Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Praūžęs Jaunimo muzikos festivalis „Šiauliai gyvai“ į miesto pulsą įnešė jaunatviškos energijos

Vakar trankus grupių „Gėda“ ir „Egomašina“ koncertas Šiaulių amfiteatre užbaigė visą mėnesį vykusį reprezentacinį miesto renginį – Jaunimo muzikos festivalį „Šiauliai gyvai 2024“. Nuo jaunimo grupių pasirodymų iki scenos profesionalų, nuo muzikinių kūrybinių dirbtuvių iki performansų – sinergiškai apjungęs įvairius muzikos žanrus, festivalis buvo įvairus, ryškus ir garsus.

VšĮ „Sielai“, bendradarbiaujant su Fotografijos muziejumi, organizuojamas festivalis šiemet įvyko jau ketvirtą kartą ir klausytojus pasitiko atsinaujinęs bei su platesne programa. Anot projekto „Šiauliai gyvai“ idėjos autoriaus, VšĮ „Sielai“ vadovo Gintaro Miltenio, pagrindinis projekto tikslas – pristatyti jaunųjų autorių kūrybą profesionalioje scenoje, skatinti jaunimo kūrybinį potencialą, susitikti su profesionalais ir ugdyti kūrybines, asmenines ir socialines kompetencijas. „Kuomet vos prieš kelis metus su projekto „Šiauliai gyvai“ autoriumi ir kolega G. Milteniu brandinome to paties pavadinimo festivalio idėją Fotografijos muziejuje, negalėjome nė įsivaizduoti, kad jis sulauks tokio susidomėjimo ir atgarsio visoje Lietuvoje. Festivalis šiemet jau išaugo vaikiškus marškinėlius – tapo reprezentaciniu miesto renginiu, pasklido po įvairias miesto erdves ir suteikė veržlios jaunatviškos energijos Šiaulių kultūros atmosferai. Tikiu, kad festivalis ir toliau sėkmingai gyvuos ir prisidės prie Šiaulių, kaip savitos muzikinės kultūros miesto, tradicijos tęstinumo“, – sako Fotografijos muziejaus vadovė Vilija Ulinskytė-Balzienė.

Šiauliuose ir apskrityje užaugo ne vienas garsus muzikos atlikėjas ir kūrėjas, „Šiauliai gyvai“ projektas įrodo, kad miestas ir toliau nepraranda muzikinio savitumo – čia kuria daug talentingo jaunimo. Nemažai jų – net 29 grupės ir atlikėjai – birželio 4–6 d. surengė savo koncertus unikalioje, atviroje kūrybai ir saviraiškai Fotografijos muziejaus stogo terasoje. Didžioji dalis pasirodančiųjų buvo Šiaulių miesto ir regiono moksleiviai bei grįžtantys į gimtąjį miestą studentai. Kai kurie jų festivalyje dalyvavo jau 4-tą kartą ir per šį laiką spėjo suburti gerbėjų būrį, kasmet užsukantį ant Fotografijos muziejaus stogo išgirsti mėgstamų grupių.

Džiugu, kad pasirodyti festivalyje atvyko ir jaunimo grupės iš kitų Lietuvos miestų – Alytaus, Gargždų, Utenos, Naujosios Akmenės, Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos. Plati pasirodančiųjų geografija liudija susidomėjimą festivaliu ir leidžia susirinkusiems išgirsti jaunimo muzikines aktualijas, bei skatina kūrybos sklaidą.

Festivalį vedė charizmatiškieji Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai Severinas Norgaila ir Aidas Matutis, kurie taip pat yra grupės „Church on Wheels“ nariai. Šios grupės trankūs ritmai ir užbaigė trijų dienų muzikinį maratoną ant Fotografijos muziejaus stogo. Kitų dienų jaunimo pasirodymus vainikavo populiarumo sulaukusios grupės „Timid Kooky“, „Sraigės efektas“.

Kaip ir ankstesniais metais, Fotografijos muziejuje įvyko kūrybinės-edukacinės dirbtuvės, kurių metu mentoriai, scenos profesionalai betarpiškai bendravo ir dalijosi savo patirtimi su auditorija. Pučiamųjų instrumentų virtuozas Saulius Petreikis pristatė per 30 senųjų Lietuvos ir pasaulio instrumentų kolekciją bei demonstravo jų skambesį. Kompozitorius, prodiuseris Remigijus Rančys dalijosi muzikine patirtimi ir pasakojo apie būdus, kurie padeda kasdienybę konvertuoti į muzikinius kūrinius.

Festivalio klausytojai rinkosi ir į kitas Šiaulių miesto erdves – Valstybinį Šiaulių dramos teatrą, Šiaulių amfiteatrą, Koncertų salę „Saulė“ – kur organizuoti scenos profesionalų pasirodymai: Simono Nekrošiaus elektroakustinis gyvosios eksperimentikos performansas „Paraobjektai“, Arno Kmieliausko (violončelė) pasirodymas „It’s not about new sound“, Domanto Razausko ir Sauliaus Petreikio koncertas. Šių metų festivalį užbaigė grupių „Gėda“, „Egomašina“ koncertas, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas „Šiauliai gyvai“ YouTube ir Facebook paskyrose.

Projektas „Šiauliai gyvai“ tęsia savo veiklą ir pasibaigus festivaliui. Buvo nufilmuoti visų Fotografijos muziejaus stogo terasos scenoje pasirodžiusių jaunimo grupių koncertiniai pasirodymai, kurie vaizdo klipų formatu artimiausiu metu bus paskelbti „Šiauliai gyvai“ YouTube kanale. Tikimasi, kad jie pasitarnaus jaunuolių kūrybos sklaidai bei turės išliekamąją vertę, kaip muzikos istorijos medžiaga, atspindinti Šiaulių regiono jaunimo kūrybines tendencijas.

Organizatorius – VšĮ „Sielai“. Partneriai: Fotografijos muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus. Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Informacinis parneris – LRT. Festivalio draugai: UAB „Lasegra“, GRAVIRUOTI.LT, MV GROUP, UAB „Rūta“, UAB „Saulės dukros“, COFFAS, garsas-lt.lt, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Koncertų salė „Saulė“, Šiaulių menų mokykla, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija, Odė bijūnams, Šiaulių naktys. Saugumu rūpinasi: ERGO, Ekskomisarų biuras.

E. Tamočiūno nuotr.

VšĮ „Sielai“ informacija

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas