Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Sausio 27 dieną Šiauliuose paminėta Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena

Penktadienį Šiauliuose, prie buvusių Pirmojo ir Antrojo geto vartų bei Pasaulio tautų teisuolių skvere, vyko Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos minėjimas.

Tarptautinis Holokausto aukų atminimo minėjimas vyko prie Trakų ir Ežero gatvių kampe stovinčio akmens. Paminklas, žymintis  Šiaulių geto vartus yra viena iš tų vietų, kur prisimenamos Holokausto aukos, pagerbiamas jų atminimas. Šiaulių žydų bendruomenė, neabejingi šiauliečiai ir moksleiviai pagerbdami atminimo aukas uždegė žvakutes, kiekvienas nuo savęs paliko akmenuką – kaip amžinumo simbolį ir bendrai pagerbė Holokausto žydų atminimą tylos minute.

Trumpoje atminimo ceremonijoje žydai prisiminė skaudžius to laikmečio įvykius.

„Tai yra skaudi diena, kai visas pasaulis prisimena 78 kartą tai kas istorijoje yra nepamirštama. Mūsų tautos didvyriai buvo pakliuvę į tą visą “mėsmalę“ ir buvo sunaikinta 6 milijonai žmonių, tame tarpe, Lietuvoje 200 tūkstančių“, – sakė Šiaulių krašto žydų bendruomenės pirmininkas Naum Gleizer.

Tęsdamas savo kalbą, N. Gleizer paminėjo ir šių dienų skaudžias aktualijas.

„Šiandien pasaulyje mes matome kokia yra situacija: fašizmas, antisemitizmas nori vėl atsistoti ant kojų ir vėl įvesti savo įstatymus. Mes turim neužmigti. Mes turim kovoti prieš tai ir kiekvieną akimirką prisiminti apie antisemitizmą ir fašizmą. Mes matome, kad tas reiškinys šiuo metu vyksta Ukrainoje ir mūsų Lietuvos žmonės bei vyriausybė padeda su tuo kovoti“.

Šioms mintims antrino ir mero pavaduotojas Egidijus Elijošius. Jis kvietė, pagerbiant holokausto aukų atminimą, neužmiršti visai netoliese vykstančių įvykių Ukrainoje ir prisidėti, kad šiems žiaurumams būtų kuo greičiau užkirstas kelias ir jie daugiau nebepasikartotų.

Pagerbus aukų atminimą tylos minute, visi susirinkusieji patraukė link Pasaulio Tautų Teisuolių skvero. Šis skveras, esantis Vilniaus ir Ežero gatvių sankryžoje, įamžina per 180 Šiaulių mieste ir regione žydus gelbėjusių asmenų. Šie asmenys Antrojo pasaulinio karo metu labai rizikingomis aplinkybėmis gelbėjo persekiojamus žydų tautybės asmenis. Tuomet už tokią pagalbą mirtis grėsė ne tik gelbėtojui, bet ir jo šeimai.

Susirinkusieji Pasaulio Tautų Teisuolių skvere Lietuvių tautos didvyrius pagerbė tylos minute, uždegė žvakutes ir padėjo gėlių vainiką.

Kasmet sausio 27-ąją minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena ir Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metinėjimas kuris vyko 1945 metų sausio 27-ąją dieną.  (šiemet 78-tasis minėjimas). Dar palyginus visai nesenai, 2005 metais, Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją, sausio 27-ąją skelbiančią Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena. 1945 metų sausio 27-ąją buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos ir naikinimo stovyklos kaliniai.

Evos Šimkevičiūtės informacija ir nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis