Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

San Diege laurus skynė Šiaulių miesto savivaldybė

Pietų Kalifornijoje, Ramiojo vandenyno pakrantėje, didžiausioje Pasaulyje GIS konferencijoje 2024 m. liepos 15 d. skambėjo Šiaulių miesto vardas. Dalyviai, susirinkę iš skirtingų žemynų, stebėjo ceremoniją, kurios metu buvo apdovanota Šiaulių miesto savivaldybės administracijos platforma „Sumanus miestas“ .

ESRI (pasaulinė GIS programinių sprendimų lyderė) naudotojų konferencijoje, vykusioje liepos 15–19 dienomis San Diege, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos (toliau – ŠMSA) Miesto koordinavimo skyriaus platforma (toliau – MKS) „Sumanus miestas“ gavo „SAG – Special Achievement in GIS“ (ypatingų pasiekimų geografinių informacinių sistemų srityje (GIS)) apdovanojimą iš „Esri“ kompanijos įkūrėjo, prezidento ir žymaus filantropo Jacko Dangermondo. SAG apdovanojimais siekiama parodyti, kaip vertinamos organizacijos, kurios naudoja pažangias ArcGIS geoinformacines technologijas tam, kad naudodamos sudėtingus duomenis  spręstų kai kuriuos opiausius visame pasaulyje kylančius iššūkius.

Kasmet visi projektai, kurių yra dešimtys tūkstančių, vertinami kvalifikuotų ekspertų ir renkami patys sėkmingiausi. ŠMSA Miesto koordinavimo skyriaus ir UAB HNIT-Baltic, įgalioto JAV kompanijos „Esri“ pasaulinės GIS lyderės, atstovų Baltijos šalyse, bendras kūrinys – „Sumanus miestas“ atrinktas kaip labiausiai atitinkantis visus vertinimo kriterijus Lietuvoje ir nominuotas šiam tarptautiniam apdovanojimui. „Sumanus miestas“ pateko tarp 197 atrinktų ir apdovanotų 2024 metais iš daugiau nei 100 000 ESRI klientų.

 Platforma „Sumanus miestas“ užtikrina efektyvų, įtraukiantį ir dalyvavimu grįstą miesto aplinkos bei infrastruktūros priežiūros valdymo procesą.  2023 metais perkėlus didžiąją dalį koordinavimo darbų į vienintelę tokią Lietuvoje „Sumanus miestas“ platformą, viešųjų paslaugų kontrolė leido identifikuoti darbų spragas kaip niekad tiksliai. „Sumanus miestas“ – visiškai nauja ir inovatyvi, analogų rinkoje šiuo metu neturinti, geoinformacinių sistemų (GIS) pagrindu sukurta centralizuota sistema, kurioje užtikrinama trijų suinteresuotų grupių sąveika: gyventojų, savivaldybės darbuotojų ir rangovų. Gyventojai ir savivaldybės darbuotojai fiksuoja miesto problemas, priežiūrą ir kontrolę vykdantys savivaldybės darbuotojai bei rangovai (tiek privačios, įmonės, tiek pavaldžios Savivaldybei) – mato jas realiu laiku ir operatyviai pagal užduotis sprendžia bei žymi sistemoje. Visos grandys informaciją ir sprendimo procesą mato gyvai atsinaujinančiose švieslentėse (angl. dashboards) su integruotu žemėlapiu. Tai ir buvo vienas esminių pokyčių – pagaliau vienoje vietoje matomas visas miesto paveikslas. Problemų, pažeidimų ar kitos informacijos duomenų rinkimas iš gyventojų, klientų yra įprastas daugelyje Lietuvos, kitų šalių savivaldybių, viešų ar privačių įstaigų, tačiau išsamus visų suinteresuotų grupių atvirai ir skaidriai matomas probleminių vietų žemėlapis, kuris nuolat pildomas visų suinteresuotų pusių (tiek aktyvių gyventojų, tiek paslaugas teikiančių įmonių, įstaigų, tiek ŠMSA darbuotojų) yra nauja. Naujoji sistema ne tik suteikė galimybes miesto gyventojams patogiai pateikti informaciją apie miesto problemas, bet ir optimizavo papildomą problemų fiksavimą ir užduočių delegavimą. „Sumanus miestas“ taip pat žymiai pagerino ŠMSA rangovų darbų kontrolę. 

Nuo 2023 metų rugsėjo mėnesio veikianti vienintelė tokia Lietuvoje sistema reikšmingai optimizavo ŠMSA veiklos procesus, pagerino visų grandžių komunikaciją ir sustiprino procesų skaidrumą ir atskaitomybę visuomenei. Šis sprendinys taip pat skatina siekį padaryti miestą tvaresnį, saugesnį, atviresniu ir darnesnį. Džiaugiamės, kad Šiaulių miesto savivaldybės pasiekimus GIS srityje pastebėjo tarptautinė bendruomenė, bet didžiausias ir svarbiausias apdovanojimas yra laimingi Šiaulių miesto gyventojai, dėl kurių dirbame ir tobulėjame. Kviečiame būti dar aktyvesnius ir pranešti miesto problemas adresu 1863.siauliai.lt

 Šiaulių miesto savivaldybės informacija

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis