Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pirmakursiams Šiaulių aukštosiose – tūkstančiai eurų ir garantuotos darbo vietos

Jau­nuo­liai, be­si­ren­kan­tys, ku­ria kryp­ti­mi pa­suk­ti kar­je­ros ke­liu, tu­rė­tų su­klus­ti. Ypač svars­tan­tie­ji rink­tis ma­te­ma­ti­kos, IT ar in­ži­ne­ri­jos stu­di­jas. Nuo rug­sė­jo šių kryp­čių stu­den­tai, stu­di­juo­jan­tys re­gio­nų aukš­to­sio­se mo­kyk­lo­se, pre­ten­duo­ja gau­ti vals­ty­bės ski­ria­mas kas­mė­ne­si­nes sti­pen­di­jas, o ge­riau­sie­ji dar ga­lės džiaug­tis var­di­nė­mis Šiau­lių vers­li­nin­kų sti­pen­di­jo­mis. Ši finansinė paskata jaunuoliams padės susikurti tvirtesnį pamatą, o verslo įmonės sulauks taip trūkstamų specialistų.

Poreikis – didžiulis, o specialistų trūksta

Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai (ŠPPAR) kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, VšĮ „Investuok Lietuvoje“ bei Šiaulių aukštosiomis mokyklomis būsimuosius studentus ragina rinktis perspektyvias specialybes. Pasak ŠPPAR atstovo Raimundo Vaišvilo, Šiaulių verslas jau dabar jaučia didžiulį specialistų stygių matematikos, informatikos bei inžinerijos srityse, todėl būtina imtis priemonių, ateityje duosiančių reikiamą rezultatą.

Paradoksalu, tačiau pačios perspektyviausios ir geriausiai apmokamos specialybės pastaruoju metu sulaukia labai mažai studentų, nors jų poreikis regionuose auga nenumaldomai: tokių specialistų per trejus metus Šiaulių ir Telšių regionuose trūks daugiau nei 4 000.

„Tai parodė mūsų atliktas tyrimas, tačiau buvo apklausta tik dešimtadalis įmonių, tad realiai poreikis yra dar didesnis, o aukštosios mokyklos paruošia tik šimtus jų“, – pastebi verslininkas.

Visus studijų metus – po 200 Eur kas mėnesį

Ekonomikos ir inovacijų ministerija šią savaitę patvirtino, kad nuo rudens visi, pasirinkę STEM (angl. science, technology, engineering, maths) studijų krypties programą Alytaus, Marijampolės, Utenos, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos apskričių aukštosiose mokyklose ir patekę į valstybės finansuojamas vietas, kiekvieną mėnesį gaus tikslines skatinamąsias 200 Eur valstybės stipendijas.

„Šios stipendijos yra skirtos paskatinti studentus visoje Lietuvoje rinktis matematikos, informatikos ir inžinerijos specialybes. Nes jei pažiūrime į tai, ką sako darbdaviai ir planuoja verslas, kokie sektoriai augs, t. y. pramonės, skaitmeniniai ir kt., akivaizdu, kad visoje Lietuvoje specialistų trūkumas didėja. Jau dabar skaičiuojama, jog verslui po kelerių metų trūks apie 13 tūkst. specialistų“, – sprendimą tęsti stipendijų skyrimą aiškina ekonomikos ir inovacijų viceministrė J. Neliupšienė.

Ši motyvacinė priemonė, pernai išbandyta pirmąkart, pasiteisino: regionų aukštosios mokyklos šių krypčių studentų sulaukė dukart daugiau. Be to, pastebėta, kad visus ketverius bakalauro studijų metus mokama stipendija perpus sumažino metančiųjų studijas skaičių. „Mes tęsiame šį projektą, nes praeitais metais stojančiųjų į tas specialybes skaičius padidėjo. Šiaulių regione studentų padaugėjo net 46 proc. Be to, kai moksleiviai žino, kad gaus papildomą stipendiją, jie labai dažnai savo pirmuoju prioritetu renkasi tas studijas, vadinasi, stoja gabesni moksleiviai. Ir mums, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, labai svarbu, kad tose aukštosiose mokyklose, su kuriomis bendradarbiaujame, net 90 proc. studentų trečiame kurse jau dirba pagal specialybę“, – sako viceministrė. Pernai valstybė finansavo 260 studentų studijas, šiemet planuojama finansuoti dar tiek pat.

Vardinės verslininkų stipendijos ir puikios darbo perspektyvos

Tiesa, didžioji dalis studentų atitenka Vilniaus ir Kauno aukštosioms mokykloms, tačiau pasirinkusieji studijas VU Šiaulių akademijoje ir Šiaulių valstybinėje kolegijoje šiuo atveju gali išlošti dvigubai: nemokėti už mokslą, visus studijų metus gauti tikslines stipendijas, o po bakalauro būti tikri, kad jų išskėstomis rankomis lauks regiono verslininkai. Beje, jie pasiryžę į jaunus specialistus investuoti ir patys – yra daugybė įmonių, numačiusių skirti vienkartines vardines stipendijas geriausiems studentams, kurie pasirinks studijuoti matematiką, IT bei inžineriją.

Kaip sako R. Vaišvilas, nauda abipusė: „Mes patys kalbame su gimnazistais, pristatome šią motyvacinę priemonę, pristatome įmones. Ši priemonė leidžia per ketverius metus studentų tėvams sutaupyti 8 tūkst. Eur, o absolventams tikėtis puikių darbo perspektyvų. Tikrai yra nemažas sąrašas Šiaulių įmonių, pasiruošusių skirti vardinių stipendijų. Tai yra regiono išskirtinumas. Valstybės finansuojamų vietų skiriama daug, todėl miesto aukštosiose mokyklose šias stipendijas gauti galės beveik visi įstojusieji, o nuo trečio kurso gali tikėtis sulaukti darbo pasiūlymų.“

Pasak verslininko, atotrūkis tarp paruošiamų specialistų skaičiaus ir jų realaus poreikio yra milžiniškas: „Mums ateityje reikės bene 10 kartų daugiau aukštos klasės inžinierių, kurie dirbtų prie robotų, o IT specialistų laisvų vietų Lietuvoje jau dabar yra 14 tūkst. Po trejų metų jų padaugės trigubai. O visuomenė, t. y. tėvai ir vaikai, nespėja suvokti, koks specialistų poreikis ir kokie atlyginimai yra šiose srityse.“

Kaip sako viceministrė, verslo ir mokslo bendradarbiavimas, ruošiant jaunus specialistus, yra ypač svarbus ir sveikintinas. „Tikimės, kad, skirdami stipendijas, mes skatiname ir aukštąsias mokyklas ieškoti kontakto su verslu, jog jauni žmonės galėtų eiti ten dirbti ne tik po studijų, bet ir mokomąją praktiką atlikti. Svarbu siųsti žinią, kad šios specialybės yra paklausios ir jei jau baigei šiuos mokslus, tikrai turėsi gerai apmokamą darbą“, – sako J. Neliupšienė.

VU Šiaulių akademijos Studijų skyrius priėmimo klausimais konsultuoja: tel. nr. +370 41 595 755, el. p. [email protected].

Šiaulių valstybinės kolegijos konsultacijos dėl priėmimo ir tikslinių stipendijų: tel. 8 615 97 114, (8 41) 525 051, el. p. [email protected].

 Šiaulių valstybinės kolegijos informacija

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas