderystės gebėjimus. Jos vedamos integruotos įvairių dalykų ir geografijos pamokos padeda mokiniams įvertinti savo kompetencijas ir rasti būdus turimam žinių kiekiui praplėsti. Mokytojos Joanos ir jos mokinių iniciatyva gimnazijoje didelis dėmesys skiriamas atliekoms rūšiuoti, veikia neformaliojo švietimo būrelis „Tvarumo klubas“. Joanos mokinių geografijos valstybinio brandos egzamino rezultatų vidurkis aukštesnis už Šiaulių miesto ir Lietuvos vidurkį. Gimnazijai pasirinkus ekonominio ir finansinio raštingumo kryptį, mokytoja aktyviai dalyvavo kuriant šios krypties vystymo gaires, yra šios krypties moderatorė. Mokytojos iniciatyva Šiaulių mieste 2 kartus organizuotas pasaulinės dienos „Geografijos naktis“ minėjimas. „Geografijos nakties“ renginiai įtraukti į pasaulinio „Geonight“ renginio kalendorių. Nuo 2016 m. Joana yra Šiaulių miesto geografijos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė.

 

ROMUALDAS LAUGALIS, Šiaulių Jovaro progimnazijos šokio mokytojas, – ilgametis vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblio „Šėltinis“ vadovas. Šokių pamokose integruojama pilietiškumo ugdymo programa, todėl mokiniai dalyvauja visuomenės pažinime ir tyrinėjime, pokyčių inicijavime, socialinių ryšių kūrime ir palaikyme. „Šėltinio“ mokiniai skiriasi nuo kitų savanorystės suvokimu. Mokytojo vadovaujamas kolektyvas sėkmingai dalyvauja ir pelno prizines vietas tarptautiniuose muzikos ir šokio festivaliuose Lietuvoje ir užsienio šalyse: Juodkalnijoje, Italijoje, Graikijoje, Lenkijoje, Makedonijoje, Čekijoje. 2022 m. ir 2023 m. regioninėje dainų ir šokių šventėje Romualdas Laugalis buvo vyriausiasis baletmeisteris, už šią veiklą 2023 m. jam buvo įteikta Šiaulių miesto mero padėka. Romualdas 2024 m. parengė edukacinę programą ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus grupėms tema: lietuvių tautiniai šokiai, kostiumai. Savo darbui mokytojas atsiduoda su didele meile, pagarba ir atsakingumu. Šiais metais jis buvo Šimtmečio Lietuvos dainų šventės šokių dienos „Amžių tiltais“ baletmeisteris. Mokytojas yra respublikinės dainų šventės atrankos komisijos pirmininkas.

 

MIRETA VISOCKIENĖ, Šiaulių lopšelio-darželio „Pasaka“ ikimokyklinio ugdymo mokytoja, puoselėja kiekvieno vaiko individualius gebėjimus ir kompetencijas. Mokytojos ugdytiniai yra lygiaverčiai ugdymo(si) proceso planavimo dalyviai: kiekvieną rugsėjį mokytoja kviečia vaikus išreikšti nuomonę, kokios temos, veiklos ar idėjos būtų naudingos bei įdomios. Mireta dalyvavo ESFA projekte „Kryptingas vaikų mokymosi mokytis kompetencijų ugdymas“, kurio metu organizavo veiklas ir dalijosi veiklų aprašymais su projekte dalyvaujančiais švietimo įstaigų pedagogais, prisidėjo prie metodinių gairių leidinio rengimo. Mokytoja yra viena iš knygelių „PYKŠT POKŠT eksperimentai. Matematika 3–5 metų vaikams“ ir „PYKŠT POKŠT eksperimentai. Inžinerijos 3–5 metų vaikams“ bendraautorė. Ji yra parengusi ilgalaikes tobulinimo programas ir veda mokymus bei seminarus respublikos pedagogams „STEAM pasakose: nuo idėjos iki įgyvendinimo“. „STEAM dalykų integravimas, ugdant inovatorių kartą“ ir kt. Mokytoja yra projekto „Ikimokyklinio ugdymo turinio kaita“ lektorė ir veda mokymus Lietuvos ikimokyklinio ugdymo mokytojams.

Pagal Švietimo skyriaus informaciją

Vitalio Lebedžio nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis